Uwielbiam lato, to okres obfitujący w świeże warzywa i owoce, które zarówno ja, jak i moja rodzina, uwielbiamy ;) Dzięki nim można stworzyć wiele wspaniałych potraw, które nie tylko cudownie i świeżo smakują, ale też pięknie wyglądają - soczyste barwy, różnorodność aromatów i niebanalne połączenie smaków - mamy szerokie pole do popisu :)
Dziś w roli głównej...
Sałatka Wytrawna z Morelami i Fetą
Sałatka ta powstała w mojej głowie już podczas robienia zakupów w sklepie warzywnym - świeża rukola, czerwona sałata dębolistna, dojrzałe morele, arbuz... Jest moc! W smaku jest fantastyczna, lekko orzechowy smak rukoli dobrze komponuje się ze słodyczą moreli, słonym smakiem fety i soczystym arbuzem, sałata dębolistna dopełnia całość kolorem i smakiem... Polecam :)
Składniki na 4 osoby:
- 100 g świeżej rukoli
- 6 szt. liści czerwonej sałaty dębolistnej
- ok. 150 g miąższu arbuza
- 8 szt. małych moreli
- 1 op. sera feta
Składniki na dressing:
- 5 łyż. oleju rzepakowego
- 2 łyż. oliwy z oliwek
- 2 łyż. soku z cytryny
- 1 łyżecz. cukru
- 1 łyżecz. przyprawy vegeta
- 1 szcz. pieprzu
Rukolę oraz sałatę dokładnie umyć i zostawić na sitku, by porządnie ociekła z wody.
Morele opłukać pod bieżącą wodą i przepołowić, delikatnie usuwając pestkę.
Miąższ arbuza pokroić w kostkę - wielkość wedle uznania :)
Fetę odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę.
Uwaga! Jeśli nie przepadacie za rukolą, możecie ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku lub zwyczajnej, lodowej lub masłowej sałaty.
Przygotować dressing: do kubka wsypać vegetę, ja staram się wybierać jedynie kawałki suszonych warzyw, które zawsze zbierają się na górze tej przyprawy, pieprz, cukier, dodać sok z cytryny, wymieszać, następnie dodać olej oraz oliwę, dokładnie połączyć wszystkie składniki i pozostawić.
Na miskę sałatkową wykładać liście rukoli, potargane palcami liście sałaty dębolistnej, na nie wyłożyć połówki moreli, kostki arbuza oraz posypać rozdrobnionym w palcach serem feta, jeśli wolicie, możecie fetę pokroić w mniejszą kostkę i posypać nią sałatkę.
Całość polać dressingiem, nie zapomnijcie wymieszać go przed tą czynnością - od razu podawać.
Smacznego!!!
Lubicie wytrawne sałatki z owocami?
Które owoce najczęściej dodajecie do takich sałatek?
Miłego wieczoru :)
Mega ciekawa propozycja :) czytałam zapowiedz już w pracy na fb ale nie mogę komentować ;) wiesz jak jest - oczy wszędzie patrzą, uszy słyszą a usta donoszą ;)
OdpowiedzUsuńMNIAMUŚNa - tylko zamiast moreli coś innego -ale co jak myślisz?
Dzięki Kochana, miło mi, że Ci pomysł się spodobał :)
UsuńZamiast moreli można dać brzoskwinie, tylko je pokroić drobniej, a może być mango lub melon - jeśli lubisz, by zachować tą lekką słodycz :)
Ooo super - spróbuję z brzoskwinkami - takimi ciut twardszymi no nie?:)
UsuńPodniecona jestem na myśl połączenia sera z arbuzem i sałata omomomo
Ja już łączyłam arbuz z sałatą i roszponką, z fetą i chorizo lub parmeńską szynką - też super Kochana, polecam :)
UsuńI smakuje wyśmienicie Justynko, polecam :)
OdpowiedzUsuńKulinarne dzieło sztuki! :) Prawdziwa uczta dla podniebienia! :) ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Jane Lo :)
Usuńmorela i feta, powiem szczerze ze dziwaczne połączenie ale mimo wszystko zjadłabym to!:) i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNieco dziwaczne, ale pyszne, zazwyczaj robię z nektarynkami lub brzoskwiniami, a teraz coś delikatniejszego - morele :)
UsuńWygląda przepysznie. Poza tym zawiera wszystkie moje ulubione produkty, więc chyba będę musiała zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zdecydowanie Tak Alinko, zwłaszcza że przygotowanie jej zajmuje jedynie kilka chwil :)
UsuńBuziaki :)
pysznie wygląda, na bank zrobię, jak tylko nabędę te nieszczęsne morele:P
OdpowiedzUsuńa na zdjęciach wyglądają, jak pomidorki:D
buźka
Wypróbuj Patrycjo, smakuje fantastycznie, morele można zastąpić też brzoskwiniami albo nektarynkami :)
UsuńBuźka.
Przyznam, że poniekąd jak dla mnie nietypowa kompozycja smakowa, ale wygląda tak smacznie, że zaraz ekran zaślinię :D
OdpowiedzUsuńHihi, a kto mówił że będzie łatwo Malenka? Wypróbuj, a zdziwisz się jak pysznie smakuje ta sałatka :)
UsuńUwielbiam arbuza :) nie mogłam uwierzyć, że jest w sałatce. Rzadko się spotyka takie połączenie, koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńJa praktykuję :) Soczystość i słodki smak arbuza wspaniale komponuje sie także ze świeżym szpinakiem, roszponką i szynką parmeńską ;) Polecam wypróbować :)
UsuńUwielbiam takie połączenia smaków. Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do wypróbowania przepisu Kateeland :)
Usuńwygląda cudownie jak w najlepszej restauracji !
OdpowiedzUsuńDziękuję Żanetko :)
UsuńMMM chyba nigdy nie jadłam połączenia warzyw z owocami. No może oprócz truskawek ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńTo pierwsze lody przełamane Yasminello :) Zachęcam do wypróbowania ;)
Usuńpyszności;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko ;)
woman-with-class.blogspot.com
To prawda :)
Usuńtakiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńps. a u mnie? KLASYCZNIE I MODNIE NA BLOGU:)
Zachęcam do wypróbowania Justynko :)
UsuńZnakomita wakacyjna sałatka, chciałoby się nią zajadać na świeżym powietrzu :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować dziewczyny :)
Usuńmniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marcela :*
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Wow jakie piękne kolory na talerzu :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulino :)
UsuńMy robimy podobną z dodatkiem śliwek suszonych i orzeszków prażonych. Wspaniała!
OdpowiedzUsuńMmm, brzmi kusząco :)
UsuńNa taką sałatkę i ja czasami się pokusze ;) co prawda nie dodaję moreli, a zamiast fety daję mozzarellę ;)
OdpowiedzUsuńTo też wspaniała wersja, już przechodziliśmy :)
Usuń42 year-old Sales Representative Winonah Fishpoole, hailing from Smith-Ennismore-Lakefield enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Machining. Took a trip to Pearling and drives a Alfa Romeo 6C 1750 Supercharged Gran Sport Spider. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuńTa sałatka to poezja......symfonia smaków!
OdpowiedzUsuń