Nie wiem jak u Was, ale u nas pogoda strasznie dziwaczna, pół dnia mamy lato - upalne i słoneczne, a przez drugą połowę dnia - jesień z bardzo obfitymi ulewami, wiatrem chłodem... Taka pogoda niestety wiąże się nie tylko z niedogodnościami w postaci ubioru, no bo nie wiemy do końca co na siebie włożyć, raz gorąco, a po chwili chłodno, ale także z wahaniami nastroju - oj źle się czujemy przy takich skokach temperatur.
Na ratunek przychodzą wszystkim dobrze znane naturalne metody na poprawę nastroju - aromaterapia, ulubione czynności oraz pyszne, kolorowe dania, które nie tylko cieszą oko, lecz także smakują wyśmienicie, dziś właśnie takie danie, a więc zapraszamy Was na...
Cukinia Żółta Zapiekana z Pomarańczą
Pewnie zastanawiacie się jak to danie może smakować? Otóż powiem Wam - fantastycznie!
Żółta cukinia ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak i jest lekkostrawna, a więc ma wysoką wartość dietetyczną, prócz tego odkwasza organizm i zawiera witaminy: A, C, K, PP i B1, a także potas, magnez, żelazo i beta karoten...
O właściwościach zdrowotnych pomarańczy już chyba nikomu opowiadać nie trzeba - cudownie smakuje i zapewnia organizmowi wiele witamin, głownie witaminę C.
Połączenie tych dwóch składników to istna bomba witaminowa. a w dodatku dietetyczna i przepyszna bomba :)
Składniki na 4 osoby:
- 3 szt. małe cukinie
- 2 szt. pomarańcze
- 4 szt. małe młode marchewki
- 3 łyż. oleju rzepakowego
- 1 łyżecz. sól morska średnioziarnista
- 1 łyż. mieszanki ulubionych ziół
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać skórki, po ile są młode, nawet je nie solę przed przyrządzeniem, by nie zmiękły całkowicie. Osuszyć cukinie i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
Pomarańcze obrać lub okroić ze skórki, za pomocą ostrego noża usunąć białą część dookoła oraz pestki, jeśli są, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Młode marchewki dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą, lepiej je nie obierać, bo w ten sposób usuniemy wiele cennych składników znajdujących się właśnie w skórce ;)
Po osuszeniu pokroić ją w cienkie paski.
Włączyć piekarnik na 180 C.
Warzywa i pomarańczę włożyć do miski.
Sól wymieszać z ziołami i olejem, przyrządzoną mieszanką polać warzywa - wymieszać delikatnie, przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i pozostawić na ok. 10 min.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić przykryte naczynie, piec przez 10 min, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 - 12 min., aż nasza " zapiekanka " podrumieni się.
Podawać danie posypane świeżymi ziołami lub solo ;)
Idealnie smakuje jako danie samoistne, a także z grzankami, jako dodatek do mięs czy ryby, w szczególności łososia :)
Smacznego!!!
Lubicie żółte cukinie, czy preferujecie te zielone?
Z czym najchętniej je łączycie?
Jak przyrządzone najbardziej Wam smakują?
Miłego wieczoru :)
Ooo dzięki Ci za ten przepis, moja cukinia się nie zmarnuje :D
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę Agnieszko :*
UsuńTo dla Ciebie tak śpieszyłam się z tą publikacją, dziś mam szalony dzień, ale dałam radę :)
Wyglada pyszne koniecznie musze wypróbować
OdpowiedzUsuńKoniecznie Moniczko, smak bardzo ciekawy, nietuzinkowy :)
UsuńRobię zapiekanki z cukinii,ale z pomarańczą jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńTo czas na wypróbowanie Aniu :)
Usuńjakie wspaniałości!!! nie znam, nie widziałam nigdzie u nikogo....pewnie jest wyborne!
OdpowiedzUsuńBo lubię sama kreować dania La Lolla, połączenie idealne - koniecznie wypróbuj :)
UsuńWspaniale wygląda, akurat mi cukinie urosły w ogródku :)
OdpowiedzUsuńTo tym bardziej warto wypróbować Melanio :)
UsuńU mnie cukinii nie brakuje akurat, ale z pomarańczą nie jadłam jeszcze, ale ciasto na pewno jakieś upiekę ;)
OdpowiedzUsuńJa ciasta z cukinią jeszcze nie robiłam, ale chętnie to zmienię, teściowa ma wysyp cukinii :)
UsuńCudowna sałatka, słońce na talerzu :)
OdpowiedzUsuńTo zapiekanka raczej, niżeli sałatka :)
Usuńcukienie to ja lubie, jest bardzo smaczna, a gotowanie nie jest moją mocną strona, pozdrawiam Cię :))
OdpowiedzUsuńE. z tym przepisem sobie z pewnością poradzisz :)
UsuńWydaje Ci się, musisz spróbować - palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńjeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Marcelo :)
UsuńAkurat w domu nadmiar cukinii,przepis sie przyda:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam :)
Usuńwygląda przepysznie , piękne danie!
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne i zdrowe Żanetko :)
Usuńo mniam! wygląda naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńhoney-mind.blogspot.com
Polecam wypróbować Honey Mind :)
UsuńCoś na mój gust!
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie Ava :)
UsuńWygląda bardzo smacznie ;]
OdpowiedzUsuńI też tak smakuje Kasiu :) Zachęcam do wypróbowania :)
Usuńwow wygląda pysznie :))muszę koniecznie wypróbować,bo mam cukinie w ogródku zieloną:)żółtej nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :) Zielona też może być - będzie moc barw na talerzu :)
UsuńWygląda naprawdę smakowicie :) Nigdy jeszcze nie widziałem takiego połączenia z cukinią. Ja osobiście cukinię stosuję do lecza albo faszeruje mięskiem :)
OdpowiedzUsuńPolecamy gorąco :) Zawsze to pyszna zmiana ;)
UsuńSmakowicie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńMam już pomysł na kolację z chłopakiem <3
Cudownie :D
Smacznego życzę :)
UsuńDziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować znakomicie
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania Zofiano :)
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to zaraz lecę do sklepu po składniki :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje jak wygląda Beauty:) A nawet lepiej :)
UsuńWygląda smacznie, ciekawe może być połączenie cytrusów z cukinią :]
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i mega smakowite Malenka :)
Usuń30 yr old Data Coordiator Benetta Girdwood, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like The End of the Tour and Sewing. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Sierra 1500. post
OdpowiedzUsuń