wtorek, 29 lipca 2014

Żółta cukinia zapiekana z pomarańczą - witaminowa moc!

Witajcie :)
Nie wiem jak u Was, ale u nas pogoda strasznie dziwaczna, pół dnia mamy lato - upalne i słoneczne, a przez drugą połowę dnia  - jesień z bardzo obfitymi ulewami, wiatrem chłodem... Taka pogoda niestety wiąże się nie tylko z niedogodnościami w postaci ubioru, no bo nie wiemy do końca co na siebie włożyć, raz gorąco, a po chwili chłodno, ale także z wahaniami nastroju - oj źle się czujemy przy takich skokach temperatur.
Na ratunek przychodzą wszystkim dobrze znane naturalne metody na poprawę nastroju - aromaterapia, ulubione czynności oraz pyszne, kolorowe dania, które nie tylko cieszą oko, lecz także smakują wyśmienicie, dziś właśnie takie danie, a więc zapraszamy Was na...

Cukinia Żółta Zapiekana z Pomarańczą

Pewnie zastanawiacie się jak to danie może smakować? Otóż powiem Wam - fantastycznie!
Żółta cukinia ma bardzo delikatny, lekko słodkawy smak i jest lekkostrawna, a więc ma wysoką wartość dietetyczną, prócz tego odkwasza organizm i zawiera witaminy: A, C, K, PP i B1, a także potas, magnez, żelazo i beta karoten...
O właściwościach zdrowotnych pomarańczy już chyba nikomu opowiadać nie trzeba - cudownie smakuje i zapewnia organizmowi wiele witamin, głownie witaminę C.
Połączenie tych dwóch składników to istna bomba witaminowa. a w dodatku dietetyczna i przepyszna bomba :)

Składniki na 4 osoby:

  • 3 szt.                  małe cukinie 
  • 2 szt.                  pomarańcze
  • 4 szt.                  małe młode marchewki
  • 3 łyż.                  oleju rzepakowego
  • 1 łyżecz.             sól morska średnioziarnista
  • 1 łyż.                  mieszanki ulubionych ziół 

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać skórki, po ile są młode, nawet je nie solę przed przyrządzeniem, by nie zmiękły całkowicie. Osuszyć cukinie i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
Pomarańcze obrać lub okroić ze skórki, za pomocą ostrego noża usunąć białą część dookoła oraz pestki, jeśli są, pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Młode marchewki dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą, lepiej je nie obierać, bo w ten sposób usuniemy wiele cennych składników znajdujących się właśnie w skórce ;)
Po osuszeniu pokroić ją w cienkie paski.
Włączyć piekarnik na 180 C.
Warzywa i pomarańczę włożyć do miski. 

Sól wymieszać z ziołami i olejem, przyrządzoną mieszanką polać warzywa - wymieszać delikatnie, przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i pozostawić na ok. 10 min.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić przykryte naczynie, piec przez 10 min, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 - 12 min., aż nasza " zapiekanka " podrumieni się.
Podawać danie posypane świeżymi ziołami lub solo ;)
Idealnie smakuje jako danie samoistne, a także z grzankami, jako dodatek do mięs czy ryby, w szczególności łososia :)

Smacznego!!!

Lubicie żółte cukinie, czy preferujecie te zielone?
Z czym najchętniej je łączycie?
Jak przyrządzone najbardziej Wam smakują?
Miłego wieczoru :)

43 komentarze:

  1. Ooo dzięki Ci za ten przepis, moja cukinia się nie zmarnuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę Agnieszko :*
      To dla Ciebie tak śpieszyłam się z tą publikacją, dziś mam szalony dzień, ale dałam radę :)

      Usuń
  2. Wyglada pyszne koniecznie musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Moniczko, smak bardzo ciekawy, nietuzinkowy :)

      Usuń
  3. Robię zapiekanki z cukinii,ale z pomarańczą jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie wspaniałości!!! nie znam, nie widziałam nigdzie u nikogo....pewnie jest wyborne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo lubię sama kreować dania La Lolla, połączenie idealne - koniecznie wypróbuj :)

      Usuń
  5. Wspaniale wygląda, akurat mi cukinie urosły w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie cukinii nie brakuje akurat, ale z pomarańczą nie jadłam jeszcze, ale ciasto na pewno jakieś upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciasta z cukinią jeszcze nie robiłam, ale chętnie to zmienię, teściowa ma wysyp cukinii :)

      Usuń
  7. Cudowna sałatka, słońce na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cukienie to ja lubie, jest bardzo smaczna, a gotowanie nie jest moją mocną strona, pozdrawiam Cię :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje Ci się, musisz spróbować - palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat w domu nadmiar cukinii,przepis sie przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie , piękne danie!

    OdpowiedzUsuń
  13. o mniam! wygląda naprawdę pysznie ;)

    honey-mind.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. I też tak smakuje Kasiu :) Zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  15. wow wygląda pysznie :))muszę koniecznie wypróbować,bo mam cukinie w ogródku zieloną:)żółtej nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu :) Zielona też może być - będzie moc barw na talerzu :)

      Usuń
  16. Wygląda naprawdę smakowicie :) Nigdy jeszcze nie widziałem takiego połączenia z cukinią. Ja osobiście cukinię stosuję do lecza albo faszeruje mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie to wygląda :D
    Mam już pomysł na kolację z chłopakiem <3
    Cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeśli smakuje tak jak wygląda to zaraz lecę do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smacznie, ciekawe może być połączenie cytrusów z cukinią :]

    OdpowiedzUsuń
  20. 30 yr old Data Coordiator Benetta Girdwood, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like The End of the Tour and Sewing. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Sierra 1500. post

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!