niedziela, 4 maja 2014

Czas na grilla! Mielone mięso na patyku - palce lizać :)

Witajcie ;)
Czy u Was sezon grillowy już został otwarty, czy jeszcze nie biesiadowaliście przy grillu?
Tak, czy owak, piękna pogoda już coraz częściej u nas gości, a więc najwyższy czas zastąpić posiłki w domowym zaciszu na te zajadane na świeżym powietrzu ;) Zapach grillowanych dań jest niesamowity, smak również mu idealnie dorównuje - chodźcie!
Dziś zapraszamy Was na...

Grillowane Mięso Mielone na Patykach

Smak tego mielonego może być taki, jaki tylko zapragniecie!
Do podstawowych składników możecie śmiało dodawać swoje ulubione przyprawy, zioła oraz inne smakowe dodatki, jednak wersja podstawowa, jest nadzwyczajnie pyszna - grillowane mięso wyznacza się cudownym aromatem i bogatym smakiem - wypróbujcie!


Składniki dla 5 osób:
  • 800 g              drobno mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 szt.               duża marchewka
  • 1 szt.               duża cebula 
  • 4 szt.               ząbki czosnku
  • 1 szt.                jajko kurze
  • 1 szczyp.        chilli
  • sól i pieprz      do smaku
  • 2 łyż.                mąki ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

Mięso mielone wyłożyć do miski, dodać drobno startą cebulę i drobno startą marchewkę, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić chilli, solą i pieprzem, według uznania można dodać ulubione zioła - wyrobić gładką masę.


Gdyby masa wyszła zbyt " żywa ", to zależy od mięsa, można dodać dwie łyżki mąki lub bułki tartej i ponownie wyrabiać, aż do uzyskania bardziej klejącej masy.
Zwilżonymi dłońmi nabierać porcjami mielone mięso i wyrabiać, formując długie " kiełbaski "- nadziewać na patyki i przekładać na paterę lub talerz.


Tak przygotowane mięso grillować na średnim żarze ok. 20 - 30 minut, czas od czasu obracając, by równomiernie się piekło.
Czas grillowania w dużej mierze zależy od grubości " kotlecików " - warto co jakiś czas próbować.


Mięso na patykach można podawać z sosami, dipami, z sałatkami, z surówkami lub po prostu z dużą ilością warzyw do pochrupania ;)
Stopień grillowania, " zazłocenia " mielonego, zależy od Was - my lubimy takie chrupiące zewnątrz i soczyste wewnątrz :)



Smacznego!!!

Lubicie grillowane mięsko?
A może macie swój sposób na mielone z grilla?
Udanej niedzieli :)

70 komentarzy:

  1. Ja jeszcze nie jadłam nic z grilla w tym roku :(
    Z chęcią wypróbuję ten sposób na mięso mielone :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przed Tobą Kochana, nie martw się :)
      To jest pyszne! Więc polecam bardzo - Wojtas świetnie gotuje i grilluje ;)

      Usuń
  2. wspaniały pomysł na mielone inaczej :) Ty masz zresztą zawsze super pomysły :****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Popieram, świetny pomysł.
    W ogóle kocham mięso, zwłaszcza mielone. Lubię je w tatarze [domowej roboty] <3 i gołąbkach <3, w pasztetach i mielonkach, w pierogach i w krokietach - słowem gdziekolwiek by się nie pojawiło^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zajęczaczku ;)
      Ooo, a to tak dobrze się składa, że tatar, w wykonaniu Wojtasa, męża mego, uwielbiam również, i muszę w końcu podać przepis - nigdy w życiu go nie jadłam, ale jak spróbowałam ten z pod jego ręki - przepadłam ;)
      Mielone kotleciki, pulpeciki i pielmienie z mielonym - to dopiero pycha ;)
      Postaram się podrzucić kilka przepisów w tym temacie ;)

      Usuń
    2. Jeśli tylko Twój mąż zgodzi się udostępnić przepis na tatara dla szerszej publiki, to jak najbardziej sama z niego skorzystam i zmajstruję - smaczne są Wasze receptury :)
      Będę zaglądać :)

      Usuń
    3. Myślę że nie będzie mieć nic przeciwko temu :) Lubi się dzielić z innymi :)
      Dziękuję Zajęczaczku :*

      Usuń
  4. Wygląda tak świetnie, że na pewno kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super pomysł na grilla! Kurcze, przy najbliższej okazji postaram się pamiętać:)

    pozdrawiam niedzielnie
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super, wykorzystam Twój przepis, aż mi w brzuszku burczy !

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne, uwielbiam mięsko na patykach, jakiś czas temu robiłam takie na patelni grillowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też super pomysł, ale przyrządzone na ogniu smakuje jeszcze lepiej :) I jak pachnie ;)

      Usuń
  9. proste jak budowa cepa a ja nigdy tak nie jadłam, ech ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami prostota zachwyca jeszcze bardziej, niżeli niejedno wymyślne danie ;)

      Usuń
  10. Jadłam w zeszłym roku u znajomych podane z sosem, to pyszna potrawa z kuchni arabskiej...Twoje wyszły fantastycznie ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, smakują wyśmienicie z każdym sosem i dipem, a nawet z samymi warzywami :)

      Usuń
  11. Świetny pomysł na podanie mięsa mielonego:) Wygląda fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł ! "Ukradnę" przepis, chyba się nie obrazisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Kasieńko - wykorzystaj i smacznego życzę :)

      Usuń
  13. Rewelacyjny pomysł, chętnie bym coś takiego zjadła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie miesko na patyku bym sobie zjadla ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mięso mielone na patyku jest przepyszne:) Uwielbiam ja i cała moja rodzina.

    OdpowiedzUsuń
  16. mniammm musi być przepyszne
    i bardzo fajny blog będę tutaj zaglądała
    pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks so delicious! ♥

    http://finddyourway.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł. Uwielbiam mięso z grilla, więc z pewnością ten pomysł zagości na moim grillu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej polecam :) Daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  19. Ciekawy blog, może wzajemna obserwacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale... podziękuję :) Nie lubię układów.

      Usuń
  20. U nas w pracy takie cos się nazywało szisz kebab, bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie znam " profesjonalnego " określenia, nazwałam więc " po naszemu " :)

      Usuń
  21. Bardzo fajny pomysł, widać dzieciom smakuje :) A więc mam kolejny pomysł na potrawę na weekendowego grilla ;) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dzieciom smakują, szczególnie od razu z patyka - mniam :)
      Zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  22. Wygląda niecodziennie - przywykliśmy do tego, że z grilla je się głównie kiełbasę czy karkówkę, a tu coś takiego innego, ale zapewne również pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  23. To wygląda wręcz genialnie! Taki relaks w ogrodzie to jest właśnie to! Jedzonko i piękna pogoda!

    OdpowiedzUsuń
  24. Szczerze mówiąc nie znalazłam tego przepisu. Myślałam też, że mięso by się rozwaliło na grillu. Na pewno spróbuję, jak tylko przyjdzie nam grill z https://polgrill.pl/kategoria-produktu/grille-ogrodowe/, który wczoraj zamówiłam. To było moje marzenie i teraz będę miała swój grill ogrodowy. Imprezy przy grillu to u nas klasyka, teraz będziemy mieć wreszcie profesjonalny sprzęt.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mięso z grilla to prawdziwa uczta dla zmysłów! Soczyste i aromatyczne, to czysta rozkosz kulinarna.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!