Sezonu na truskawki każdego roku wyczekujemy z ogromną niecierpliwością, najsmaczniejsze, no jedne z najsmaczniejszych, owoców kojarzonych z wiosną, przywołują wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to pierwszą sprawą po obudzeniu się, było zbieranie truskawek, z których babcia przyrządzała smakowite śniadanko :)
Truskawki wspaniale smakują pod każdą postacią, z ich użyciem można przygotować mnóstwo wspaniałych deserów, wypieków, sałatek, dań. Dziś będą na słodko...
Babeczki z Truskawkami i Karmelem
Moje popisowe babeczki, które wprawiają swoim smakiem w stan rozkoszy - kruche babeczki wypełnione truskawkami i pysznym kremem uwieńczone całymi truskawkami pełnymi słońca i karmelem truskawkowym ;)
Na przyjęcie, dla rodzinki, na każdą okazje i bez - idealne ;)
Z podanych składników wychodzi 12 - 15 babeczek - w zależności od foremek do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 250 g masła naturalnego
- 3 szt. żółtka z jaj kurzych
- 5 łyż. cukru pudru
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
- 1 szcz. soli
Składniki na krem:
- 1 szkl. mleka
- 3 szt. żółtek z jaj kurzych
- 6 łyż. cukru
- 1 łyżecz. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżecz. mąki pszennej
- 1 szt. laska wanilii
- 200 g masła naturalnego
Składniki na karmel:
- 50 g cukru
- 1 łyżec. syropu truskawkowego
Składniki pozostałe:
- 400 g truskawek świeżych
- 50 g margaryny do foremek
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: Składniki na ciasto połączyć, zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik włączyć na 180 C, foremki posmarować cienką warstwą margaryny, wylepić ciastem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 min., na złoty kolor, ostudzić.
Truskawki umyć,osuszyć,oczyścić z szypułek, 12 - 15 małych truskawek zostawić w całości, pozostałe pokroić w kosteczkę, włożyć do rondelka, posypać cukrem i postawić na gaz, podgrzewać, mieszając, aż cukier rozpuści się, tworząc truskawkowy syrop, wystudzić.
Przygotować karmel: Do garnuszka wsypać cukier i dodać łyżeczkę syropu truskawkowego, który powstał w trakcie podgrzewania truskawek z cukrem - postawić na malutki gaz i podgrzewać, gdy cukier po bokach zacznie brązowieć, energicznie mieszać aż rozpuści się, pogotować ok. 5 min, ciągle mieszając, aż cukier nabierze złotego koloru - postawić kubek na mokrą, zimną ściereczkę i mieszać, aż zaczną tworzyć się nitki, robić za pomocą widelca na folii aluminiowej esy - floresy, zostawić, aż zastygnie, delikatnie zdejmować karmelowe zawijasy z folii.
Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem, dodać łyżkę mleka, oba rodzaje mąk połączyć, wsypać do żółtek i wymieszać dokładnie, by nie było grudek, pozostałe mleko zagotować z laską wanilii, po 3 min., od momentu zagotowania się, wyjąc ją, dodać do mleka masło, rozpuścić, do gotującego się mleka wlewać cienką strużką masę jajeczną energicznie mieszając, by nie powstały grudki - zagotować, odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Do ostudzonych babeczek wykładać po łyżce duszonych truskawek ( bez powstałego syropu ).
Na truskawki wyłożyć schłodzony krem, wstawić babeczki na 15 min. do lodówki, po tym czasie udekorować - na każdą babeczkę wyłożyć po jednej truskawce i udekorować karmelowymi zawijaskami ;)
Smacznego!!!
Nie dość, że babeczka cieszy oko (wygląda jak małe dzieło sztuki), to jeszcze musi smakować nieziemsko przypominając beztroskie lato:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ozdoby z karmelu,chociaż sama ich nigdy nie robiłam - coś się obawiam, że z moimi zdolnościami zwyczajnie to się nie uda i spali :) Winszuję. Piękne babeczki!
Oj tak, tak, pyszny smak lata ;)
UsuńUwielbiam truskawki, wprost kocham i, jak napisałaś, co roku nie mogę się ich doczekać :) Oczarowały mnie te babeczki, wyglądają niesamowicie i z pewnością tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńTak, smakują bardzo fajnie, choć zajmują trocha czasu z przygotowaniem, ale warto je posmakować ;)
Usuńtruskawki - moje ulubione owoce ;D nie mogę się doczekać, aż będą na wsiach sprzedawać truskawy własnych hodowli ;D deserek wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI moje też ;) No i jeszcze arbuzy ;)
Usuńmusisz kusić, prawda? po prostu MUSISZ :D
OdpowiedzUsuńmiłego dnia kochana :*****
p.s. podrzuć trochę tych smakowitości ;)
Muszę kusić, muszę Kochana ;)
UsuńJuż zjadłam, nic nie mam ;(
wyglądają bardzo wykwintnie i mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńMam taki ślinotok, że ledwo przełykam, a jeszcze nie jadłam obiadu... Mega śliczne i apetyczne, po prostu małe dzieła sztuki kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Martusiu ;)
UsuńJeju, wyglądają cudnie! I te piękne wzorki z karmelu...:)
OdpowiedzUsuńTakie wykombinowane ;)
UsuńŁał, te karmelowy ozdoby wyglądają pięknie :) Z tryskawkami musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, zwłaszcza że do karmelu dodałam trocha soku truskawkowego ;)
UsuńAle cudo*_*
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńwyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakują KamiluŚkaa ;)
UsuńZaszalałaś dziewczyno!
OdpowiedzUsuńLubię tak czasami ;)
UsuńWyglądają baaaardzo smacznie ! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zasmakowania ;)
UsuńAleż nabrałam na nie ochoty! :)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła mixoflife ;)
UsuńAle pięknie to wygląda! będę tu wpadała częściej żeby nacieszyć oko takimi smakowitościami:d
OdpowiedzUsuńDziękuję ancyssko ;)
Usuńjestem za ;)
OdpowiedzUsuń