Czy poniedziałek może być dniem przyjemnym?
Oczywiście że tak, na to składa się wiele czynników - ulubiona praca, do której zabieramy się z przyjemnością, aromatyczna poranna kawa, którą pijemy małymi łyczkami celebrując harmonię smaku, pyszne śniadanie, które nie tylko rozpieści nasze kubki smakowe, ale i zapewni energię na dobry start, a także smakowity, słodki deser, który o każdej porze dnia potrafi wprawić w doskonały nastrój, a pogoda... eeee tam, celebrujmy każdą chwilę, jest piękna i z pewnością niepowtarzalna, choć czasami wydaje się zwyczajna.
A teraz Was zapraszam na kawałek...
Tarta Truskawkowa Fantazja
Uwielbiam kombinować ze składnikami, uwielbiam łączyć smaki, które lubię, w jedną całość, a jednocześnie przestrzegając harmonii, bo co za wiele, to niezdrowo ;)
Ale teraz nie o tym, czasami możemy sobie pozwolić na szczyptę rozpusty zajadając się pyszną, kruchą domową tartą wypełnioną po brzegi słodkim kremem i udekorowaną truskawkami, jakby szczęścia było za mało, obtoczonymi w czekoladzie ;)
A co? Najważniejsze że jest pysznie, kalorii dziś nie liczymy :)
Składniki na ciasto - 12 porcji:
- 300 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 1 szt. jajko
- 2 łyżecz. miodu sztucznego
- 1 łyżecz. sody oczyszczonej
- 150 g margaryny mlecznej
Składniki na krem:
- 150 g cukru kryształu
- 300 ml mleka
- 1 łyż. mąki pszennej tortowej
- 2 łyż. mąki ziemniaczanej
- 250 g masła naturalnego
- 2 łyżecz. cukru waniliowego
Składniki do dekoracji:
- 700 g małych truskawek z szypułkami
- 50 g wiórków czekolady mlecznej
- 50 g wiórków białej czekolady
- 3 łyżecz. wiórków czekolady czarnej
- 1 szt. białko z jajka kurzego
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać ją drobno nożem, dodać jajko, miód, cukier puder i sodę - szybko zagnieść elastyczne ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 15 min.
Piekarnik włączyć na 180C. Ciastem wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem, wyłożyć na ciasto papier pergaminowy i obciążyć go wysypując całym grochem, by ciasto zbytnio nie urosło - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 - 25 min., na złoty kolor.
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć! ( inaczej źle będzie się kleiła czekolada i białko ).
Białko jajka rozkłócić widelcem aż powstanie lekka pianka.
Do osobnych miseczek wsypywać czekoladę białą, mleczną i czarna.
Trzymając za szypułkę, zanurzać każdą truskawkę do połowy w białku, a następnie w czekoladę.
Udekorowane truskawki wykładać na suchą deskę, te z czarną czekoladą robiłam tylko trzy sztuki,na środek, ale to według Waszych upodobań, można improwizować do woli :)
Pozostawić truskawki na 20 min., by " dekoracja " wyschła.
Upieczoną tartę ostudzić.
Przygotować krem: pozostawić 100 ml zimnego mleka, pozostałe 200 ml zagotować, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i masło, gdy się rozpuszczą powoli wlewać zimne mleko z rozpuszczonymi w nim mąkami, pszenną i ziemniaczaną, energicznie mieszając, by nie powstały grudki, zagotować, pogotować 1-3 min, odstawić do wystudzenia, a gdy będzie wystarczająco ciepły wyłożyć go na ciasto - schłodzić.
Na schłodzony krem wykładać truskawki, kolejność wedle uznania, delikatnie dociskając je, dawać szypułki w ten sposób, by nie zatapiały się w kremie, a przed jedzeniem łatwo będzie je oczyścić.
Udekorowaną tartę wstawić do lodówki na 30 - 45 min. po tym czasie można podawać.
Smacznego!!!
O rany! Aż obśliniłam klawiaturę!
OdpowiedzUsuńNormalnie wsiadam na rower i jadę do Ciebie na kawałeczek! :D
Hehe, no jedź Kochana, ale to szybko ;)
Usuńojejku jakie pyszności!!! przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMnmom, bardzo pyszna ;)
UsuńObłędna jest tak tarta :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, a sezon truskawkowy w pełni ;)
UsuńPoproszę taki duuuży kawałek:D Super dekoracja z truskawek:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo madlene :*
Usuńidealna, no i przepis prosty;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, p[rzepis bardzo prosty i wykonanie dosyć szybkie ;)
UsuńPopełniłam gigantyczny błąd - nie powinnam wchodzić na Twojego bloga wieczorem... Bo kiedy oglądam takie pyszności, od razu robię się głodna i najchętniej upiekłabym sobie ciacho... ;)
OdpowiedzUsuńHihi, nie żałuj sobie Kochana ;)
Usuńwygląda przerewelacyjnie!:D
OdpowiedzUsuńDziękuję gufy J ;)
Usuńjej, wygląda idelnie :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje.... zachęcam do wypróbowania sue ;)
UsuńŚlicznie wyglądają te szypułki truskawek :)
OdpowiedzUsuńDla tego warto je zostawić, a oczyścić dopiero w trakcie jedzenia ;)
UsuńRZECZYWIŚCIE! PYSZNIE WYGLĄDA
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko, smakuje równie wspaniale ;)
UsuńOMG!!! Czaddddd... Robiłam kiedyś ten krem, ale lipnie mi wyszedł... To stwierdzenie zapisuje w notesie - " jakby szczęścia było za mało, obtoczonymi w czekoladzie ;) A co?" Hehehehe - The Best! Pięknie to wyszło, no i piękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńA to czemu lipnie :) Musisz spróbować jeszcze raz :)
UsuńDziękuję ;)