Jesień, jesień już w pełni! Ostatnim czasem pogoda jest wręcz fatalna, i nie to, że nie lubię jesieni, bo lubię, i to bardzo, ale tą złotą, piękną, słoneczną... Deszcz też nie jest zły, owszem, gdy jestem w ciepłym domu, wcale mi nie przeszkadza, nawet powiedziałabym, że go bardzo lubię, puk, puk, puk, po szybach, a w moich rękach ulubiona książka, obok paruje w kubku gorąca herbata - uwielbiam takie momenty! Ale gdy trzeba gdzieś biegnąć, a trzeba często, to już staje się nieznośny.
Aby nie dać się złej pogodzie, warto sobie umilać każdą chwilę ulubionymi czynnościami, ja lubię przyrządzać różne pyszności, niestety wrzesień mnie wykoleił odrobinę - dzieci do szkoły, praca, obowiązki...
Czas pędzi z prędkością światła, spieszę się, ciągle jestem w pośpiechu, by zdążyć ze wszystkim, ale nie udaje mi się, przekładam więc sprawy na kolejny dzień, a potem na kolejny...
Czy też tak macie?
Ciasto z Karmelizowanymi Jabłkami bez Pieczenia
No tak, bez pieczenia, bo brakuje na nie czasu ;)
A tak serio, to ciasto jest znakomitą, i oczywiście smakowitą, propozycją dla wszystkich zabieganych :)
Mało czasu, ale tak się chce czegoś pysznego, słodkiego, aromatycznego. A tu jabłek całe mnóstwo, a i herbatniki są " w zapasach ", do tego trocha śmietanki i można się delektować smacznym ciastem bez pieczenia.
Składniki:
- 400 g herbatników
- 300 ml śmietany 18%
- 200 ml zimnego mleka
- 1,5 łyż. mąki ziemniaczanej
- 6 szt. jabłek średniej wielkości
- 2 szkl. cukru
- 9 łyż. wody
- 1 łyż. soku z cytryny
- 1 - 5 łyż cynamonu ( wedle upodobania )
- 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krem: Śmietanę wlać do rondelka z grubym dnem, dodać 1 szklankę cukru, zagotować, na wolnym ogniu, często mieszając, by nie powstały grudki, gotować 5 min. W zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i waniliowy cukier, wlewać powoli do gotującej się śmietany, energicznie mieszając, zagotować, po 3 min. zdjąć z ognia, przestudzić.
Herbatniki połamać na kawałki, połowę włożyć do formy ( ok. 25 x 25 cm ), polać połową ciepłego kremu - rozprowadzić równomiernie.
Jabłka: Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd i pokroić na ósemki, by kawałki nie były zbyt cienkie, bo rozpadną się, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Karmel: Na patelnię wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, gdy utworzy się karmel o złotym kolorze, powoli dodawać porcjami jabłka, by karmel nie stężał, ciągle mieszając, dodać cynamon.
Gdy jabłka zmiękną, zdjąć je z ognia i ostudzić.
Na herbatniki i śmietanowy krem wyłożyć połowę karmelizowanych jabłek, przykryć je drugą połową herbatników, a następnie powtórzyć czynność - na herbatniki krem i na górę jabłka.
Formę owinąć folią i wstawić do lodówki na 4-6 godzin, po tym czasie można podawać.
Smacznego!!!
A Wy lubicie takie smakowite " szybkie rozwiązania "?
Jakie ciasta bez pieczenia tworzycie?
Miłego wieczoru :)
Nie jest fajnie czytać tak SMACZNY post, gdy w domu nie mam nawet ciasteczka jednego :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Pozdrawiam
Alinko, a cóż Ty tak??? :)
UsuńBardzo fajne ciasto :) i bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Dziękuję Myszko :)
Usuńno kochana, zaszalałaś teraz :) aż ślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuńŚlinotok podobno dobry na trawienie ;) Smacznego Kochana :)
Usuńnawet nie domyślałam się, jak to jest banalnie proste! Na miniaturce zdjęcia wyglądało to jak kolejne kulinarne dzielo nad którym trzeba spędzić długi czas a tu taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńMUSZĘ to zrobić!;)
A widzisz Słonko? Raz- dwa i gotowe - i wygląda i smakuje bardzo dobrze, a to wszystko w krótkim czasie gotowe ;)
Usuńo matkoo! jestem zachwycona przepisem, dla mnie, dla mnie!! ja nie jestem ciastowa, więc trafiłaś w 100, o!;p
OdpowiedzUsuńWypróbuj La Lolla i daj znać jak Ci zasmakuje ;)
Usuńnie ma mowy! kradnę przepis! :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo ;) Korzystaj Kochana do woli - jabłuszka są więc czas tworzyć ;)
UsuńA za moim M. chodzi szarlotka, a mi się tak nie chce piec, a to mu zrobię niespodziankę hi hi.
OdpowiedzUsuńAtrapę raczej ;) Hyhy, ale pyszną ;) Uwielbiam szarlotkę :)
Usuńszybko i smacznie :D bardzo podoba mi się ten przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo ;)
UsuńUwielbiam takie szybkie pomysły :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com/
https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332
Również ja, zwłaszcza gdy czas uwiera... ;)
UsuńKocham tę wirtualną książkę kucharską :*
OdpowiedzUsuńOtóż znowu podsunęliście mi prosty, a ciekawy i pyszny przepis do wypróbowania.
Jeśli chodzi o moje ciasta bez pieczenia - KOCHAM jeść domek, taki sernik. Robić już nie za bardzo :D ale dla tego smaku warto się poświęcić.
Dziękuję Zajeczaku ;*
UsuńA " domku " nie jadłam, musisz koniecznie gdzieś go w swojej przestrzeni wirtualnej ulokować, bym też wypróbowała, posmakowała, nie trzymaj tylko dla siebie ;)
pysznie wygląda:):)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania Cherish.. :)
UsuńKochana koniecznie zrób :)
OdpowiedzUsuńSzansa jest, ale proszę poczekaj citkę, chora jestem, nie myśli mi główka, ani nawet tworzyć coś wymyślnego nie mogę ;)
Zobacz proszę na przepisy sałatek w zakładce " Przepisy od A do Z " lub po prawej stronie, na pasku bocznym, jest tam przepis z soczewicą, z paluszkami krabowymi i ryżem, z orzechowym dressingem - takie sałatki jak najbardziej nadają się na " dłuższe wyście " na uczelnię czy do pracy, a jak tylko wyzdrowieję, obiecuję że tym się zajmę ;)
Pomysłowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać surowe jabłka?
OdpowiedzUsuńMożna, ale to ciasto bez pieczenia, więc jabłka ściemnieją, mimo skropienia je sokiem z cytryny, i będą zbyt chrupiące w odniesieniu do pozostałości - miękkiej i kremowej :)
UsuńDoradzałabym chociaż je sparzyć lub poddusić, nawet bez dodatku cukru.
Wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować Aniu :)
UsuńPomysł świetny, ale następnym razem dodam zdecydowanie mniej cukru do masy. Teraz nie da się tego za dużo zjeść, co może wyjdzie na dobre, ale tak bardzo by się jeszcze chciało... Poza tym, palce lizać!
OdpowiedzUsuńTak, rzeczywiście jest mega słodkie - kawałeczek zaspokaja zapotrzebowanie na cukier :)
Usuń57 year old Help Desk Operator Mordecai Matessian, hailing from Arborg enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and BASE jumping. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a McLaren F1. zrodlo artykulu
OdpowiedzUsuń