wtorek, 10 września 2013

Rybka pyszna i zdrowa + mega kolorowa!

Witajcie :)
Dawno nie było żadnego przepisu z " udziałem " rybki, a przecież jest zdrowa i pyszna, warto ją spożywać, choć nie wszyscy lubią, niektóre wybrzydzają: a to ości, a to łuska, a to zapach...
Dziś będzie coś zupełnie innego, filety pangi są bardzo delikatne i przyjemne w smaku, a przygotowane z kolorowymi, smakowitymi warzywami zasmakują nawet tym, którzy za rybą nie przepadają, a więc zapraszam na...

Panga z Warzywami w Białym Winie

Brzmi kusząco, czyż nie? I uwierzcie mi, nie tylko brzmi :)
Przyrządzona w ten sposób ryba jest nadzwyczajnie smaczna, filety są dosyć delikatne i nie mają w sobie ości, szybko przyrządza się to danie, a ryba, dzięki winu, nabiera wyśmienitego aromatu, w połączeniu z warzywami tworzy danie godne uwagi :)


Składniki dla 5 osób:

  • 6 szt.        filety pangi 
  • 1 szt.        brokuł mały 
  • 2 szt.        słodka papryka czerwona 
  • 2 szt         pomidory duże
  • 2 szt.        małe cebule 
  • 1 szt.        cytryna 
  • 4 szt.        ząbki czosnku 
  • 4 łyż.         oliwy 
  • 1 szt.         pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżecz.    imbiru startego 
  • 60 ml        białego wina wytrawnego 
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Oliwę połączyć z tartym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem - dokładnie wymieszać i odstawić na 3 min., po tym czasie posmarować nią filety pangi ( jeśli są mrożone, rozmrozić i osuszyć ) - odstawić na 12 min., do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Brokuł rozdzielić na różyczki, włożyć do sitka i sparzyć wrzątkiem.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek i pokroić w paski.
Pomidory umyć i pokroić na ósemki.
Cytrynę sparzyć, wyszorować i pokroić w plasterki ( jeśli nie lubicie delikatnej goryczki którą daje skórka z cytryny, to przed krojeniem należy ją obrać ze skórki ).
Natkę spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Cebulki oczyścić i przekroić na połówki.


Z papieru do pieczenia wyciąć dwa duże kawałki, by zmieściła się ryba z warzywami i dało się ją zwinąć.
Na każdy płat papieru wyłożyć po trzy filety ryby, na rybę wyłożyć warzywa: brokuły, cebulkę, paprykę, pomidory, cytrynę, gałązki natki pietruszki.
Brzegi papieru zwinąć w ten sposób,by powstały sakiewki: pozawijać dokładnie po bokach, by wino nie odparowywało zbyt intensywnie pod czas pieczenia, przez otwór z góry wlać do każdej sakiewki po 30 ml wina, zawinąć górę i spiąć ( ja daje agrafkę ).
W ten sposób powstaną dwie sakiewki, wyłożyć je na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 min.
Gotową rybę podawać w sakiewkach na talerzach, podzielić na porcje tuż przed podaniem, lub zrobić kilka sakiewek.
Uwaga! Uważajcie podczas rozwijania ryby, by się nie poparzyć gorącą parą!


Smacznego!!!

Lubicie pangę? Przyrządzacie rybę? Która najbardziej Wam smakuje?
Miłego wieczoru ;)

13 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda! I jak kolorowo od razu chce się jeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje lekko i świeżo, nawet dla osób nie lubiących ryby jest to danie smakowite ;)

      Usuń
  2. o, jak ładnie to wszystko wygląda;D ryby uwielbiam, będąc w ciąży nie mogłam się od nich odkleić!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także La Lolla, miałam wstręt do mięsa, ryby, zwłaszcza śledzie i wędzone, zajadałam z wielkim smakiem :)

      Usuń
  3. Lubię rybki, szkoda tylko, że tak rzadko je robię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, u nas z dobrymi, świeżymi rybami jest krucho, nie wszędzie dostaniesz, a jak już, to ceny nieraz rozwalają... ;(

      Usuń
  4. pysznie przyrządzona rybka :) dziękuję za inspirację !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ryby, choć za pangą nie przepadam. Twoja wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panga jest bardzo delikatna w smaku, nie wyrazista, a z warzywami tworzy fajne połączenie ;)

      Usuń
  6. Coś dla mnie, przepis zapisuje;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!