Po moich urodzinkach zostały już jedynie bardzo przyjemne wspomnienia i... kawałek tortu, który upiekłam sobie sama :)
Przepis jest nadzwyczajnie prosty, nieskomplikowany, uwielbiam gdy ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne po upieczeniu, no a krem, który zrobiłam metodą próbowania-smakowania, wyszedł tak znakomity, że wszyscy zajadały się i paluszki oblizywali!
Dla takich chwil uwielbiam tworzyć w kuchni, uwielbiam łączyć składniki " na smak " nie według przepisów, ten tort będzie wspaniałą propozycją nie tylko na urodziny, jeśli chcecie zaserwować sobie, swoim bliskim czy znajomym mega słodki deser - kawałek tego tortu w pełni wystarczy :)
Tort Czekoladowy z Puszystym Kremem Maślanym
Przepis na ciasto pochodzi z rodzinnej " książki kucharskiej ", jedynie go trocha zmodyfikowałam, przesłodki, pyszny, delikatny i puszysty niczym pianka krem, to połączenie masła z kilkoma pysznymi składnikami, w tym likierem kawowym, który dodaje mu niesamowitego aromatu i smaku - bardzo lubię kremy maślane, nie liczymy dziś kalorii :)
Składniki na ciasto:
- 6 szt. jaja kurze
- 250 g cukru
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki tortowej
- 6 łyż. kakao w proszku
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 1 łyż. cukru waniliowego
- 4 łyż. zimnej wody
- 1 szcz. soli
Składniki na krem:
- 200 g naturalnego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 łyż. kakao w proszku
- 60 ml ciemnego likieru kawowego
Składniki na poncz:
- 250 ml wody przegotowanej
- 4 łyż. cukru kryształu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- czekoladowe kulki typu Ferrero Rocher
- 50 g czarnej czekolady
Białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki i schłodzić.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, równomiernie, za pomocą łyżki, nasączyć przygotowanym ponczem.
Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia i kakao - wymieszać i przesiać przez sitko.
Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier - miksować aż cukier się rozpuści, a piana nabierze pięknego połysku.
Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, następnie, ciągle ubijając, wsypywać po jednej łyżce mieszanki z suchych składników ( mąki, kakao, proszek do pieczenia).
Jednolite, ubite ciasto wlać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego na 160 C piekarnika, piec w temperaturze 170 C ok. 40 min. ( aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy, można sprawdzić patyczkiem drewnianym, po nakłuciu ciasta musi być suchy).
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, po 15 minutach wyjąć ciasto i ostudzić.
Przygotować poncz - w przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać i schłodzić.
Przygotować krem - miękkie masło połamać na kawałki, dodać cukier puder i kakao w proszku, miksować do powstania jednolitej masy, dodać likier kawowy - miksować jeszcze przez 3-5 min. Gotowy krem wstawić na 20 min. do lodówki.
Na dolny blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozprowadzić równomiernie, przykryć górnym blatem i delikatnie docisnąć.
Uwaga! Można ciasto rozkroić na trzy blaty, wtedy postępujemy tak samo, lecz krem równomiernie dzielimy na dwa blaty + na pokrycie góry i boków tortu.
Pozostałym kremem dokładnie pokryć górę i boki tortu - wstawić do lodówki na 10 min.
Czarną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Lekko schłodzony tort posypać tartą czekoladą, udekorować czekoladowymi kuleczkami, wstawić do lodówki na, co najmniej, 12 godzin.
Uwaga! Najlepiej tort przygotować dobę przed podaniem oraz przechowywać go w lodówce pod przykryciem ( by nie naciągnął innych zapachów ), wtedy on lepiej nabiera smaku, staje się jeszcze bardziej aromatyczny i delikatniejszy w smaku.
Smacznego!!!
Lubicie torty bardzo słodkie i pełne aromatu?
Udanego weekendu życzę ;)
O rety, jak to smacznie brzmi i jeszcze smaczniej wygląda. Jestem uzależniona od czekolady, więc na pewno spróbuję takie cudo zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To tak jak ja :) Uwielbiam czarną, ale w tortach zajadam się każdą ;)
UsuńOja, ale pychota!
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
UsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania ;)
UsuńTaak, takie torty bardzo lubię. Jeszcze super, kiedy są aż ciężkie od wysycenia dowolnym ponczem, niekoniecznie alkoholowym :)
OdpowiedzUsuńPS. Rzuciły mi się w oczy te "Najsmaczniejsze ziemniaki pod słońcem" :D
Koniecznie muszę zerknąć, o co chodzi, bo jestem fanką ziemniaków.
O tak, tak, ten właśnie taki jest - niebo w buzi ( aby nie powiedzieć dosłownie :))
UsuńZiemniaczki wielbimy, nie często zajadamy, ale pieczone w ten sposób jak najbardziej, zerknij :)
i dzięki Tobie już wiem jaki tort zrobię dla mojego chłopaka na urodziny! :D
OdpowiedzUsuńAle szczęściarz! :)
UsuńCudo.
OdpowiedzUsuńDziękuję mirago ;)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI smakuje wyśmienicie i pyszniaście Joanko ;)
UsuńMega czekoladowo :) pyszności !
OdpowiedzUsuńTo prawda - mokry, aromatyczny, słodki... uwielbiam takie torty ;)
UsuńJak mój mąż zobaczył ten torcik to teraz ciśnie mnie aby upiekła . Maniak wszystkiego co czekoladowe
OdpowiedzUsuńTo mu upiec Sówko i sama przy tym skorzystasz ;)
UsuńCiasto pycha... zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że posmakowało ;) Bratanek wie co dobre ;)
UsuńJako czekoladoholiczka, mogę powiedzieć, że jest to przepis idealny dla mnie :) ...i ten krem! Mniam:)
OdpowiedzUsuńTo piąteczka, też wielbię czekoladę ;)
UsuńRatunku ! Łyż. czyli łyżka czy łyżeczka, bo nie potrafie tego określić kiedy jest 6 łyz. kakao i 1 lyz. proszku do pieczenia ??
OdpowiedzUsuńSpokojnie, już mówię - " łyż." - to łyżka, natomiast " łyżecz." - to łyżeczka ( mała ) :)
OdpowiedzUsuńoj weź, bo mi aż język nie powiem gdzie ucieka- jak w tym przysłowiu,
OdpowiedzUsuńna widok takich samkołyków
Wypróbuj koniecznie Aniu, świetnie smakuje!
UsuńWspaniale wygląda i chyba musi wspaniale smakować. Zachwyciłby mnie bez wątpienia zwłaszcza, że jestem czekoladomaniaczką ;)
OdpowiedzUsuńOoo, szczególnie czekoladomaniaczkom polecam :) Smak wspaniały! Jest wilgotny i bardzo delikatny w smaku Pirelko :)
UsuńWitaj:) Właśnie trafiłam zupełnie przez przypadek na Twojego bloga :) Szukam jakiegoś smacznego, czekoladowego i wyjątkowego tortu na urodziny mojej drugiej połówki :) Ten tort wygląda bosko, i na pewno tak smakuje! Rozważam zrobienie go, tylko się zastanawiam czy na tortownicę 24cm będzie dobry ten przepis? Niestety innej nie posiadam- uroki studenckiego życia :D A może polecisz mi jakiś inny przepis? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWitaj Ago, możesz śmiało upiec z 24 cm, ciasto będzie trocha wyższe, ale możesz wydłużyć jego pieczenie o 5-10 min. Zresztą lepiej po 40 min. sprawdzić patyczkiem :) Gotowe ciasto możesz przekroić nie na dwie lecz 3 części, kremu zdecydowanie wystarczy :) Polecam ten tort, jest przepyszny!
UsuńDaj znać jak smakował :)
45 year-old Software Engineer I Leland Hassall, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Taxidermy. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Prelude. opis
OdpowiedzUsuń