piątek, 13 września 2013

Urodzinowy tort czekoladowy - mmm, pycha!

Witajcie ;)
Po moich urodzinkach zostały już jedynie bardzo przyjemne wspomnienia i... kawałek tortu, który upiekłam sobie sama :)
Przepis jest nadzwyczajnie prosty, nieskomplikowany, uwielbiam gdy ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne po upieczeniu, no a krem, który zrobiłam metodą próbowania-smakowania, wyszedł tak znakomity, że wszyscy zajadały się i paluszki oblizywali!
Dla takich chwil uwielbiam tworzyć w kuchni, uwielbiam łączyć składniki " na smak " nie według przepisów, ten tort będzie wspaniałą propozycją nie tylko na urodziny, jeśli chcecie zaserwować sobie, swoim bliskim czy znajomym mega słodki deser - kawałek tego tortu w pełni wystarczy :)

Tort Czekoladowy z Puszystym Kremem Maślanym

Przepis na ciasto pochodzi z rodzinnej " książki kucharskiej ", jedynie go trocha zmodyfikowałam, przesłodki, pyszny, delikatny i puszysty niczym pianka krem, to połączenie masła z kilkoma pysznymi składnikami, w tym likierem kawowym, który dodaje mu niesamowitego aromatu i smaku - bardzo lubię kremy maślane, nie liczymy dziś kalorii :)


Składniki na ciasto:
  • 6 szt.           jaja kurze
  • 250 g          cukru 
  • 120 g          mąki ziemniaczanej
  • 120 g          mąki tortowej
  • 6 łyż.           kakao w proszku
  • 1 łyż.           proszku do pieczenia
  • 1 łyż.           cukru waniliowego
  • 4 łyż.           zimnej wody
  • 1 szcz.         soli

Składniki na krem:

  • 200 g           naturalnego masła
  • 1 szkl.          cukru pudru
  • 4 łyż.             kakao w proszku
  • 60 ml           ciemnego likieru kawowego

Składniki na poncz:
  • 250 ml       wody przegotowanej
  • 4 łyż.          cukru kryształu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:
  • czekoladowe kulki typu Ferrero Rocher
  • 50 g  czarnej czekolady

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki i schłodzić. 
Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia i kakao - wymieszać i przesiać przez sitko. 
Mocno schłodzone białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier - miksować aż cukier się rozpuści, a piana nabierze pięknego połysku.
Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, następnie, ciągle ubijając, wsypywać po jednej łyżce mieszanki z suchych składników ( mąki, kakao, proszek do pieczenia).


Jednolite, ubite ciasto wlać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego na 160 C piekarnika, piec w temperaturze 170 C ok. 40 min. ( aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy, można sprawdzić patyczkiem drewnianym, po nakłuciu ciasta musi być suchy).
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, po 15 minutach wyjąć ciasto i ostudzić.
Przygotować poncz - w przegotowanej wodzie rozpuścić cukier, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać i schłodzić.
Przygotować krem - miękkie masło połamać na kawałki, dodać cukier puder i kakao w proszku, miksować do powstania jednolitej masy, dodać likier kawowy - miksować jeszcze przez 3-5 min. Gotowy krem wstawić na 20 min. do lodówki.


Wystudzone ciasto przekroić na pół, równomiernie, za pomocą łyżki, nasączyć przygotowanym ponczem.
Na dolny blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozprowadzić równomiernie, przykryć górnym blatem i delikatnie docisnąć. 
Uwaga! Można ciasto rozkroić na trzy blaty, wtedy postępujemy tak samo, lecz krem równomiernie dzielimy na dwa blaty + na pokrycie góry i boków tortu.
Pozostałym kremem dokładnie pokryć górę i  boki tortu - wstawić do lodówki na 10 min.
Czarną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Lekko schłodzony tort posypać tartą czekoladą, udekorować czekoladowymi kuleczkami, wstawić do lodówki na, co najmniej, 12 godzin.
Uwaga! Najlepiej tort przygotować dobę przed podaniem oraz przechowywać go w lodówce pod przykryciem ( by nie naciągnął innych zapachów ), wtedy on lepiej nabiera smaku, staje się jeszcze bardziej aromatyczny i delikatniejszy w smaku.


Smacznego!!!

Lubicie torty bardzo słodkie i pełne aromatu?
Udanego weekendu życzę ;)

31 komentarzy:

  1. O rety, jak to smacznie brzmi i jeszcze smaczniej wygląda. Jestem uzależniona od czekolady, więc na pewno spróbuję takie cudo zrobić.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Uwielbiam czarną, ale w tortach zajadam się każdą ;)

      Usuń
  2. Taak, takie torty bardzo lubię. Jeszcze super, kiedy są aż ciężkie od wysycenia dowolnym ponczem, niekoniecznie alkoholowym :)

    PS. Rzuciły mi się w oczy te "Najsmaczniejsze ziemniaki pod słońcem" :D
    Koniecznie muszę zerknąć, o co chodzi, bo jestem fanką ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, tak, ten właśnie taki jest - niebo w buzi ( aby nie powiedzieć dosłownie :))
      Ziemniaczki wielbimy, nie często zajadamy, ale pieczone w ten sposób jak najbardziej, zerknij :)

      Usuń
  3. i dzięki Tobie już wiem jaki tort zrobię dla mojego chłopaka na urodziny! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega czekoladowo :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - mokry, aromatyczny, słodki... uwielbiam takie torty ;)

      Usuń
  5. Jak mój mąż zobaczył ten torcik to teraz ciśnie mnie aby upiekła . Maniak wszystkiego co czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pycha... zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze, że posmakowało ;) Bratanek wie co dobre ;)

      Usuń
  7. Jako czekoladoholiczka, mogę powiedzieć, że jest to przepis idealny dla mnie :) ...i ten krem! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ratunku ! Łyż. czyli łyżka czy łyżeczka, bo nie potrafie tego określić kiedy jest 6 łyz. kakao i 1 lyz. proszku do pieczenia ??

    OdpowiedzUsuń
  9. Spokojnie, już mówię - " łyż." - to łyżka, natomiast " łyżecz." - to łyżeczka ( mała ) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj weź, bo mi aż język nie powiem gdzie ucieka- jak w tym przysłowiu,
    na widok takich samkołyków

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda i chyba musi wspaniale smakować. Zachwyciłby mnie bez wątpienia zwłaszcza, że jestem czekoladomaniaczką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, szczególnie czekoladomaniaczkom polecam :) Smak wspaniały! Jest wilgotny i bardzo delikatny w smaku Pirelko :)

      Usuń
  12. Witaj:) Właśnie trafiłam zupełnie przez przypadek na Twojego bloga :) Szukam jakiegoś smacznego, czekoladowego i wyjątkowego tortu na urodziny mojej drugiej połówki :) Ten tort wygląda bosko, i na pewno tak smakuje! Rozważam zrobienie go, tylko się zastanawiam czy na tortownicę 24cm będzie dobry ten przepis? Niestety innej nie posiadam- uroki studenckiego życia :D A może polecisz mi jakiś inny przepis? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ago, możesz śmiało upiec z 24 cm, ciasto będzie trocha wyższe, ale możesz wydłużyć jego pieczenie o 5-10 min. Zresztą lepiej po 40 min. sprawdzić patyczkiem :) Gotowe ciasto możesz przekroić nie na dwie lecz 3 części, kremu zdecydowanie wystarczy :) Polecam ten tort, jest przepyszny!
      Daj znać jak smakował :)

      Usuń
  13. 45 year-old Software Engineer I Leland Hassall, hailing from Dolbeau-Mistassini enjoys watching movies like Only Yesterday (Omohide poro poro) and Taxidermy. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Prelude. opis

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!