środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe śniadanie, a może kolacja? Serca nadziane ;)

Witajcie ;)
Walentynki, piękne i romantyczne święto dla wszystkich zakochanych, a i dla singli też, przecież zawsze można sprawić sobie fajny prezent, zaszaleć na zakupach, coś pysznego upichcić ;)
U nas dziś będzie propozycja dla każdego - pyszna i szybka, a wręcz błyskawiczna, choć wszędzie królują torty, pyszne i kolorowe desery miłosne, my stawami na prostotę, bo każda potrawa przygotowana i podana z miłością jest najsmaczniejsza na świecie!

Nadziane Serca z Ciasta Francuskiego

Tak, tak, ciasto francuskie w roli głównej, błyskawicznie się upiecze, dobrze smakuje w każdej kombinacji, na słodko i na słono, i na pikantnie. Na Walentynkowe śniadanie, i na każde inne, codzienne, a może na deser, a może też na kolacje romantyczną, czy solo, wybór należy do Was ;)

Nadziane Serce Pikantne z Ciasta Francuskiego
Składniki:

  • 2 szt.          opakowania ciasta francuskiego
  • 1 szt.          puszka sardynek w sosie pomidorowym lub tuńczyka
  • 4 łyż.          kremu czekoladowego, masła orzechowego lub nutelly
  • 1 szt.          jajko kurze
  • 1/2 łyżecz.  chilli
  • 1 łyż.          ulubionych ziół

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, złożyć na pół i za pomocą noża wykroić serce. Po ile mamy dwa opakowania, powtarzamy czynność - my przygotowaliśmy za jednym zamachem dwa serducha, jedno ze szprotkami pikantnymi, drugie z kremem czekoladowym ze słoika - mieliśmy więc danie i deser ;)

Etapy Przygotowania

Żółtko oddzielić od białka, lekko go rozmącić, białko odstawić na chwilę, będzie potrzebne.
Serca z ciasta rozłożyć, na jedną połowę, na środek, wyłożyć nadzienie pikantne, w naszym przypadku to szprotki w sosie pomidorowym wymieszane z chilli i suszonymi ziołami prowansalskimi, brzegi dookoła posmarować białkiem, przykryć drugą połówką serca z ciasta, docisnąć starannie brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
Możecie włożyć do środka serduszka wszystko, co lubicie i w czym gustujecie, macie szerokie pole do popisu - warzywa, ryby, sery, pasztety... ;)

Nadziane Serce Słodki z Ciasta Francuskiego

Teraz czas na drugie serce - słodkie. Tu też możecie czarować do woli, serduszko można nadziać ulubionym dżemem, kremem, czekoladą, masą kajmakową.... wybór należy do Was, w każdym razie wkładacie do serduszka to, co lubicie ;) 
Serca z ciasta rozdzielić, bo wycinaliśmy podwójnie, na jedną połowę po środku wyłożyć czekoladowy krem, bądź inną " słodycz " brzegi serca posmarować białkiem, przykryć drugą połówką, docisnąć.

Nadziane Serce Pikantne w rozkroju :)

Nadziane serducha delikatnie wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę, rozmąconym żółtkiem posmarować górę ciasta - wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C, piec ok. 15 min., lub do pożądanej chrupkości.
Od razu podawać ;)

Nadziane Serce Słodkie w rozkroju ;)
Smacznego!!!



37 komentarzy:

  1. Kocham Twoje pomysły :) Już jestem w 7 niebie :) A nie miałam pomysłu i proszę...
    Miłej nocki i cudownych Walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku przygotuje lasagne dietetyczna:) tylko ciiiiicho sza, to tajemnica:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, dietka! Na Walentynki? Żartujemy, świetny pomysł, dotrzymamy tajemnicy ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. od kiedy nie mogę soli- on też przestał:) jest nam raźniej:)

      Usuń
    4. na zdrowie mu to poświęcenie wyjdzie:)

      Usuń
    5. Dziekuje za paczuche dbas zo moj poziom cuktu. Dziekuje:*

      Usuń
  3. Cudnie wygląda - serce z sercem to jest pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. W sam raz na Walentynki i na każdy inny dzień w roku - z miłością ;)

      Usuń
  5. jesteś prawdziwą inspiracją :))
    radosnych walentynek :***

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak romantycznie. My mamy dziś rocznicę ślubu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłej rocznicy, i jeszcze wiele kolejnych, co najmniej z 80 ;)

      Usuń
  7. Mniam, ale apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetny pomysł, będę musiała za rok coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy Kasiu, łatwo i szybko ;) A jak smakowicie ;)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie! Mniam, ale mam ochotę na coś słodkiego ..:P

    http://vanilliapl.blogspot.com/

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią bym sprawdziła jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aknezz to tylko kilka chwil - błyskawicznie się przyrządza, i nie koniecznie na walentynki ;)

      Usuń
  11. Genialny pomysł! Ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł na serducha rewelacyjny.
    Ja często korzystam z ciasta francuskiego - ostatnio jak został mi farsz do pierogów z kapustą i grzybami to resztę zrobiłam właśnie z ciastem francuskim i było ok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana, a ciasto francuskie my też uwielbiamy, na słodko, na słono, na pikantnie... zawsze smakuje wyśmienicie i szybko przyrządza się ;)

      Usuń
  13. Ależ smacznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. However, there is a" natural lipsuction treatment. I also felt scared by the idea, because there was no cancer risk and no evidence of fatty tissue, according to The Daily Mail,"
    Feeling great is worth ten houses. But I persisted To be honest it was all
    natural: 'No butt implants, no butt injections, no anything to my butt. This understandably becomes a hindrance to the normal circulation of the blood.

    My web page ... how to get big breast

    OdpowiedzUsuń
  15. 34 years old Structural Engineer Allene Baines, hailing from Beamsville enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Wood carving. Took a trip to Humayun's Tomb and drives a Mercedes-Benz 38/250 SSK. nastepna strona

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!