Witajcie ;)
Dziś zapraszamy Was na wyśmienitego łososia podanego z pysznymi, karmelizowanymi marchewkami.
Danie jest bardzo pożywne, zdrowe i nadzwyczajnie proste w przygotowaniu, nie wymaga też dużego nakładu finansowego, najwygodniej kupić łososia w całości, oczywiście patroszonego, pokroić go w dzwonki i możemy zaczynać swoją przygodę z przygotowaniem przepysznego dania, które na pewno wszystkim zasmakuje, zapraszamy ;)
Łosoś z Karmelizowanymi Marchewkami
Danie pełne smaku, połączenie soczystego łososia, pieczonego pod folią w piekarniku, ze słodyczą karmelizowanych, młodych marchewek, tak, tak, można już takie kupić w sklepie, i kolacja lub obiad dla czterech osób będą bardzo udane!
Pyszny Łosoś |
Składniki:
- 1,5 kg łososia, cztery dzwonki
- 200 g masła naturalnego
- 1 kg młodej marchwi
- 4 łyżecz. cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Marchwi:
Marchew myjemy, nie obieramy, najlepiej użyć maleńkich sztuk, na patelni rozgrzewamy ok. 70 g masła, wykładamy marchew i smażymy na wolnym ogniu, nie dopuszczając aby masło się przypaliło.
Lekko podsmażone marchewki podlewamy połową szklanki wody i tak dusimy na małym ogniu ok. 10 min., by marchewki lekko zmiękły, a woda odparowała.
Dodajemy 4 łyżeczki cukru, sól pieprz do smaku, mieszając karmelizować marchewki ok. 5 min.
Lekko podsmażone marchewki podlewamy połową szklanki wody i tak dusimy na małym ogniu ok. 10 min., by marchewki lekko zmiękły, a woda odparowała.
Dodajemy 4 łyżeczki cukru, sól pieprz do smaku, mieszając karmelizować marchewki ok. 5 min.
Marchew śliczna i zdrowa |
Przygotowanie Łososia
Łososia wkładamy do tacki aluminiowej lub naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą pieprzem wkładamy resztę masła, pokrojonego w kostki, miedzy dzwonki.
Łosoś z Masełkiem |
Tak przygotowaną rybę dobrze jest na początek pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie spiekła za mocno.
Pieczemy łososia 15 min., po tym czasie folie ściągamy i pieczemy jeszcze 30 minut, aż łosoś stanie się pięknie złocisty.
Pieczemy łososia 15 min., po tym czasie folie ściągamy i pieczemy jeszcze 30 minut, aż łosoś stanie się pięknie złocisty.
Łososia podajemy wraz z karmelizowanymi marchewkami.
Smakowitości! |
Smacznego!!!
mmmmm<3 uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy:))
OdpowiedzUsuńI znowu jestem głodna :(((
OdpowiedzUsuńCieszymy się na takie komentarze i dajemy gwarancje że tak wspaniale smakuje jak wygląda.
UsuńRybkę zawsze robię w piekarniku, natomiast marchewki strasznie mnie zaintrygowały!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam A.
Proponuje zrobić, taka marchew pasuje prawie do wszystkiego:))
UsuńO mamusiu, ale zrobiłam się głodna. Ryby kocham od zawsze, ale te marchewki!!! Cudo pod względem estetycznym, a smak tylko sobie wyobrażam i przełykam ślinę...
OdpowiedzUsuńMy też kochamy ryby żywe jak i na talerzu a marchew jest pyszna i bardzo szybko się ją robi.
UsuńTak ostatnio trafiasz ze smakami... :> Późny wieczór a ja oglądam zdjęcia najpyszniejszej ryby na świecie ;> No wiesz, wrzucanie takich postów o takiej porze jest niebezpieczne ;) Idę odbezpieczyć lodówkę, może mam tam jeszcze odrobinę mojego wędzonego łososia? Twój przepis idzie na pierwszy ogień w weekend :>
OdpowiedzUsuńNo to życzymy smacznego a wędzony jest też wspaniały, pozdrawiamy:))
Usuńkoleżanko, a Ty znowu mnie szczujesz smakowitościami :)
OdpowiedzUsuńmuszę do Ciebie na kurs się zapisać :****
A jasne zapraszamy ale po twej czapeczce widać że kursu ci nie trzeba:))
OdpowiedzUsuńno nie mów, że myślisz, że to ja :P
UsuńA nie Ty Małgorzatko?
Usuńwygląda po prostu przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy :)
Dzięki i wzajemnie pozdrowienia:))
UsuńZ chęcią spróbowałabym tego dania :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy Aknezz ;)
UsuńSmakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńI też tak smakowicie smakuje ;)
UsuńNigdy nie jadłąm karmelizowanych marchewek ! musze spróbować a łososia uwielbiam !
OdpowiedzUsuńTo specjalność Wojtasa, są przepyszne :)
UsuńDzięki Patrycja ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń44 year old Environmental Specialist Ellary Nye, hailing from Courtenay enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Worldbuilding. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Delahaye Type 175S Roadster. zajrzyj tutaj
OdpowiedzUsuńChyba nie jadałam tak podanego łososia i jestem przekonana, ze wygląda świetnie i na pewno tak sam smakuje. Moim zdaniem bardzo ciekawe przepisy na łososia na pewno znajdziemy w https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja właśnie bardzo chętnie tam zaglądam.
OdpowiedzUsuń