poniedziałek, 25 lutego 2013

Łosoś z Karmelizowanymi Marchewkami

Witajcie ;)
Dziś zapraszamy Was na wyśmienitego łososia podanego z pysznymi, karmelizowanymi marchewkami.
Danie jest bardzo pożywne, zdrowe i nadzwyczajnie proste w przygotowaniu, nie wymaga też dużego nakładu finansowego, najwygodniej kupić łososia w całości, oczywiście patroszonego, pokroić go w dzwonki i możemy zaczynać swoją przygodę z przygotowaniem przepysznego dania, które na pewno wszystkim zasmakuje, zapraszamy ;)

Łosoś z Karmelizowanymi Marchewkami

Danie pełne smaku, połączenie soczystego łososia, pieczonego pod folią w piekarniku, ze słodyczą karmelizowanych, młodych marchewek, tak, tak, można już takie kupić w sklepie, i kolacja lub obiad dla czterech osób będą bardzo udane!

Pyszny Łosoś
  Składniki:
  • 1,5 kg       łososia, cztery dzwonki
  • 200 g        masła naturalnego
  • 1 kg          młodej marchwi
  • 4 łyżecz.    cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie Marchwi:

Marchew myjemy, nie obieramy, najlepiej użyć maleńkich sztuk, na patelni rozgrzewamy ok. 70 g masła, wykładamy marchew i smażymy na wolnym ogniu, nie dopuszczając aby masło się przypaliło.
Lekko podsmażone marchewki podlewamy połową szklanki wody i tak dusimy na małym ogniu ok. 10 min., by marchewki lekko zmiękły, a woda odparowała.
Dodajemy 4 łyżeczki cukru, sól pieprz do smaku, mieszając karmelizować marchewki ok. 5 min.

Marchew śliczna i zdrowa

Przygotowanie Łososia 

Łososia wkładamy do tacki aluminiowej lub naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą  pieprzem  wkładamy resztę masła, pokrojonego w kostki, miedzy dzwonki.

Łosoś z Masełkiem

Tak przygotowaną rybę dobrze jest na początek pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie spiekła za mocno.
Pieczemy łososia 15 min., po tym czasie folie ściągamy  i pieczemy jeszcze 30 minut, aż łosoś stanie się pięknie złocisty.

Łosoś gotowy do pieczenia ;)

Łososia podajemy wraz z karmelizowanymi marchewkami.

Smakowitości!

Smacznego!!!

26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się na takie komentarze i dajemy gwarancje że tak wspaniale smakuje jak wygląda.

      Usuń
  2. Rybkę zawsze robię w piekarniku, natomiast marchewki strasznie mnie zaintrygowały!
    Pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje zrobić, taka marchew pasuje prawie do wszystkiego:))

      Usuń
  3. O mamusiu, ale zrobiłam się głodna. Ryby kocham od zawsze, ale te marchewki!!! Cudo pod względem estetycznym, a smak tylko sobie wyobrażam i przełykam ślinę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też kochamy ryby żywe jak i na talerzu a marchew jest pyszna i bardzo szybko się ją robi.

      Usuń
  4. Tak ostatnio trafiasz ze smakami... :> Późny wieczór a ja oglądam zdjęcia najpyszniejszej ryby na świecie ;> No wiesz, wrzucanie takich postów o takiej porze jest niebezpieczne ;) Idę odbezpieczyć lodówkę, może mam tam jeszcze odrobinę mojego wędzonego łososia? Twój przepis idzie na pierwszy ogień w weekend :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to życzymy smacznego a wędzony jest też wspaniały, pozdrawiamy:))

      Usuń
  5. koleżanko, a Ty znowu mnie szczujesz smakowitościami :)

    muszę do Ciebie na kurs się zapisać :****

    OdpowiedzUsuń
  6. A jasne zapraszamy ale po twej czapeczce widać że kursu ci nie trzeba:))

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda po prostu przepysznie :)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią spróbowałabym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłąm karmelizowanych marchewek ! musze spróbować a łososia uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. 44 year old Environmental Specialist Ellary Nye, hailing from Courtenay enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Worldbuilding. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Delahaye Type 175S Roadster. zajrzyj tutaj

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba nie jadałam tak podanego łososia i jestem przekonana, ze wygląda świetnie i na pewno tak sam smakuje. Moim zdaniem bardzo ciekawe przepisy na łososia na pewno znajdziemy w https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja właśnie bardzo chętnie tam zaglądam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!