środa, 6 marca 2013

Macie ochotę na ślimaczki z szynką parmeńską?

Witajcie,
Szybkie dania u nas rządzą w tygodniu, mało czasu na pichcenie, praca, obowiązki, sprawy na głowie... ale chce się zjeść coś pysznego, a czasu niestety brak. I tu z pomocą przychodzi ciasto francuskie, które zawsze jest pod ręką, można z niego wyczarować wiele wspaniałych dań i przekąsek, które kusząco wyglądają i równie wyśmienicie smakują ;)

Ślimaczki z Szynką Parmeńską

Takie ślimaczki przygotujecie w kilka chwil, a po 10 minutach można je już pałaszować ;)
Czy na przyjęcie, czy w gronie znajomych, czy też dla siebie, lub na kolację we dwoje, a może na śniadanie do łóżka w Dniu Kobiet... na każdą okazje i bez, będą idealne ;)

Pyszne Ślimaczki z Szynką Parmeńską
Składniki:

  • 1 op.           ciasta francuskiego
  • 200 g           szynki parmeńskiej
  • 1 szt.            jajko 
  • kminek         opcjonalnie

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć na pergaminie, wyłożyć na nie równomiernie warstwę szynki parmeńskiej, za pomocą pergaminu zwijać, tworząc rulonik.

Szynka na Cieście Francuskim

Jajko roztrzepać, posmarować cienko wolny brzeg ciasta, pod koniec zawijania, docisnąć go delikatnie, by jajko skleiło i zapobiegło rozwijaniu, odstawaniu brzegu.

I zwijamy...

Za pomocą ostrego noża kroić " roladkę " na plastry o grubości mniej więcej 2 cm, wykładać je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.

Ślimaczki gotowe do pieczenia 

Wstawić ślimaczki do rozgrzanego na 200 C piekarnika, piec ok. 10 - 15 min., w zależności od preferowanego stopnia podpiekania.
Można przed pieczeniem góry ślimaczków posmarować cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem - smakują równie wyśmienicie, doskonale połączenie smakowe!

Niczym Różyczki ;)

Smacznego!!!


40 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja tak sobie siedzę i myślę co by tu wciągnąć na kolację, a tu takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy, mamy. I to jaką! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście, wyglądają niczym różyzki:) Można nabić je na patyczek, owinąć wstążką i smaczny bukiecik gotowy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, aż się głodna zrobiłam ;) Ja lubię takie ślimaczki z żółtym serem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają :) zjadłabym i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę mi głupio, Kochana, ponieważ ja nigdy nic z ciasta francuskiego nie robiłam. Nie wiem czemu, mam jakiś opór, by samodzielnie nim działać, ale bardzo za to lubię jego smak. To chyba jakaś blokada,że obawiam się spalenia, lub zbytniej kruchości późniejszego dania... Twoje ślimaczki niestety tak kuszą, że chyba dla odmóżdżenia i odstresowania w weekendzik takie cudeńka zrobię. Najwyżej nie wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto francuskie jest genialne, zwłaszcza wtedy, gdy pojawiają się nieoczekiwani goście:)
    Ja ostatnio robiłam zawijaski w cieście drożdżowym- też są rewelacyjne i bardziej sycące :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,

    Malko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z drożdżowym ciastem bardziej sycące, ale jeśli chodzi o szybkość, francuskie jest niezastąpione ;)

      Usuń
  10. jadłam już wiele pysznych rzeczy z ciastem francuskim , roladki przegapiłam ... obiecuję że nadrobię !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tez takie niedawno robiłam, ale z innym nadzieniem:) Wam wyszło dużo wiecej niz mnie i to wszystko z jednego płata ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Urszulko, z jednego, ale tym razem było rzeczywiście ciut większe :) Zawsze kupujemy w Biedronce, jest dosyć małe, a teraz zakupiliśmy w małym sklepiku, a tu taka niespodzianka, więcej ciasta :) Ale wszystko " poszło " na naszą rodzinkę w sam raz ;)

      Usuń
  12. o kurcze ja zawsze ciasto francuskie albo na słodko albo z parowkami a tak sobie teraz pomyslałam ,ze można je zawinąć z czymkolwiek ! Świetny pomysł na wiczorne przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się frambuesa, można z nim czarować do woli ;)

      Usuń
  13. Ale to pysznie wygląda ! :) zapewne jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Smakuje świetnie, więc można zawsze na szybko przyrządzić, nawet jak wpadną niezapowiedziane goście ;)

      Usuń
  14. Wspaniały blog, widzę tutaj same pyszności. Z przyjemnością zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj zjadłabym bardzo chętnie, są bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie to proste, jutro zaraz zrobię. :) I dlaczego człowiek sam na to nie wpadnie :))

    OdpowiedzUsuń
  17. tak mi wczoraj dziewczyny na fb narobiły apetytu Twoimi ślimaczkami, że zaraz jadę po ciasto francuskie i szynkę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z francuskiego robiłam tylko koperty z nadzieniem: szpinak, pieczarki i feta - też smaczne...

      Usuń
    2. Koperty też wielbimy, ciasto francuskie genialnie smakuje ze wszystkim :)

      Usuń
  18. Uwielbiam ślimaki z szynką parmeńską, ale ja dodaję jeszcze żółty ser i plasterki pomidora - polecam Ci, pyszne :) Do tego prosty jak drut sosik - poszatkowana drobniutko cebulka, ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy - proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!