Szybkie dania u nas rządzą w tygodniu, mało czasu na pichcenie, praca, obowiązki, sprawy na głowie... ale chce się zjeść coś pysznego, a czasu niestety brak. I tu z pomocą przychodzi ciasto francuskie, które zawsze jest pod ręką, można z niego wyczarować wiele wspaniałych dań i przekąsek, które kusząco wyglądają i równie wyśmienicie smakują ;)
Ślimaczki z Szynką Parmeńską
Takie ślimaczki przygotujecie w kilka chwil, a po 10 minutach można je już pałaszować ;)
Czy na przyjęcie, czy w gronie znajomych, czy też dla siebie, lub na kolację we dwoje, a może na śniadanie do łóżka w Dniu Kobiet... na każdą okazje i bez, będą idealne ;)
Pyszne Ślimaczki z Szynką Parmeńską |
- 1 op. ciasta francuskiego
- 200 g szynki parmeńskiej
- 1 szt. jajko
- kminek opcjonalnie
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na pergaminie, wyłożyć na nie równomiernie warstwę szynki parmeńskiej, za pomocą pergaminu zwijać, tworząc rulonik.
Szynka na Cieście Francuskim |
Jajko roztrzepać, posmarować cienko wolny brzeg ciasta, pod koniec zawijania, docisnąć go delikatnie, by jajko skleiło i zapobiegło rozwijaniu, odstawaniu brzegu.
I zwijamy... |
Za pomocą ostrego noża kroić " roladkę " na plastry o grubości mniej więcej 2 cm, wykładać je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Ślimaczki gotowe do pieczenia |
Wstawić ślimaczki do rozgrzanego na 200 C piekarnika, piec ok. 10 - 15 min., w zależności od preferowanego stopnia podpiekania.
Można przed pieczeniem góry ślimaczków posmarować cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem - smakują równie wyśmienicie, doskonale połączenie smakowe!
Niczym Różyczki ;) |
Smacznego!!!
wyglądają bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńOch tak, smakowite bardzo!!!
Usuńa ja tak sobie siedzę i myślę co by tu wciągnąć na kolację, a tu takie smakowitości :)
OdpowiedzUsuńMałgorzatko, raz dwa i gotowe ;) A smak wyśmienity!
Usuńna noc to ja dziś jajeczko ugotowałam ;)
UsuńWygląda smakowicie <3
OdpowiedzUsuńMnom, mnom, no pewnie, bo takie właśnie są ;)
UsuńMamy, mamy. I to jaką! :>
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Milenko ;)
UsuńPyszności :) Szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńTo prawda Natalio ;)
UsuńRzeczywiście, wyglądają niczym różyzki:) Można nabić je na patyczek, owinąć wstążką i smaczny bukiecik gotowy :D
OdpowiedzUsuńOj tak tak, taki smakowity bukiet ;)
UsuńMniam, aż się głodna zrobiłam ;) Ja lubię takie ślimaczki z żółtym serem ;)
OdpowiedzUsuńTak, z żółtym serkiem też pysznie smakują ;)
Usuńpysznie wyglądają :) zjadłabym i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy Łucjo ;)
UsuńTrochę mi głupio, Kochana, ponieważ ja nigdy nic z ciasta francuskiego nie robiłam. Nie wiem czemu, mam jakiś opór, by samodzielnie nim działać, ale bardzo za to lubię jego smak. To chyba jakaś blokada,że obawiam się spalenia, lub zbytniej kruchości późniejszego dania... Twoje ślimaczki niestety tak kuszą, że chyba dla odmóżdżenia i odstresowania w weekendzik takie cudeńka zrobię. Najwyżej nie wyjdą :)
OdpowiedzUsuńWyjdą i z pewnością zasmakują - pyszniaste są!
UsuńCiasto francuskie jest genialne, zwłaszcza wtedy, gdy pojawiają się nieoczekiwani goście:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam zawijaski w cieście drożdżowym- też są rewelacyjne i bardziej sycące :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
Malko
Tak, z drożdżowym ciastem bardziej sycące, ale jeśli chodzi o szybkość, francuskie jest niezastąpione ;)
Usuńjadłam już wiele pysznych rzeczy z ciastem francuskim , roladki przegapiłam ... obiecuję że nadrobię !!! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie mordqahstyle ;)
UsuńTez takie niedawno robiłam, ale z innym nadzieniem:) Wam wyszło dużo wiecej niz mnie i to wszystko z jednego płata ciasta?
OdpowiedzUsuńTak Urszulko, z jednego, ale tym razem było rzeczywiście ciut większe :) Zawsze kupujemy w Biedronce, jest dosyć małe, a teraz zakupiliśmy w małym sklepiku, a tu taka niespodzianka, więcej ciasta :) Ale wszystko " poszło " na naszą rodzinkę w sam raz ;)
Usuńo kurcze ja zawsze ciasto francuskie albo na słodko albo z parowkami a tak sobie teraz pomyslałam ,ze można je zawinąć z czymkolwiek ! Świetny pomysł na wiczorne przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się frambuesa, można z nim czarować do woli ;)
UsuńAle to pysznie wygląda ! :) zapewne jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńO tak! Smakuje świetnie, więc można zawsze na szybko przyrządzić, nawet jak wpadną niezapowiedziane goście ;)
UsuńWspaniały blog, widzę tutaj same pyszności. Z przyjemnością zostanę na dłużej :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marta mama Nikusia :)
Usuńoj zjadłabym bardzo chętnie, są bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńTo do dzieła Asiu :)
UsuńJakie to proste, jutro zaraz zrobię. :) I dlaczego człowiek sam na to nie wpadnie :))
OdpowiedzUsuńPotrzeba matką wynalazku Kochana :) Smacznego :*
Usuńtak mi wczoraj dziewczyny na fb narobiły apetytu Twoimi ślimaczkami, że zaraz jadę po ciasto francuskie i szynkę:D
OdpowiedzUsuńja z francuskiego robiłam tylko koperty z nadzieniem: szpinak, pieczarki i feta - też smaczne...
UsuńKoperty też wielbimy, ciasto francuskie genialnie smakuje ze wszystkim :)
UsuńUwielbiam ślimaki z szynką parmeńską, ale ja dodaję jeszcze żółty ser i plasterki pomidora - polecam Ci, pyszne :) Do tego prosty jak drut sosik - poszatkowana drobniutko cebulka, ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy - proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń