Pewnie zastanawiacie się, po co samym przyrządzać boczek, czemu nie kupić gotowego w sklepie??
Hmm, a przede wszystkim dla tego, że zrobiony domowym sposobem jest o wiele smaczniejszy i, co najważniejsze, wiemy z czego go przyrządzamy, a podstawą smaku jest niesamowita kombinacja smaków, które można samemu stworzyć, a potem cieszyć się swym sukcesem kulinarnym delektując się pysznym smakiem.
Boczek Rolowany
Jedzenie z reguły przyrządzamy wspólnie, jest to dla nas swoista zabawa w kuchni, czas na rozmowę, a co za tym idzie, świetnie spędzony czas, zawsze coś staramy się ulepszyć w każdym przepisie, a to składniki, a to zmieniając ich kombinacje, żona woli więcej kminku, ja za nim nie przepadam, ale zawsze jest kompromis na tym polega świetne małżeństwo i cudowny smak potraw które sami wypracowujemy.
Boczek ma delikatny smak, aż rozpływa się w ustach i jest niesamowicie aromatyczny - spróbujcie.
Pyszny Boczek |
Składniki:
- 3 kg. boczku surowego najlepiej bez skóry
- 6 szt. liści laurowych
- 3 łyż. kminku
- 3 łyż. słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżecz. ostrej papryki w proszku
- 2 łyż. przyprawy typu kucharek
- 3 łyż. ulubionych mieszanek ziołowych
- olej
Składniki na marynatę:
- 1/2 szkl. octu
- 10 szt. listków laurowych
- 20 szt. ziele angielskie
- 20 szt. pieprzu ziarnistego
- 10 szt. ząbków czosnku
- sól do smaku
- 3 l wody
Przygotowanie:
Marynata: Trzy litry wody zagotować, do wrzątku dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól do smaku - gotować ok. 10 minut, dodać czosnek i wlać ocet, przykryć pokrywką garnek, zagotować, wyłączyć i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej marynaty wkładamy boczek surowy tak, by marynata go w całości pokryła, zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, zalecamy przez ten okres parę razy go obrócić.
Przygotowanie |
Boczek: Po skończonym okresie marynowania boczek wyjąć, delikatnie osuszyć, natrzeć częścią przypraw, posypać kminkiem, ilość zależy od Was, kto jak lubi, teraz zwijamy boczek, do tego najlepiej przydałyby się cztery ręce, obwiązujemy szpagatem, do związania boczku sprawdza się bardzo dobrze, pod sznurek wkładamy liście laurowe, także ilościowo zależy kto jak lubi smak i zapach liścia laurowego.
Boczek jak malowany |
1/4 szklanki oleju wraz z pozostałymi przyprawami mieszamy i smarujemy lub polewamy boczek, wstawić do rozgrzanego na 220 C piekarnika, piec ok. 20 min., po tym czasie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 C i tak pieczemy jeszcze około godziny, sprawdzając szpilą jaki kolor ma "sok" wypływający z wnętrza boczku, gdy będzie jasny i wypływać go będzie znacznie mniej, jest gotowy.
Upieczony boczek dajemy do ostygnięcia, ściągamy sznurek i... życzymy smacznego.
Boczek gotowy do spożycia |
Mniam - próba generalna ;) |
a ona znowu kusi :D
OdpowiedzUsuńrobisz przecudne zdjęcia, prawie czuję zapach tych smakołyków :)
Dzięki za komentarz i odwiedziny naszego bloga, zdjęcia zrobiła żona opublikowałem ja a boczek robiliśmy razem polecamy jest pyszny pozdrawiamy.
Usuńzdolny z Was duet, a właściwie to chyba tercet ;)
Usuńpozdrawiam całą rodzinkę :)
Ja niestety z mięsa jem tylko kurczaka;))
OdpowiedzUsuńCześć, jasna rzecz nie wszyscy wszystko jedzą, ale kolejnym razem postaramy zrobić coś z drobiu ;))
UsuńJa boczku nie jadam, bo zazwyczaj jest tłusty i jakiś taki... galaretkowaty, niesmaczny. A ten Twój boczuś wygląda mega apetycznie! Aż się głodna na noc zrobiłam :D Dla takiego boczka mogłabym zrobić wyjątek i go zjeść :D
OdpowiedzUsuńHej boczek galaretowaty bierze się z tego że firmy które go przetwarzają szprycują go różnymi rzeczami stąd bierze się jego miękkość i galaretowatość.
UsuńA nasz jest tęgi i zarazem smaczny polecamy na pewno by ci smakował.
wygląda PRZEsmacznie ;) !
OdpowiedzUsuńi tak smakuje
UsuńWygląda zasmaczyście:)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne
Usuńmoja mama czasami robi taki boczek ;P
OdpowiedzUsuńPewnie też mama robi pyszny boczek ???
UsuńPiękniutki, robię ciut podobnie, ale jednak inaczej(ja gotuję boczek)- pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńOj to pewnie też jest dobry gotowany
UsuńMimo,ze uwielbiam takie cuda,to postanowilam sie zywic jedynie kurczakiem i rybami. Jakos nie moge juz jest wieprzowiny,cieleciny ani wolowiny. Niemniej bardzo apetycznie to wszystko wyglada...:)
OdpowiedzUsuńFajnie że chociaż ci się podoba :))
UsuńBardzo, ja generalnie bardzo bardzo lubie takie jedzenie. Sek w tym,ze coraz bardziej swiadomie ostatnio przerzucam sie na biale mieso (indycze i kurze), tak wiec ciezko tu o boczek. I tak i tak jestem pelna zachwytu dla tak pieknie zawinietego i upieczonego miesa:)
Usuńja się skuszę :) moja mama takie robi :) ja jeszcze nie podejmowałam wyzwania!! ale wiedzę że Mała Ślicznotka też się skusiła :)))
OdpowiedzUsuńOj wszyscy jedli ze smakiem, polecamy jest wyśmienity:))
Usuńmniamm
OdpowiedzUsuńDokładnie:))
Usuńwygląda apetycznie ;D ciekawy przepis... w wolnej chwili wyrobuję ;D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWypróbuj na prawdę dobry:))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękujemy Asiu ;)
Usuńpięknie i pysznie wyszło :)
OdpowiedzUsuńPrawda, smak bardzo dobry, na kanapeczkę jak znalazł ;)
UsuńRobicie mi smaczka na noc :)
OdpowiedzUsuńA jakże ;)
Usuńwitam ja dzisiaj go zamarynowałem i jutro go będę piec :) oczywiście wedle waszego przepisu jutro napisze jak wyszedł pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczymy smacznego, mamy nadzieje że zasmakuje ;)
Usuńwitam tak jak obiecałem że napiszę :) boczek wyszedł super! polecam i życzę wesołych świąt .
OdpowiedzUsuńDziękujemy Panie Marcinie za opinię :) Bardzo nas to cieszy :)
UsuńŻyczymy Wesołych, szczęśliwych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia oraz radosnego Nowego Roku :)