piątek, 1 lutego 2013

Łosoś na szpinaku - połączenie idealne!

Witajcie :)
Czy lubicie szpinak? Wiemy że wiele osób za nim nie przepada, u nas tym razem szpinak mrożony, i choć nie jest aż tak smakowity jak świeży, łatwiej go kupić. Mrożony szpinak ma bardziej łagodny smak, nie taki intensywny jak świeży, wiec nawet jeśli za nim nie przepadacie, to danie może Wam jak najbardziej zasmakować.
Łosoś w najprostszej wersji z możliwych ale jak zawsze smakowity, soczysty i aromatyczny.


Smażony Łosoś na Szpinaku

Danie szybkie i nadzwyczajnie proste w przygotowaniu, połączenie soczystego łososia z chrupiącą skórką ze szpinakiem doprawionym masełkiem i czosnkiem jest wyśmienite i pożywne.

Smażony Łosoś na Szpinaku

Składniki:

  • 4 szt.         kawałki lub dzwonki łososia
  • 450 g        mrożonego szpinaku
  • 4 szt.         ząbki czosnku
  • 4 łyż.         masła naturalnego 
  • 6 łyż.         mąki
  • 1 szt.         pęczek pietruszki
  • olej           do smażenia
  • sól i pieprz   do smaku

Przygotowanie:

Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące - wyłożyć na rozgrzany na patelni olej i smażyć ok. 15 - 20 min., z każdej strony, czas smażenia zależy od grubości kawałków ryby.
Szpinak wyłożyć na patelnię, dodać masło, często mieszając dusić 5 min., dodać pokrojony w plasterki czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze 3 min., wyłączyć.
Wyłożyć szpinak na talerze, na niego położyć usmażone kawałki łososia, można do smaku skropić odrobiną soku z cytryny, ale to kto jak woli ;)

Pyszny Łosoś na Aksamitnym Szpinaku
Smacznego!!!


26 komentarzy:

  1. To jest właśnie to, o czym pisałaś Taniko u mnie na blogu- jedni uwielbiają szpinak (np. moja mama), a inni nie - i ja właśnie do tych szpinakowych anty-fanów się zaliczam :P Choćbym bardzo chciała, to po prostu nie jestem w stanie wcisnąć w siebie ani odrobiny szpinaku... Myślałam, że to uraz z dzieciństwa, bo wtedy szpinak kojarzył się tylko z zieloną kupą. I próbowałam niedawno smaku szpinaku, kiedy moja mama go przyrządzała, ale uznałam, że moje kubki smakowe się z nim nie polubiły :(
    Ale za to łososia uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój P. uwielbia szpinak i to najbardziej w połączeniu z rybką, ja troszku mnie, ale lubię też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, z rybką świetny i w sałatkach też, ale świeży ;)

      Usuń
  3. uwielbiam łososia ze szpinakiem - super duet ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię szpinak a łososia uwielbiam:) masz rację idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na treściwe danie i dla przyjemności - szybko przyrządza się, a tak wspaniale smakuje ;)

      Usuń
  5. gdyby nie ten szpinak.. ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kejti, pomiń szpinak i zjedź łososia z sałatą, na przykład ;)

      Usuń
  6. uwielbiam łososia i uwielbiam szpinak :) dla mnie to połączenie jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie wprost uwielbiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak mniam:) poproszę na wynos:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy jest łosoś w smaku. Tak jak dawniej nienawidziłam ryb,tak łosoś coś ze mną zrobił, że nim się zajadam. Uwielbiam go delikatnie wędzonego w kosteczkach, jak i smażonego, czy pieczonego. I faktycznie idealnie się komponuje smakowo ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy łososia pod każdą postacią :)

      Usuń
  10. Cześć, zapraszam - nowy wpis...trochę się denerwuję, bo nie wiem jaka będzie Twoja opinia :/ dodałam filmik

    Zapraszam: ilonastejbach.blogspot.com


    P.S. u Ciebie są same pychotki, obserwuję oczywiście, bo muszę mieć na oku dobre i łatwe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. To połączenie doskonałe. Nigdy nie zawodzi. Wiecie, co? Ja nigdy nie smażyłam w ten sposób łososia! Zawsze masło czosnkowe, piekarnik, folia. Musze w ten sposób go usmażyć. Jak uda mi się dotrzec do sklepu to jeszcze dziś!
    Pozdrowionka cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo my tak samo lubimy z masełkiem i ziołami, z czosnkiem w folii, z warzywami, ale z patelni jest szybciej i równie smacznie, szpinak też dusi się w kilka minut, więc na szybkie danie po pracy jest idealne, na piekarnik trzeba troch poczekać aż się nagrzeje, a tak raz dwa i gotowe - polecamy ;)

      Usuń
  12. bardzo często tak robię łososia :) uwielbiamy go, a szpinak jadamy w każdej postaci :) i dorośli i dzieci :P pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!