środa, 13 listopada 2013

Szybkie danie z kurczakiem i warzywami - pychota!

Witajcie :)
Znów w pośpiechu... Ech, kiedy ten czas przystopuje?
W nadmiarze spraw codziennych nie zapominamy jednak o wspólnych posiłkach, co prawda nie ma zbytnio czasu na długie celebrowanie posiłków w ciągu dnia, ale kolacja, to co innego - można odetchnąć i cieszyć się każdą chwilą spędzoną z bliskimi, a także smakować pyszne potrawy, które w pewnej mierze również nadają życiu smaku ;)
Dziś zapraszamy Was na...

Ćwiartki Kurczaka Zapiekane z Cukinią i Papryką

Pyszne i szybkie danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie i bardzo świeżo.
Niewielkim kosztem możemy wyczarować sowity posiłek, który kryje w sobie głębie smaku, eksplozję aromatów i piękne barwy - do dzieła!


Składniki dla 5 osób:

  • 5 szt.          ćwiartek z kurczaka
  • 3 szt.          cukinii średniej wielkości
  • 3 szt.          duże papryki czerwone
  • 2 łyż.           papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżecz.      papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczk.    sosu tabasco 
  • 1 łyż.             majeranku suszonego
  • 1 szczyp.     tymianku suszonego
  • 4 liście         bazylii 
  • 5 łyż.             oleju rzepakowego
  • sól morska i pieprz mielony do smaku

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie części ( podudzie i pałkę ) włożyć do miski.
Przygotować marynatę - do oleju dodać papryki w proszku, sos tabasco, suszone zioła i drobno posiekane liście bazylii, doprawić solą i pieprzem do smaku, mieszać aż do połączenia wszystkich składników - wylać marynatę na kurczaka, wymieszać, by pokryła całe mięso, owinąć folią i wstawić do lodówki na 3-5 godzin.


Kurczaka wyłożyć na blachę, wstawić do rozgrzanego na 220C piekarnika - piec z termoobiegiem przez 30 minut.

W tym czasie umytą i wysuszoną cukinię pokroić w plastry grubością ok. 1 cm, posolić odrobinę i wymieszać, odstawić na 15 minut, by puściły goryczkę i zmiękły.
Paprykę słodką oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Na podpieczone mięso wyłożyć warzywa, wciskając je delikatnie między kawałkami mięsa, wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10 - 15 minut, piec w temperaturze 190 C.
Podawać z pieczywem, kaszą, ziemniakami... jak wolicie ;)


 Smacznego!!!

Lubicie pieczonego kurczaka?
Po jakie mięso najczęściej sięgacie?
Miłego wieczoru :)

27 komentarzy:

  1. Przepis przepisany do zeszytu !
    Jutro próbuję ! :)
    Obserwuję ! :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, na pewno dobrze smakuje, bo sama robię podobne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze i lekko smakuje kurczak z warzywami - uwielbiamy, zawsze i wszędzie ;)

      Usuń
  3. No nieee, głodna się robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie nie dawno zrobiłam podobne danie lecz za miast cukinii użyłam bakłażana

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamuniu, tylko smaka mi narobiłaś na noc, mogłam tu nie zaglądać:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Proszę ustawić się do kolejki ;) Uwielbiam skórę najbardziej ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. I smakuje równie dobrze jak wygląda, a nawet lepiej ;)

      Usuń
  8. Pochłonął bym je w całości ! Apetyczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwy przepis dla każdego - zachęcamy do skorzystania.

      Usuń
  9. Bardzo fajny i szybki przepis. Szczególnie dla zapracowanych osób, które nie mają czasu spędzać godzin w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam cukinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomyliły sie pani bakłażany z cukinią,to bakłazany maja gorycz i trzeba je posolic i odstawic na jakis czas,a juz myślałam,że trafiłam na profesjonaliste

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!