Znów w pośpiechu... Ech, kiedy ten czas przystopuje?
W nadmiarze spraw codziennych nie zapominamy jednak o wspólnych posiłkach, co prawda nie ma zbytnio czasu na długie celebrowanie posiłków w ciągu dnia, ale kolacja, to co innego - można odetchnąć i cieszyć się każdą chwilą spędzoną z bliskimi, a także smakować pyszne potrawy, które w pewnej mierze również nadają życiu smaku ;)
Dziś zapraszamy Was na...
Ćwiartki Kurczaka Zapiekane z Cukinią i Papryką
Pyszne i szybkie danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie i bardzo świeżo.
Niewielkim kosztem możemy wyczarować sowity posiłek, który kryje w sobie głębie smaku, eksplozję aromatów i piękne barwy - do dzieła!
Składniki dla 5 osób:
- 5 szt. ćwiartek z kurczaka
- 3 szt. cukinii średniej wielkości
- 3 szt. duże papryki czerwone
- 2 łyż. papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżecz. papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczk. sosu tabasco
- 1 łyż. majeranku suszonego
- 1 szczyp. tymianku suszonego
- 4 liście bazylii
- 5 łyż. oleju rzepakowego
- sól morska i pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie części ( podudzie i pałkę ) włożyć do miski.
Przygotować marynatę - do oleju dodać papryki w proszku, sos tabasco, suszone zioła i drobno posiekane liście bazylii, doprawić solą i pieprzem do smaku, mieszać aż do połączenia wszystkich składników - wylać marynatę na kurczaka, wymieszać, by pokryła całe mięso, owinąć folią i wstawić do lodówki na 3-5 godzin.
Kurczaka wyłożyć na blachę, wstawić do rozgrzanego na 220C piekarnika - piec z termoobiegiem przez 30 minut.
W tym czasie umytą i wysuszoną cukinię pokroić w plastry grubością ok. 1 cm, posolić odrobinę i wymieszać, odstawić na 15 minut, by puściły goryczkę i zmiękły.
Paprykę słodką oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Na podpieczone mięso wyłożyć warzywa, wciskając je delikatnie między kawałkami mięsa, wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10 - 15 minut, piec w temperaturze 190 C.
Podawać z pieczywem, kaszą, ziemniakami... jak wolicie ;)
Smacznego!!!
Lubicie pieczonego kurczaka?
Po jakie mięso najczęściej sięgacie?
Miłego wieczoru :)
Przepis przepisany do zeszytu !
OdpowiedzUsuńJutro próbuję ! :)
Obserwuję ! :)
Pozdrawiamy :)
Smacznego Dario ;)
UsuńPiękne zdjęcia, na pewno dobrze smakuje, bo sama robię podobne dania ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze i lekko smakuje kurczak z warzywami - uwielbiamy, zawsze i wszędzie ;)
UsuńNo nieee, głodna się robię! :)
OdpowiedzUsuńCzas przekąsić Daisy ;)
Usuńmam ochote na kurczaka!
OdpowiedzUsuńDo dzieła więc Rossnett ;)
UsuńZupełnie nie dawno zrobiłam podobne danie lecz za miast cukinii użyłam bakłażana
OdpowiedzUsuńTeż doskonałe połączenie ;)
UsuńPewnie, że pyszności.
OdpowiedzUsuńLubimy takie ;)
Usuńo mamuniu, tylko smaka mi narobiłaś na noc, mogłam tu nie zaglądać:P
OdpowiedzUsuńNo coś Ty Alicjo, zagladaj koniecznie ;)
Usuńpychota :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;) Pyszne i sycące ;)
Usuńzamawiam pyszną skórę!!!!
OdpowiedzUsuńProszę ustawić się do kolejki ;) Uwielbiam skórę najbardziej ;)
Usuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze jak wygląda, a nawet lepiej ;)
UsuńPochłonął bym je w całości ! Apetyczne !
OdpowiedzUsuńŁatwy przepis dla każdego - zachęcamy do skorzystania.
UsuńBardzo fajny i szybki przepis. Szczególnie dla zapracowanych osób, które nie mają czasu spędzać godzin w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybki i bardzo smakowity :)
Usuńuwielbiam cukinie ;)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy :)
UsuńPomyliły sie pani bakłażany z cukinią,to bakłazany maja gorycz i trzeba je posolic i odstawic na jakis czas,a juz myślałam,że trafiłam na profesjonaliste
OdpowiedzUsuń