Pewnie też tęsknicie za wiosną, już o lecie nie wspominając, ciepełko, dużo słońca, pyszne dania przygotowane w polowych warunkach... Dzisiaj proponujemy pyszną potrawę, która oczywiście lepiej smakuje z kociołka, przyrządzona na ognisku, ale przygotowana w domowej kuchni staje się wspaniałą alternatywą dla tej tradycyjnej, a i smakiem swoim przywołuje wspomnienia z lata.
Już nie możemy doczekać sezonu grillowo-ogniskowego :)
Duszonki z Garnka
Duszonki to danie, które łączy w sobie naturalność smaku warzyw i mięsa, nie jest zbytnio doprawione, ponieważ cały jego sekret polega na autentyczności aromatu przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych każdego składnika. Przepis który wam prezentujemy można zmieniać w zależności od upodobań, chcę tu zaznaczyć że możemy robić także duszonki wegetariańskie, a także zmieniać rodzaje mięs, w zależności od preferencji smakowych.
Warzywa wraz z mięsem muszą dusić się na wolnym ogniu, pod przykryciem, w trakcie czego przechodzą aromatem i zyskują doskonały smak.
Polecamy - świetnie smakują i są łatwe do zrobienia.
Pyszne Duszonki z Garnka |
- 1,5 kg ulubionego mięsa lub warzyw
- 2 kg ziemniaków
- 5 szt. marchewek średnich
- 4 szt. cebuli
- 6 szt. liści z kapusty białej
- sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w plastry lub w kostkę, jak wolicie, warzywa obieramy kroimy w plasterki tak przygotowane produkty należy warstwami wkładać do garnka, dno którego wcześniej wyścielamy liśćmi białej kapusty.
Przygotowane składniki |
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, zapobiega przypaleniu dania i dodaje aromatu, teraz zaczynamy układać warstwami warzywa i mięso, my zaczynamy od ziemniaków, na nie dajemy marchew, następnie mięso i cebulę, posypujemy solą i pieprzem, układamy kolejne warstwy powtarzając czynność, aż do wyczerpania składników, zalewamy wszystko szklanką wody wstawiamy na gaz, dusimy pod przykryciem.
Śliczne mniam |
Od momentu zagotowania dusimy ok. 40 - 60 min., w zależności od rodzaju mięsa, czy jego braku, jeśli przyrządzamy duszonki wegetariańskie, najlepiej próbować co jakiś czas miękkość składników, gdy będą wystarczająco miękkie, wyłączyć i podawać.
Zapach powalający, od razu przychodzą na myśl wspomnienia wiosennych i letnich dni ;)
Pyszne Duszonki |
Kiedyś jadłam taką duszonkę, była pyszna :) Twoja wygląda równie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda smakują wyśmienicie ;)
UsuńJa znam troszke inny przepis na duszonke ale mi smaka na nia narobilas :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jest wiele wersji przyrządzania duszonek, jak zresztą i wszystkich innych dań, każdy ma swoje sposoby ;)
UsuńMoj domowy francuski piesek na jedzenie zgodzil sie na duszonke wiec dzis i ja ja bede miala ;-)
UsuńSmacznego, my też wpadniemy, mniam mniam:))
Usuńpyszne :) miłego dnia!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Łucjo i nawzajem ;)
UsuńDzięki wzajemnie pozdrawiamy:))
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda
OdpowiedzUsuńSmakuje również bardzo dobrze ;)
UsuńJadlam BARDZO podobna duszonke kiedys u mojej przyszlej tesciowej i powiem Ci-smakowe to,to, pozywne a jakie kolorowe :) Bardzo fajna alternatywa dla wiecznie smazonych dan:)
OdpowiedzUsuńTo prawda Seanaith - świeże, aromatyczne i smakowite bardzo ;)
UsuńPrzypominają się wyjazdy w Bieszczady i te duszonki z kociołka :)
OdpowiedzUsuńO tak, z kociołka smakują nie zapomniano;)
UsuńPewnie smaczne, ale jak dla mnie to za tłuste ;p
OdpowiedzUsuńTo wystarczy zastąpić boczek kawałkiem łopatki lub schabu ;) a nawet drobiowym mięsem thebestgirl ;)
Usuńpyszności !
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! i nie mogę się doczekać okresu grillowania !! :D <3
My również tak mamy ;)
Usuń