poniedziałek, 30 lipca 2012

Wątróbka z grilla...Jabłka...Sos... Pycha!

Witamy cieplutko,
W końcu słoneczny weekend był, jak miło! Pogoda taka zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, lekkie jedzonko, opalanie się i zabawa z dziećmi - nasz weekend był bardzo udany!
A co do lekkiego jedzonka... Wątróbka, nie zawsze, i nie przez wszystkich, lubiana, choć my przepadamy, ale tym razem wersja z grilla, trocha poeksperymentowaliśmy i wyszło bardzo pysznie :-)

Grillowana Wątróbka z Jabłkami i Sosem Czosnkowym

Wątróbka przyrządzona na grillu, z jabłkami, nabiera zupełnie innego wymiaru, jest tak smakowita, słodkawa i soczysta, że ciężko się oprzeć pokusie...Tak, tak Kochani, pokusie, bo jest naprawdę fantastyczna! Jeśli nie macie możliwości przyrządzania jej na grillu, to nic straconego, bo można ją przyrządzić w piekarniku - zachęcamy do wypróbowania :-)

Grillowana Wątróbka z Jabłkami i Sosem Czosnkowym

Składniki:

  • 1kg         wątróbki drobiowej
  • 4 szt.       duże jabłka słodkie
  • 2 szt.        cebula
  • sól i pieprz  do smaku
  • 1szczy.     przyprawy Warzywko
  • 300 g       jogurt naturalny
  • 3 szt.        ząbki czosnku
  • 1 łyżecz.   cukru
  • szczypta    soli i pieprzu


Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, osuszyć lekko, oprószyć odrobiną soli i pieprzem, my dodajemy jeszcze szczyptę przyprawy typu Warzywko, według upodobań, wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na 60min.
Jabłka oczyścić ze skórek i gniazd, pokroić na ćwiartki, a potem w grubsze plasterki, lub kostkę, najważniejsze by nie były zbyt drobne, bo stracą swój kształt.
Cebulę oczyścić, pokroić w półplasterki.

Etapy przygotowania

Głęboką miseczkę wyłożyć kwadratem folii aluminiowej ( w miseczce łatwiej układać niżeli na prostej powierzchni ), włożyć kilka kawałków wątróbki, u nas średnio 5 - 6 na porcję, garść jabłek i trocha cebuli, zawinąć delikatnie folię do góry i szczelnie zakręcić ( by w trakcie grillowania/pieczenia, wątróbka nie wyschła ), tworząc w ten sposób sakiewki - grillujemy 25 - 30min., na wolnym żarze.
Przygotować sos - zgnieść czosnek do jogurtu, dodać cukier, sól, pieprz do smaku, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 5 - 10min, ponownie wymieszać, podawać z wątróbką i jabłkami.

Soczysta Wątróbka z Jabłkami, Cebulą i Sosem Czosnkowym

Smacznego!!!




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bo powstał Kochana w wyniku naszego eksperymentu - bardzo pyszna! Polecam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Wątróbka z grilla? Nie wpadłabym na to, ale człowiek uczy się nowych rzeczy każdego dnia. Naprawdę pomysłowy, fajny przepis.
    Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do skorzystania i wypróbowania ;)

      Usuń
  3. troszke zmodyfikowalam przepis, nie doprawialam przed grillowaniem, grilowalam 15 minut na grilu elektrycznym, pod przykryciem, obiad wyszedl pyszny! wątróbka męciutka soczysta, dodalam do sakiewki odrobinke maselka ekstra i starty czosnek. pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się niezmiernie, ze zasmakowała, inna odsłona i smak genialny, nawet nasze dzieci zajadały się, a normalnie narzekają na wątróbkę ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam wątróbkę ale ponieważ jestem na diecie musiałam z niej zrezygnować. Więc z nadzieją podeszłam do Waszego przepisu. Niestety wdłóg mnie wątróbka jest obrzydliwa. Ugotowana. Okropna chyba, że się lubi gotowaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, szkoda że Ci nie zasmakowała, ale może ją zbyt krótko trzymałaś na grillu, jak widzisz na zdjęciach nasza nie jest gotowana lecz przypieczona z góry, ale w środku rzeczywiście jest soczysta i delikatna w smaku jak gotowana, ale gdyby mocniej się spiekła, stałaby się gumowata i twarda.

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!