Pogoda jest tak wspaniała, że czasami brak chęci do siedzenia w domu i, tym bardziej, stania " przy garach " , więc szukamy, kombinujemy, aby jedzonko było smaczne i szybko przyrządzone. Ale dziś coś zupełnie innego, możemy nawet powiedzieć, " coś " dla ludzi o mocnych nerwach :-) A dla czego? Zobaczcie sami.
Carpaccio Drobiowe z Truskawkowym Sosem
Carpaccio bardzo lubimy, jest wiele wersji - z łososia, buraków, wołowiny... A my przyrządzamy drobiowe.
Wielu z Was powie, błe...surowe mięso! Ale zapewniamy, iż smak jest tak wspaniały, że jak już przekonacie się do wypróbowania, skosztujecie, to, na pewno wrócicie do tego przepisu nie raz :-)
Carpaccio Drobiowe z Truskawkowym Sosem |
Składniki:
- 1 szt. duży filet z kurczaka
- 200 g truskawek
- 2 łyż. suszonych ziół prowansalskich lub świeżych ( jeszcze lepiej! )
- 1 szt. skórka otarta z dużej cytryny
- 3 łyżecz. cukru trzcinowego lub zwyczajny kryształ
- 2 łyż. brandy
- 1 łyż. świeżo mielonego pieprzu
- 1 szcz. soli
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w ziołach i skórce z cytryny, szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwie doby, po tym czasie włożyć do zamrażarki i lekko zmrozić, by filet stał się dość twardy, ale podatny do krojenia - ułatwia to krojenie carpaccio na cieniutkie plasterki.
Filet w Przyprawach |
Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki, posypać cukrem, postawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu, czas od czasu mieszając, aż cukier rozpuści się, dodać brandy wymieszać i od razu zdjąć z gazu, schłodzić.
Dobrze zmrożone drobiowe carpaccio cienko pokroić, wyłożyć porcje na talerze, podawać z truskawkami i sosem.
Jest delikatne i bardzo aromatyczne! |
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!