wtorek, 10 lipca 2012

Chłodnik na upały - idealny!

Żar leje się z nieba, upały są tak dokuczliwe, że musimy ratować się czym tylko da się. Dużo zimnych napojów, lody, a nawet obiad warto zjeść chłodzący. I tu z pomocą przychodzą chłodniki - pyszne, lekkie i orzeźwiające, smakują doskonale i chłodzą " od środka ". Na lato są idealnym rozwiązaniem! Dziś mamy warzywny.

Warzywny Chłodnik z Jajkiem i Pestkami Słonecznika

Szybki w przygotowaniu, jeśli kupimy produkty schłodzone, a jeśli nawet nie, to i tak za, góra godzinę, już mamy obiadek, który nie tylko schłodzi, ale i nasyci oraz sprawi przyjemność w trakcie spożywania :-)
Chrupiąca rzodkiewka, delikatny ogórek, jajeczko i prażone pestki słonecznika...mmm! Uwielbiamy!

Warzywny Chłodnik z Jajkiem i Pestkami Słonecznika
Składniki:
  • 1l              naturalna maślanka
  • 250ml       śmietana 18%
  • 2 szt.         ogórki wężowe lub gruntowe 
  • 10 szt.       rzodkiewki 
  • 4 szt.         jajka kurze
  • 2 szt.         pęczki szczypiorku
  • 3 łyż.         soku z cytryny
  • 4 łyż.         pestki słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka zalać wodą i gotować 10min., ostudzić, oczyścić ze skorupek i pokroić w kosteczkę. 
Maślankę wymieszać ze śmietaną - ubić lekko trzepaczką,by połączyły się, dodać sok z cytryny, wymieszać łyżką. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórki oczyścić ze skóry i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Włożyć warzywa i szczypiorek do maślanki, doprawić solą i pieprzem do smaku - wstawić do lodówki na 45-60min. Pestki słonecznika podprażyć na patelni, by lekko zrumieniły się. Chłodnik rozłożyć do miseczek, na górę wyłożyć pokrojone jajko i posypać prażonymi pestkami słonecznika - podawać! 

Chłodnik pyszny i sycący!


Smacznego!!!


12 komentarzy:

  1. Dodatek tych pestek bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko, to też dodaje niesamowitego aromatu oraz smaku - pestki są niepozorne, a wnoszą tyle nowego w zwykły chłodnik :-)
      Pozdrowionka ciepłe :)

      Usuń
  2. ach i ten słonecznik do pochrupania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same przyjemności Olu :-) My uwielbiamy słonecznik i pestki dyni też :)

      Usuń
  3. cudowny chrupiący chłodnik;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie wygląda, podoba mi się dodatek pestek słonecznika, ja chętnie dorzuciłabym jeszcze pestki dyni i sezam (bo uwielbiam i sypię wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my ;-) Tylko akurat nie mieliśmy, więc obeszliśmy się tylko słonecznikiem ;-)

      Usuń
  5. Wracam tu, bo właśnie pomyślałam, że może wykażesz się talentem w tym konkursie, jeśli grilujesz:
    http://kobietapisze.pl/konkurs-grilluj-z-kamis-i-kobietapisze-pl/2012/07/16/
    Myślę, że masz spore szanse

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!