Uwielbiamy lekkie zupki, które szybko się gotują i wspaniale smakują. Teraz jest wspaniały czas na zupy z warzywami, których jest pod dostatkiem - młody kalafior, ziemniaki, marchewka.... Tylko korzystać!
Zupa Kalafiorowa
Kalafior smakuje pod każdą postacią, zupie dodaje niesamowitego smaku i słodyczy. Gotujemy tą zupę na pozostałym z niedzieli rosołku lub na kawałku wołowiny. Marchewka i ziemniaczki młode podbijają smak - wystarczy 20 minut, i zupa ugotowana!
Zupka Kalafiorowa na Rosole |
- 3l rosołu lub wywaru mięsnego
- 1 szt. mały kalafior
- 3 szt. ziemniaki młode
- 3 szt. młoda marchewka
- ulubione zioła do woli
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, nie zbyt duże. Ziemniaki oczyścić ze skórki - pokroić w kostkę, marchewkę obrać - pokroić w plasterki. Zagotować rosół lub wywar, włożyć warzywa - doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu ok.20 min., aż warzywa będą pół miękkie. Pod koniec gotowania włożyć łodygi z ziół, natkę zostawić do przybrania zupy lub drobno pokroić, jak wolicie. Doprawić do smaku, wyłączyć gaz i zostawić zupę pod przykryciem na ok.10min. Wyjąć łodygi.
Podawać z ziołami, można również dodać łyżkę śmietanki :-)
Pyszna Zupka Kalafiorowa |
Smacznego!!!
Uwielbiam kalafiorową! :)
OdpowiedzUsuńMy również :)
UsuńLekka, szybka i pyszna :)