wtorek, 17 lipca 2012

Kalafiorowa - lekka i zdrowa!

Witajcie,
Uwielbiamy lekkie zupki, które szybko się gotują i wspaniale smakują. Teraz jest wspaniały czas na zupy z warzywami, których jest pod dostatkiem - młody kalafior, ziemniaki, marchewka.... Tylko korzystać!

Zupa Kalafiorowa

Kalafior smakuje pod każdą postacią, zupie dodaje niesamowitego smaku i słodyczy. Gotujemy tą zupę na pozostałym z niedzieli rosołku lub na kawałku wołowiny. Marchewka i ziemniaczki młode podbijają smak - wystarczy 20 minut, i zupa ugotowana!

Zupka Kalafiorowa na Rosole 
Składniki:

  • 3l           rosołu lub wywaru mięsnego
  • 1 szt.      mały kalafior
  • 3 szt.      ziemniaki młode
  • 3 szt.      młoda marchewka
  • ulubione zioła  do woli
  • pieprz i sól


Przygotowanie:

Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, nie zbyt duże. Ziemniaki oczyścić ze skórki - pokroić w kostkę, marchewkę obrać - pokroić w plasterki.  Zagotować rosół lub wywar, włożyć warzywa - doprowadzić do wrzenia.
Gotować na wolnym ogniu ok.20 min., aż warzywa będą pół miękkie. Pod koniec gotowania włożyć łodygi z ziół,  natkę zostawić do przybrania zupy lub drobno pokroić, jak wolicie.  Doprawić do smaku, wyłączyć gaz i zostawić zupę pod przykryciem na ok.10min. Wyjąć łodygi.
Podawać z ziołami, można również dodać łyżkę śmietanki :-)

Pyszna Zupka Kalafiorowa

Smacznego!!!


2 komentarze:

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!