Gdy są takie upalne dni, nawet specjalnego apetytu nie mamy, chce się tylko dużo pić, no chyba że coś lekkiego? Jedną z naszych ulubionych letnich zup jest zupa szczawiowa, dopóki jest sezon szczawiowy, warto skorzystać, bo zupka ta jest bardzo pyszna i lekka, z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Doskonała na ciepło, na gorąco i też na zimno smakuje wyśmienicie i dodatkowo chłodzi!
Szczawiowa Zupa
Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, sycąca i pełna wspaniałego smaku. Podajemy ją z ugotowanym jajkiem lub można jajko wymieszać ze śmietaną, a potem dodać pod koniec gotowania - dzieciom tak bardziej smakuje, bo nie muszą gryźć jajek :-)
Zupa Szczawiowa |
- 3 szt. duże pęczki szczawiu
- 2 szt. duże młode ziemniaki
- 3 szt. młoda marchewka
- 100 g ryżu
- 250 ml śmietana do zupy
- 6 szt. jaja kurze
- 1 szt. pęczek pietruszki
- ulubione przyprawy do smaku - sól, pieprz...
Przygotowanie:
W garnku zagotować 3l wody, włożyć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotować 5min, potem dodać ryż i gotować jeszcze 15-20min., aż będą miękkie warzywa i ryż. Szczaw drobno pokroić, dodać do zupy i gotować 3 - 5min.
Śmietankę zahartować z odrobiną wrzątku, jeśli wolicie jajka w postaci drobnych sznurków w zupie, to wymieszać je energicznie ze śmietaną, nie ubijać!, wlewać do gotującej się zupki, ciągle mieszając, zagotować,doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem.
Można tą zupę ugotować na pozostałym rosołku, zyskuje jeszcze pyszniejszy smak!
Jeśli wolicie jednak jajka pokrojone, to wystarczy ugotować je na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki, zupę podajemy z jajkiem i pietruszka, można jeszcze dodać łyżkę gęstej śmietany do talerza.
Smacznego!!!
Ty wiesz jak poprawić humor;)Uwielbiam szczawiową;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że Ci sprawiłam przyjemność :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej zupki, więc nabrałam na nią apetytu:-)
OdpowiedzUsuńSmacznego Joanno :-)
Usuń