Czy Wy też uwielbiacie lekkie ciasta z owocami? Dla nas to najlepsze, co może być - lekkie, szybkie, owocowe, smakowite! Po ile teraz mamy sezon na truskawki, to, oczywiście, ciasto też jest z truskawkami.
Biszkopt z Truskawkami i Galaretką
Biszkopt w połączeniu z owocami smakuje wspaniale, schłodzone w lodówce ciasto potrafi ochłodzić w upalny dzień. Wersja tradycyjna galaretki jest z sokiem truskawkowym, poncz - syrop cukrowy, ale można przyrządzić ciasto to w wersji " tylko dla dorosłych " - do ponczu dodajemy likier pomarańczowy, a do galaretki czerwone, słodkie wino - spróbujcie!
Podmucham na galaretkę, by szybciej zastygła :-) |
Składniki na ciasto:
- 6 szt. jaja kurze
- 250 g cukru kryształu
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki tortowej
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 3 łyż. zimnej wody
Składniki na poncz:
- 250 ml wody przegotowanej
- 4 łyż. cukru kryształu
- 100 ml likieru pomarańczowego na 150ml wody ( tylko do wersji dla dorosłych! )
Składniki na galaretkę:
- 500 g truskawek
- 1 szkl cukru kryształu
- 5 łyż. żelatyny spożywczej
- 100 ml syropu truskawkowego lub...
- 100 ml czerwonego wina ( wersja tylko dla dorosłych! )
Pozostałe składniki:
- 500 g kształtnych truskawek
- 3 łyż. margaryny do formy
- 5 łyż. bułki tartej do formy
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek, schłodzić mocno. Mąki, ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać przez sitko. Białka ubić z zimną wodą, na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, gdy cukier się rozpuści, piana zacznie nabierać pięknego połysku, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Potem dodawać po łyżce mąki z proszkiem - ciągle ubijając. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, wstawić do nagrzanego na 150C piekarnika, piec w temperaturze 170C ok 40 - 50 min. ( aż ciasto zarumieni się i zacznie odstawać od brzegów, można też sprawdzić patyczkiem drewnianym, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta - gotowe! ).
Wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika, po 15 minutach wyjąć ciasto i ostudzić.
Etapy przygotowania |
Przygotowanie ponczu:
W gorącej przygotowanej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić.
Wersja dla dorosłych: w gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić, dodać likier pomarańczowy, wymieszać.
Przygotowanym ponczem nasączyć ciasto, powoli, za pomocą łyżki.
Porada: dobrym sposobem jest przewrócenie ciasta do góry dnem, nasączyć połową ponczu, delikatnie przewrócić z powrotem, pozostałym ponczem nasączyć ciasto od góry - wtedy jest równomiernie nasączone.
Przygotowanie galaretki:
500 g truskawek ugotować w 1,5 l wody, aż powstanie pyszny wywar, kompot truskawkowy, przecedzić przez drobne sitko, by wywar był klarowny, dodać cukier, rozpuścić, dodać żelatynę, mieszać aż rozpuści się, pod sam koniec dodać syrop truskawkowy ( dla wersji tylko dla dorosłych dodać wino ) wymieszać dokładnie i odstawić w zimne miejsce by tężała.
Porada: warto odlać ok. 100 ml galaretki do kubka lub szklanki, bo będziemy potrzebować odrobinę tężejącej galaretki wcześniej, niżeli pozostałą część.
Wykończenie ciasta:
Na górę nasączonego ciasta wykładamy, wedle upodobań i preferencji, pokrojone w plastry truskawki, po bokach też delikatnie wciskamy, nie zbyt cienkie, plasterki truskawek, wcześniej odlaną tężejącą galaretką, za pomocą łyżki, polewamy truskawki z góry i odrobinę po bokach ( to zapewni nam upragniony kształt z truskawek oraz to, że będą zatopione w galaretce, a nie wypłyną na górę!) - ciasto wstawić do lodówki.
Gdy pozostała galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją powoli na ciasto, równomiernie rozprowadzając łyzką, także po bokach - wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto w rozkroju - Komu kawałek? |
Smacznego!!!
jedno z moich ulubionych letnich ciast:)
OdpowiedzUsuńPrawda? niesamowity smak i lekkość :-) Idealne na lato!
UsuńWspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję evita000717, też tak smakuje :-)
Usuńz truskawkami jest cudnie!
OdpowiedzUsuńO tak Asieja! Uwielbiamy truskawki :-)
OdpowiedzUsuńTanika, czemu nie mówiłaś wcześniej, że planujesz takie pyszności zrobić? Wprosiłabym się do Ciebie na kawkę niedzielną :P
OdpowiedzUsuńA tak serio- widzę, że Twój maluszek też ma chrapkę na ciacho ;)
Jak zwykle ciekawy przepis i wspaniałe zdjęcia! Przeglądając Twój blog człowiek się aż głodny robi ;)
Dziękuję xkeylimex :-) Wpadaj zawsze kiedy chcesz - zawsze coś pysznego się znajdzie lub przygotuje się :-)
OdpowiedzUsuńAle ogromne ciasto ;) - chyba że to tylko taka perspektywa złudna :P
OdpowiedzUsuńCiasto z całą pewnością bardzo apetyczne :)
Oj Aniko, niestety nie jest takie duże :-) To dzieciątko drobne no i jeszcze ujęcie pierwszoplanowe na ciacho :-))))
UsuńKochana cudne ciacho, dowodem jest wzrok Waszej pociechy. Z utęsknieniem przygląda się czy już można zjeść! Słodkie;)
OdpowiedzUsuńHi, hi i dmucha, aby szybciej zastygło :-)
Usuńale ciacho!!!!
OdpowiedzUsuńmniam
:-) Smacznego :-)
UsuńAż mi ślinka poleciała :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, łatwe, szybkie i takie pyszne!
UsuńCiasto rzeczywiście wygląda wspaniale. Chciałabym je upiec, ale nie jestem pewna, kiedy użyty skrót "łyż." oznacza łyżkę, a kiedy łyżeczkę. Podejrzewam, że np. proszku do pieczenia daje się łyżeczkę, w innych przypadkach pewnie jest mowa o łyżkach. Proszę o uściślenie przepisu.
OdpowiedzUsuńAisyrk
Witam serdecznie,
UsuńTutaj w przepisie jest wszystko wskazane poprawnie, do określenia " łyżeczki " stosuję skrót "łyżecz." natomiast do "łyżki" - " łyż." tu jest po prostu duża porcja ciasta, a przepis ten pochodzi z archiwum rodzinnego, nie modyfikowałam więc, nie przeliczałam na łyżeczki.
Należy dodać łyżkę proszku do pieczenia.
Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z przepisu, to ciasto zawsze się udaje :-)
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.Rzadko się zdarza, by autorzy przepisu tak szybko reagowali. Jeszcze raz wielkie dzięki. Tymczasem spieszę robić ciasto, dopóki sezon truskawkowy się nie skończył :). Gorąco pozdrawiam
UsuńAisyrk
Nie ma za co, życzę smacznego i proszę powiedzieć, napisać :-), jak smakowało :)
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Zawsze moja mama przygotowywała takie ciasto latem,jak jeszcze były dobre i bardziej naturalne truskawy. Teraz już gorzej z takimi, chociaż jak przychodzi sezon to jak się zdarzyło, że jakiś rolnik przywiózł swoje truskawy- zaraz były rozdrapywane wśród ludzi. Zanim dojeżdżało się do domu- zawartość torebki znikała ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, takie świeże są niesamowicie pyszne i pełne aromatu, już same w sobie stanowią rozkosz smaku :)
Usuń23 year old Staff Accountant III Abdul Simnett, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Cold Turkey and Geocaching. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Castagna Drop Head Coupe. z tego zrodla
OdpowiedzUsuń