sobota, 31 grudnia 2011

Szałot Śląski

Jeśli robicie imprezę Sylwestrową w domu to proponuję też taką bardziej treściwą przekąskę, a mianowicie sałatkę - doskonale smakuje,zwłaszcza przy mocniejszych trunkach, a zawarte w niej  kalorie łatwo stracą się w trakcie szalonych potańcówek i zabaw na śniegu :-)

Szałot Śląski 
Pięknie prezentuje się i doskonale smakuje - zachęcam do spróbowania :-)


Składniki: 

  • 500 g      ziemniaków sałatkowych 
  • 300 g      matiasów w octowej zalewie 
  • 150 g      wędzonego boczku 
  • 4 szt.       ogórków kiszonych     
  • 1 szt.       duże jabłko 
  • 1 szt.       duża cebula 
  • 3 łyżki      wody z kiszonych ogórków 
  • 1 łyżka     soku z cytryny 
  • 1 pęczek   koperku świeżego 
  • 1łyżeczka  cukru   
  • szczypta soli i pieprzu do smaku 

Przygotowanie:  


Ziemniaki dokładnie umyć, zalać woda i gotować przez ok. 20min. aż będą miękkie. Ostudzić je, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule oczyścić i pokroić w drobna kosteczkę. Ogórki tez pokroić w kosteczkę. Jabłko oczyścić z gniazda i pokroić w kostkę lub finezyjne trójkąty i skropić odrobina soku z cytryny, by nie ściemniały. Śledzie pokroić w drobne paski. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż nabierze pięknego koloru. Sok z cytryny połączyć z woda z ogórków, dodać cukier, drobno pokrojony koperek, sól i pieprz do smaku - powstałym sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać, wykładać porcje, posypać boczkiem oraz skropić  odrobina powstałego z niego tłuszczu i od razu podawać.


Szałot Śląski 


 Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. hay a kaj marchew i groszek uhu na bank szalu niezrobicie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!