sobota, 26 maja 2012

Dzień Mamy i... babka Truskawkowa

Witajcie Kochani!
Przede wszystkim składamy najserdeczniejsze życzenia Wszystkim mamom - dużo radości, nie tylko od święta, codziennie!, dużo zdrowia, bo jest najważniejsze!, dużo szczęścia, jest bezcenne!, spełnienia wszystkich marzeń, bo marzenia motywują do działania, oraz pragnień, które tworzą każdy dzień bardziej kolorowym!
Dzień Mamy witamy na słodko, z babką, oczywiście, truskawkową ;-)

Babka Mocno Truskawkowa

Ta babeczka smakuje wręcz obłędnie! Jest prosta w przygotowaniu i ładnie prezentuje się. Nasączona pysznym ponczem, pełna smaku i aromatu truskawek w połączeniu ze słodyczą ciasta. Mmmm... Uwielbiamy ją!


Składniki na ciasto:

  • 9 łyż.          mąka tortowa
  • 0.5 szkl.     cukier kryształ
  • 2 szt.          jajka
  • 1 op.          cukier waniliowy  
  • 3 łyż.          masło naturalne
  • 1 łyżec.       proszek do pieczenia
  • 2 łyż.          wrzątek
  • 2 łyż.          margaryna do formy
  • 4 łyż.          bułka tarta  

Składniki na poncz

  • 4 łyż        sok z cytyny  
  • 1 szkl.     woda przegotowana
  • 2 łyż.       cukier
  • 4 łyż.       rum lub whisky

Składniki do babki:

  • 300 g      świeże truskawki  
  • 0.5 op.    galaretka truskawkowa
  • 100 ml     syrop truskawkowy
  • 0.5 szkl.  woda przegotowana gorąca
  • 6 szt.       truskawki świeże z szypułkami  
  • 5 szt.       truskawki świeże bez szypułek


Przygotowanie:

Przygotować ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z wrzątkiem, aż zbieleją, wsypać cukier kryształ i waniliowy - ubijać jeszcze 3min., wsypywać po łyżce mąki, nie przerywając ubijania, pod koniec dodać masło - połączyć z ciastem. Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać ciasto - piec w temperaturze 180C,35 - 40min,na złoty kolor,wystudzić i wyjąć z foremki.
Przygotować polewę: Syrop rozcieńczyć wodą, wlać do naczynia i podgrzewać, aż będzie bardzo gorąca, nie gotować!, wsypać galaretkę i dokładnie mieszając rozpuścić. 300g truskawek zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, aby oddzielić szypułki, dodać do galaretki, wymieszać i wystudzić, wstawić do lodówki na 15min, by zaczęła tężeć.


Etapy Przygotowania

Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą, cukrem i rumem. Wystudzoną babkę nasączyć najpierw od dołu, następnie obrócić i nasączyć z góry.
Do otworu babki włożyć aż do dna truskawki bez szypułek, na górę wyłożyć truskawki z szypułkami. Częścią tężejącej galaretki, za pomocą łyżki, wypełnić otwór z truskawkami oraz polać górę babki, by wolno spływała po bokach, wstawić babkę na kilka minut do lodówki, gdy warstwa polewy stężeje całkowicie, powtórzyć czynność - schłodzić i podawać.


Babka Mocno Truskawkowa w rozkroju ;-)

Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie, jeśli tak smakuje to brak słów.... Pewnie smakuje jeszcze lepiej.....

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak :-) Smakuje rewelacyjnie Kochani :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przecudnie i te kolory... rewelacyjnie to przekazałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie GastroMonia :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!