środa, 10 lipca 2013

Bułeczki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa

Witajcie ;)
Czy Wy również kojarzycie zapach drożdżowego ciasta z dzieciństwem?
Za każdym razem, gdy robię ciasto drożdżowe, a po domu unosi się ten smakowity aromat, wspominam babcię, jakież to było wspaniałe uczucie i przedsmak nadchodzącej uczty - chleb, bułeczki z przeróżnym nadzieniem, rogaliki... mmm, rewelacja!
Dziś będzie bardzo smakowicie, zapraszam Was na...

Bułeczki Drożdżowe z Rabarbarem

Choć ciasto drożdżowe zajmuje trocha czasu w przygotowaniu go do pieczenia, ta gra jest warta setki świec, bo ciasto to jest nadzwyczajnie delikatne, słodkie, pełne aromatu i rewelacyjnego smaku, a w połączeniu z kwaskowatym posmakiem rabarbaru tworzy harmonijną całość - tylko zajadać się!
Idealne na ciepło, idealne na zimno, jako przekąska, bądź na śniadanie ze szklanką mleka, herbaty, kawki...


Składniki na ciasto - ok. 20 bułeczek:
  • 400 g         mąki pszennej  
  • 125 ml       mleka tłustego
  • 40 g           świeżych drożdży
  • 7 łyż.          cukru kryształu
  • 1 szt.          jajko kurze
  • 60 g           margaryny mlecznej
  • 1 szcz.        soli

Składniki na nadzienie:
  • 5 szt.         łodyg rabarbaru
  • 5 łyż.         cukru kryształu
  • 1 szcz.       waniliowego cukru

Dodatkowo:
  • mąka        do posypywania stolnicy 
  • olej           do posmarowania blach i bułek

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować zaczyn - mleko lekko podgrzać, by było ciepłe, nie gorące!, dodać cukier oraz pokruszone drożdże, delikatnie wymieszać i odstawić na  10 -15 minut, aż drożdże rozpuszczą się i odrobinkę spęcznieją.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do dużej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn oraz płynną margarynę -wyrabiać ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi ( do ciasta drożdżowego ) ok. 15 min., po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez 5 min., ciasto jest bardzo delikatne i " żywe ", przełożyć go delikatnie do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potraja swoją objętość.


Rabarbar oczyścić ze skórki i pokroić na kawałki, cukier, kryształ oraz waniliowy dodać tuż przed nadziewaniem ciasta, inaczej puści sok, co utrudni zlepianie brzegów.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe odrywamy po kawałku i wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką, ja rozwałkowuję do grubości 1 cm, ale może być grubsze, wedle upodobań.
Z ciasta, za pomocą szerokiej szklanki, wycinam kółka i rozkładam je na wysypanej mąką stolnicy, gdy ciasto gotowe jest do nadziewania, słodzę rabarbar, cukier na nim błyskawicznie rozpuszcza się ;)


Na każdy krążek wykładam łyżkę rabarbaru i zlepiam szczelnie ciasto, jak na pierogi, tylko później spłaszczam delikatnie brzegi i kładę na posmarowaną olejem blachę.


Posmarować górę bułeczek, za pomocą pędzla, olejem i zostawić na ok. 30 - 40 min., do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 C, wstawić wyrośnięte bułeczki - piec ok. 20 - 25 min., bez termoobiegu, aż dobrze się zarumienią.


Dodatkowo ostudzone bułeczki można pokryć słodkim syropem, by ładnie błyszczały się lub lukrem, ja jednak tym razem pozostawiłam bułeczki w rustykalnym stylu - są bardzo smaczne i słodkie, a ciasto jest nadzwyczajnie delikatne!


Smacznego!!!


19 komentarzy:

  1. też mi sie kojarzą z dzieciństwem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, chyba mi się przyśnią takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki wyglądają tak puszyście jak chmurki! Z rabarbarem bardzo lubię a że mamy lato to każdy owoc pasuje do drożdżowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, drożdżowe ciasto jest wspaniałe z każdym nadzieniem i bez też ;)

      Usuń
  4. jakie one pikne, muszą być mega smaczne z tym rabarbarem;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne bułeczki z moim ulubionym nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy z rabarbarem, a także z jagodami, malinami, jabłkami... aaaa, w każdym wydaniu są pyszne ;)

      Usuń
  6. Kocham bułeczki drożdżowe :) Nie próbowałam wersji z rabarbarem, ale przerabiałam już nie raz z truskawami, jagodami, jabłkami... PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super przepis!! Robię bułeczki! :)
    Pozdrowienia i zapraszam do nas,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki wyglądaja naprawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam , wyszły jak na zdjęciu .. były przepyszne :-) POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  10. 58 year old Community Outreach Specialist Giles Pullin, hailing from Brossard enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Stand-up comedy. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Oldsmobile Limited Five-Passenger Touring. moje zrodla

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!