wtorek, 2 lipca 2013

Placuszki serowe, truskawki i sos truskawkowy - poezja!

Witajcie ;)
Ach, lato wróciło! Radość niezmierna - promienie słoneczne rozpieszczają zmarznięte, przez te kilka dni, dłonie, stopy, ciało... Od razu tak wspaniale i radośnie robi się na serduszku, uśmiech na twarzy gości, a w oczach blask, nowe pomysły w głowie krążą i pozytywna energia aż rozpiera, ale w kuchni " siedzieć " nie chce się wymyślając wybitne dania.
To może na skróty? Dobre jedzonko w pół godzinki? Czemu nie!
Dziś zapraszamy Was na...

Placuszki Serowe z Sosem i Truskawkami

Ciasto powstaje dosłownie w kilka minut, wliczając szukanie składników ;), smażenie, ciut więcej, ale w międzyczasie przygotowujemy sos, truskawki, więc nie stoimy bezczynnie, a po pół godzinnym " wyczynie " pyszne placuszki gotowe do zjedzenia ;)
Idealne na śniadanie, na kolacje również właściwe, z obiadem... hmm, jak kto lubi, my jednak wolimy zupy, w podróży placuszki spełnią rolę przekąski, zdecydowanie lepszej niżeli czipsy czy kupiona w fast foodzie kanapka - w każdym razie, wariantów pałaszowania ich jest dużo, a placuszki smakują rewelacyjnie!


Składniki na ciasto - 4 osoby:

  • 300 g           twarogu tłustego bądź chudego
  • 1 szt.            jajko kurze
  • 1 szkl.          mąki pszennej ( nie do końca pełna )
  • 3 łyż.             cukru 
  • 2 łyż.             cukru pudru
  • 3 kropl.        ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżecz.       proszku do pieczenia
  • 100 ml         mleka
  • 1 szcz.         soli

Składniki na sos:
  • 100 ml         śmietany do zup
  • 4 łyż.            cukru brązowego
  • 1 szt.            duża garść truskawek
  • 1 łyż.            cukru waniliowego

Pozostałe składniki:
  • truskawki do przekładania placuszków
  • olej do smazenia


Przygotowanie:

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto - porządnie zmiksować, aż do momentu połączenia się wszystkich składników i powstania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.


Na patelni rozgrzać olej, ja piekę placuszki w jak najmniejszej ilości oleju, wolę dolewać, gdy zabraknie.
Na rozgrzany olej wykładać łyżką porcje ciasta tworząc pożądanej wielkości placuszki, smażyć po 2 - 3 min. z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.


Usmażone placuszki delikatnie przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar oleju, a następnie przekładać do osobnego, podgrzanego naczynia, by były ciepłe.



W międzyczasie zmiksować truskawki z cukrem, można je przecedzić przez sitko, by usunąć pestki, śmietankę zagotować, dodać cukier waniliowy, następnie powoli wlewać zmiksowane truskawki, ciągle mieszając, gotować ok. 5 min., aż sos trocha zgęstnieje.


Na usmażone placuszki wykładać warstwę pokrojonych w plastry truskawek, przykryć kolejnymi placuszkami i powtórzyć czynność, tworząc " wieżyczki ".
Całość polać truskawkowym sosem i udekorować truskawkami wedle uznania ;)


Sos jest półpłynny, specjalnie go nie zagęszczam, by był lekki, ale jeśli lubicie bardziej treściwe konsystencje, można zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej, wstępnie rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody, wlewać na gotujący się sos, energicznie mieszając zagotować i po 2 minutach odstawić.


Smacznego!!!

37 komentarzy:

  1. Piękne placuszki i do tego sos i truskawki mniam nieziemsko wygląda ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jutro zrobię na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienite :) uwielbiam takie placuszki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż żal, że za chwilę truskawki znikną ze sklepu. Tyle można z nimi wyczyniać a wszystko takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale w tym roku zaszaleliśmy, robiliśmy sobie truskawkowe dni, od śniadania po kolacje wszystko z truskawkami, tak że " niedobory " zostały uzupełnione ;)

      Usuń
  5. Nie mogę się doczekać kiedy sobie zrobię. :)) Dziś już nie zdążę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja uwielbiam placuszki! Twoje wywołują ślinotok :D siedzę i ślinę przełykam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również je uwielbiamy - świetny sposób na śniadanie, na kolacje, na podróż, na wycieczkę i piknik ;)

      Usuń
  7. Jak to bosko wyglada, nie wiem co o tym napisac, poniewaz ialabym mnostwo słów, cudo po prostu cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaadoptuj mnie i gotuj takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Efekt końcowy rewelacyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają jak z bajki:) No aż mi w brzuchu zaburczało:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Dostojnie się prezentują te placuszki - takie posty, czytane o 22ej powinny być zakazane;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dokładnie, mam to samo, jak czytam o czymś pysznym, dostaje głodu ;)

      Usuń
  12. Prezentują się cudnie, a jak smakują przetestuję jutro ! :)
    http://quitenormally.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusicielka !!!!! Pyszny deserek oj pyszny

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają przepysznie :) aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O! To właśnie danko zamierzam zrobić w piątek.
    Fajnie, że dodaliście funkcję zapisywania listy produktów w telefonie, przydatna opcja!

    PS. Jesteście jedynym, jaki odwiedzam - i jednocześnie moim ulubionym - blogiem kulinarnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że Ci zasmakują, my uwielbiamy - pyszne i słodkie ;)
      Dziękuję za miłe słowa Zajęczaku :)

      Usuń
  16. 21 year old Structural Analysis Engineer Allene Candish, hailing from Maple Ridge enjoys watching movies like "Moment to Remember, A (Nae meorisokui jiwoogae)" and Hiking. Took a trip to Yin Xu and drives a Ferrari 512. zrodlo

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!