Dziś notka zapoznawcza, ponieważ, mieliśmy male testowanie, bardzo smakowite, tym razem przedstawimy Wam makarony od firmy Międzybrodzkie Makarony, które, zresztą, bardzo lubimy! Od lat kupujemy Krajankę 5 - jajeczną bo najlepiej nam smakuje z niedzielnym rosołkiem, a dzieci uwielbiają mleczną zupę z Gwiazdkami 4 - jajecznymi, czasami też łazanki u nas goszczą.
Firma Międzybrodzkie Makarony rozpoczęła swoją działalność w 1991 roku w Międzybrodziu Bialskim. Pierwszym produktem był pięciojajeczny makaron walcowany powszechnie nazywany "Krajanką". Do chwili obecnej cieszy się on dużym uznaniem wśród smakoszy. W ciągu minionych lat firma systematycznie poszerzała zakres swojej działalności o nowe formy makaronu, uwzględniając oczekiwania konsumentów oraz trendy rozwijające się na rynku artykułów spożywczych w Polsce jak i w innych krajach europejskich. Wysoka jakość produktów oraz ich walory smakowe szybko zdobyły uznanie wielu klientów.
Makarony Międzybrodzki |
Produkty firmy charakteryzują się tym, że podczas gotowania zwiększają ponad dwukrotnie swoją objętość, dzięki zawartości w swoim składzie świeżych jaj oraz mąki z pszenicy durum. Surowce użyte do produkcji pochodzą od dostawców starannie wyselekcjonowanych na przestrzeni wielu lat. Tradycyjna receptura, która pozostaje niezmienna od początku powstania zakładu powoduje, że makaron posiada wyśmienity smak, złocistą barwę, jest sprężysty i nie skleja się.
A paczka od firmy Makaron Międzybrodzki zawierała cztery opakowania makaronu do wypróbowania:
- Makaron 5 - jajeczną krajankę
- Makaron 4 - jajeczny wstążkę
- Makaron 4 - jajeczny świderki
- Makaron 4 - jajeczny nitki cienkie
Makaron 4 - jajeczny nitki cienkie |
Opis producenta
Gwarancja wysokiego smaku Międzybrodzkich Makaronów są wysokiej jakości surowce. Świeże jaja wybijane ze skorupek bezpośrednio w procesie produkcji oraz mąka z pszenicy durum czynią smak naszych makaronów niepowtarzalnym.
Wartość odżywcza, Skład, Sposób przygotowania |
Opakowania wszystkich makaronów są bardzo zachęcające, ślicznie prezentują się i są zaprojektowane w ten sposób, że widzimy zawartość, co uważamy za bardzo pozytywny aspekt, ponieważ wiele firm nie udostępniają naszemu widoku to, co powinniśmy widzieć przed zakupem, dla tego też często spotyka wielkie rozczarowanie, gdy po otwarciu barwnego opakowania ujrzymy nikłej jakości produkt. Tu problemu nie ma - widzimy co kupujemy, czyli producent nie ma nic do ukrycia. Na opakowaniach makaronów są odznaczenia i wyróżnienia otrzymane za wysoką jakość produktów, a także czytelne i wyraźne informacje dotyczące składu, sposobu przygotowania oraz tabelka z wartościami odżywczymi, co prezentujemy na zdjęciu - makarony nitki cienkie, świderki i wstążki mają ten sam skład, wartości odżywcze oraz sposób przygotowania, więc nie będziemy powtarzać zdjęć.
Cienkie Nitki |
Makarony, mimo podróży, zachowały swoje pierwotne, nienaganne kształty - bardzo zadowalająco! Niteczki są kształtne i na prawdę cienkie, uwielbiamy taki makaron do rosołku, więc na niedzielny obiad podaliśmy rosół nie z krajanką, lecz z niteczkami.
Makaron szybko się gotuję, już po 7 minutach jest gotowy, co prawda po ugotowaniu zwiększa swoją objętość, ale to przecież dobry znak, ponieważ, jak zapewnia producent, wyprodukowany z użyciem świeżych jajek. Makaron nie klei się, nie rozpada, jest sprężysty, doskonale prezentuje się i nie mniej doskonale smakuje.
Niedzielny Rosołek z Cienkimi Nitkami |
Niedzielny rosołek był już na blogu, tylko z " tradycyjną " krajanką, a teraz zastanawiamy się nad małą zmianą, ponieważ ten z niteczkami bardzo nam zasmakował, a najbardziej dzieciom, więc będzie tradycyjnie z makaronem Międzybrodzkim, niteczkami i krajanką na przemian - pysznie!
Cena - 2,89 zł / 250g + 25g ( 10 % Gratis )
Makaron Międzybrodzki Wstążka |
Kolejnym makaronem od firmy Makaron Międzybrodzki jest wstążka , też jest dla nas nowością, choć za takiego typu makaronami bardzo przepadamy, jakoś nie spotkaliśmy go na sklepowych półkach w naszej okolicy, więc dotychczas nie próbowaliśmy. Tabelka z wartościami spożywczymi oraz sposób przygotowania są identyczne jak cienka nitka.
Makaron Wstążka |
Jak widać, makaron ma piękny kształt oraz żółtą barwę. Gotuje się równie szybko 7- 10 min., co zapewnia nam pyszny posiłek w kilka chwil. Po ugotowaniu zwiększa swoją objętość, ale nie traci kształtu, jest jędrny i nie klei się. Opakowanie 250 gram w pełni wystarcza na posiłek dla naszej piątki :)
Makaron Międzybrodzki Wstążka z Paprykowymi Podudziami
Takie oto pyszne danie przygotowane w 30 minut. Soczyste podudzia z chrupiącą skórką połączone z makaronem wymieszanym z masłem i czosnkiem - smakuje wyśmienicie!
Makaron Międzybrodzki Wstążka z Paprykowymi Podudziami |
Składniki:
- 1 op makaron Międzybrodzki wstążki
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 3 łyż. papryki słodkiej mielonej
- 4 łyż. oliwy z oliwek
- 3 szt. ząbki czosnku
- 2 łyż. masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, umieścić w dużej misce, posypać papryką, solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek i starannie wszystko wymieszać - wyłożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika, piec 10 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze ok. 20 min., aż podudzi za złocą się.
Makaron wstążki ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić, dodać masło i zgnieciony czosnek, doprawić do smaku solą - wymieszać i podawać z upieczonymi podudziami.
Smacznego!!!
Po tym daniu wiemy już na pewno, że choć to pierwsze nasze spotkanie ze wstążkami, ale nie ostatnie - makaron pięknie prezentuje się i doskonale smakuje, jest bardzo sycący!
Cena - 2, 89 zł / 250g
Makaron Międzybrodzki Świderki |
Makaron świderki już w opakowaniu aż kusi, nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy makaron, a świderki są jednymi z naszych ulubionych. Kształtny, o wyraźnie żółtej barwie i perfekcyjnej wielkości. Tabela wartości odżywczych, sposób przygotowania oraz skład makaronu taki, jak powyższe gatunki, cieszy też ten fakt, że Makaron Międzybrodzki do produkcji swoich wyrobów stosuje mąkę semolinę z pszenicy durum, ponieważ makaron ten jest o wiele zdrowszy, co decyduje też o jego wyborze.
Świderki w pełnej krasie |
I znowu oczy cieszy wysokiej jakości wyrób - świderki jak rzeźbione, jeden w jeden, identyczne! Po ugotowaniu nie zmieniają swojego kształtu, tylko zwiększają objętość, mają tez piękna żółtą barwę, niczym nie różni się od domowego makaronu. Na ugotowanie go wystarczy 7 - 10 min., i smaczny posiłek gotowy.
Makaron Międzybrodzki Świderki z Duszoną Wieprzowiną
Danie doskonale smakuje, duszona wieprzowina z warzywami w śmietanowym sosie podane ze świderkami - idealne połączenie i niezapomniany, pyszny smak!
Makaron Międzybrodzki Świderki z Duszoną Wieprzowiną |
- 1 op. makaron Międzybrodzki świderki
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 3 szt. liście laurowe
- 3 szt. ziela angielskiego
- 300 ml śmietany 18%
- 50 g grzybów suszonych
- 1 szt. marchew duża
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. seler
- 1 szt. cebula cukrowa
- 3 łyż. oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na noc, rano odcedzić wodę i drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju przez 10 min, aż zarumieni się, pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulkę, smażyć przez chwilkę, zalać litrem wody, dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz - gotować do miękkości, nie podlewając wody, dodać warzywa drobno pokrojone w paseczki, zalać śmietaną, doprawić do smaku - dusić przez 10 min.
Makaron ugotować według zaleceń producenta, odcedzić, połączyć z mięsem i sosem - podawać.
Smacznego!!!
Danie smakuje bardzo wspaniale, połączenie aksamitnego śmietanowego sosu z makaronem, mięsem i warzywami tworzy doskonałą kompozycje.
Cena - 2, 89 zł / 250g + 25g ( 10 % Gratis )
Makaron Międzybrodzki Krajanka |
I czwarte opakowanie od firmy Makaron Międzybrodzki - krajanka, nasza ulubiona i od lat ceniona! Makaron, na odmianę od poprzednich rodzai, jest 5 - jajeczny, ma bardzo ładną barwę i kształt, nie jest ani zbyt cienki, ani tez gruby, taki w sam raz, no przynajmniej my taki preferujemy.
Tabela wartości odżywczych , Sposób przygotowania i Skład |
Jak widać w zawartości mamy 5 jaj, mąkę pszenną, mąkę semolinę i kurkumę. Czas gotowania 5 - 6 minut, i faktycznie tak szybko się gotuje, zwiększając swoją objętość prawie czterokrotnie.
Makaron Międzybrodzki - Krajanka |
Po ugotowaniu makaron nie traci swojej barwy ani kształtu, jest jędrny, sprężysty i bardzo smaczny, nie klei się, nawet bez opłukania wodą. Idealnie smakuje z rosołkiem, ale nie tylko, dla wielbicieli cienkiego makaronu będzie stanowić doskonałą bazę do każdego posiłku.
Makaron Międzybrodzki Krajanka z Jajkiem i Boczkiem
O ile rosół już prezentowaliśmy, dziś mamy inną propozycje z krajanką, to danie warto przyrządzić nawet z makaronu, który zostaje po niedzielnym obiadku - szybkie danie, które smakuje przepysznie!
Makaron Międzybrodzki z Jajkiem i Boczkiem |
Składniki:
- 120 g makaronu Międzybrodzkiego krajanka
- 6 szt. jajek
- 100 g boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni aż się zarumieni, dodać ugotowany, według wskazówek na opakowaniu, makaron, mieszając smażyć ok. 5 minut. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem, wylać na makaron, zapiekać pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż jajka się zaciągną - podawać z natką pietruszki ( można też ją drobno posiekać i dodać do jajka przed zapiekaniem ).
Smacznego!!!
Danie to pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje, wspaniały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację.
Cena - 2, 70zł / 250 g
Podsumowanie
Wszystkie rodzaje makaronu od Makaron Międzybrodzki bardzo nam przypadły do gustu, i do smaku też, wysoka jakość wykonania, naturalny skład, szybkość przygotowania, wyśmienity smak i bardzo przystępna cena sprawiają, ze pozostaniemy wiernymi konsumentami przez wiele lat!
Więcej o firmie oraz ich ofercie na oficjalnej stronie Makaron Międzybrodzki.
Przesyłamy podziękowania za wspaniałe produkty i pyszne testowanie :-)
Dziękujemy!
Krajanka boska i ten rosołek klarowny żółciutki rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńBuziole
M!
Oj tak, uwielbiamy krajankę, choć po tym testowaniu śmiało możemy stwierdzić, ze wszystkie makarony od Makarony Międzybrodzkie są przepyszne!
OdpowiedzUsuńTa potrawa to omlet z makaronem i z boczkiem? I na zdjęciu i z opisu wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że aż zgłodniałam. Pozdrawiam!
UsuńDokładnie Sandro, ubite jajka, tylko bez dodatku mąki, wylewamy na makaron i podsmażony boczek - w kilka chwil pyszna i sycąca potrawa gotowa :-)
OdpowiedzUsuń22 years old Senior Editor Malissa Siney, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Flying. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta 'Competizione'. Nazwa domeny
OdpowiedzUsuń