Czy Wy również kojarzycie zapach drożdżowego ciasta z dzieciństwem?
Za każdym razem, gdy robię ciasto drożdżowe, a po domu unosi się ten smakowity aromat, wspominam babcię, jakież to było wspaniałe uczucie i przedsmak nadchodzącej uczty - chleb, bułeczki z przeróżnym nadzieniem, rogaliki... mmm, rewelacja!
Dziś będzie bardzo smakowicie, zapraszam Was na...
Bułeczki Drożdżowe z Rabarbarem
Choć ciasto drożdżowe zajmuje trocha czasu w przygotowaniu go do pieczenia, ta gra jest warta setki świec, bo ciasto to jest nadzwyczajnie delikatne, słodkie, pełne aromatu i rewelacyjnego smaku, a w połączeniu z kwaskowatym posmakiem rabarbaru tworzy harmonijną całość - tylko zajadać się!
Idealne na ciepło, idealne na zimno, jako przekąska, bądź na śniadanie ze szklanką mleka, herbaty, kawki...
Składniki na ciasto - ok. 20 bułeczek:
- 400 g mąki pszennej
- 125 ml mleka tłustego
- 40 g świeżych drożdży
- 7 łyż. cukru kryształu
- 1 szt. jajko kurze
- 60 g margaryny mlecznej
- 1 szcz. soli
Składniki na nadzienie:
- 5 szt. łodyg rabarbaru
- 5 łyż. cukru kryształu
- 1 szcz. waniliowego cukru
Dodatkowo:
- mąka do posypywania stolnicy
- olej do posmarowania blach i bułek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować zaczyn - mleko lekko podgrzać, by było ciepłe, nie gorące!, dodać cukier oraz pokruszone drożdże, delikatnie wymieszać i odstawić na 10 -15 minut, aż drożdże rozpuszczą się i odrobinkę spęcznieją.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do dużej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn oraz płynną margarynę -wyrabiać ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi ( do ciasta drożdżowego ) ok. 15 min., po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez 5 min., ciasto jest bardzo delikatne i " żywe ", przełożyć go delikatnie do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potraja swoją objętość.
Rabarbar oczyścić ze skórki i pokroić na kawałki, cukier, kryształ oraz waniliowy dodać tuż przed nadziewaniem ciasta, inaczej puści sok, co utrudni zlepianie brzegów.
Z ciasta, za pomocą szerokiej szklanki, wycinam kółka i rozkładam je na wysypanej mąką stolnicy, gdy ciasto gotowe jest do nadziewania, słodzę rabarbar, cukier na nim błyskawicznie rozpuszcza się ;)
Na każdy krążek wykładam łyżkę rabarbaru i zlepiam szczelnie ciasto, jak na pierogi, tylko później spłaszczam delikatnie brzegi i kładę na posmarowaną olejem blachę.
Posmarować górę bułeczek, za pomocą pędzla, olejem i zostawić na ok. 30 - 40 min., do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 C, wstawić wyrośnięte bułeczki - piec ok. 20 - 25 min., bez termoobiegu, aż dobrze się zarumienią.
Dodatkowo ostudzone bułeczki można pokryć słodkim syropem, by ładnie błyszczały się lub lukrem, ja jednak tym razem pozostawiłam bułeczki w rustykalnym stylu - są bardzo smaczne i słodkie, a ciasto jest nadzwyczajnie delikatne!
Smacznego!!!
też mi sie kojarzą z dzieciństwem;)
OdpowiedzUsuńO rany, chyba mi się przyśnią takie smakowitości :)
OdpowiedzUsuńSłodkich snów :)
Usuńuwielbiam drożdżowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńMy również Małgorzatko ;)
UsuńTe bułeczki wyglądają tak puszyście jak chmurki! Z rabarbarem bardzo lubię a że mamy lato to każdy owoc pasuje do drożdżowego:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, drożdżowe ciasto jest wspaniałe z każdym nadzieniem i bez też ;)
Usuńjakie one pikne, muszą być mega smaczne z tym rabarbarem;)))
OdpowiedzUsuńOj tak, są lekkie, puszyste i mega smaczne ;)
Usuńcudowne bułeczki z moim ulubionym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy z rabarbarem, a także z jagodami, malinami, jabłkami... aaaa, w każdym wydaniu są pyszne ;)
UsuńKocham bułeczki drożdżowe :) Nie próbowałam wersji z rabarbarem, ale przerabiałam już nie raz z truskawami, jagodami, jabłkami... PYCHOTA!
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem smakują równie pysznie Seanaith :)
UsuńAle super przepis!! Robię bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i zapraszam do nas,
Asia
Zachęcam ;) Dziękuję wpadnę ;)
Usuńbułeczki wyglądaja naprawdę smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI smakują smakowicie ;)
Usuńzrobiłam , wyszły jak na zdjęciu .. były przepyszne :-) POLECAM
OdpowiedzUsuń58 year old Community Outreach Specialist Giles Pullin, hailing from Brossard enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Stand-up comedy. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Oldsmobile Limited Five-Passenger Touring. moje zrodla
OdpowiedzUsuń