Teraz jest najlepszy czas na rybę! W sumie to nie tylko teraz, ryba zawiera bardzo wiele cennych dla nas składników odżywczych, a więc powinna zajmować znaczące miejsce w naszej diecie, a po ile teraz mamy Wielki Post, dania rybne tym bardziej są mile widziane i z przyjemnością zajadane :)
Nasza dzisiejsza propozycja łączy w sobie doskonały smak i aromat, a do tego przygotowuje się szybko i piecze się nie dłużej jak 30 minut - musicie ja wypróbować, a więc zapraszamy na...
Łosoś Pieczony z Orzechami Nerkowca i Rukolą
Orzechy nerkowca dodają rybie delikatnej słodyczy i cudownego aromatu, natomiast rukola, jest cennym źródłem wapnia, żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego, któremu zawdzięcza lekko orzechowy smak, smak ten doskonale współgra zarówno z orzechami jak i samą rybą - mmm, pycha!
Jeśli nie lubicie rukoli, możecie ją zastąpić roszponką - ma neutralny smak i również jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.
Składniki dla 4 osób:
- 4 szt. dzwonków łososia
- 100 g masła naturalnego
- 1 szkl. orzechów nerkowca
- 150 g rukoli lub roszponki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzwonki łososia umyć, delikatnie osuszyć.
Roszponkę i rukolę umyć pod bieżącą wodą, pozostawić na sicie, by ociekły.
Masło podzielić na cztery równe porcje, a orzechy nerkowca rozdzielić na połówki, wtedy dają mocniejszy aromat.
Osuszone dzwonki łososia wyłożyć na folię, każdy dzwonek na osobny kawałek.
Kawałki folii dostosowujemy do wielkości ryby w ten sposób, aby dało się je złożyć na pół i jeszcze zawinąć szczelnie, kilka razy, brzegi, by aromat i smak nie uciekały, a ryba była soczysta :)
Dzwonki oprószyć solą i pieprzem, włożyć do każdego po kawałku masła, posypać rukolą i orzechami, a następnie zrobić z folii paczuszkę, dokładnie zwijając wszystkie brzegi.
Przygotowane w ten sposób paczuszki wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min., czas pieczenia zależy od wielkości dzwonków, te ze zdjęć miały szerokość 3 - 3,5 cm, czas pieczenia wynosił 30 min. :)
Po upieczeniu rukolę/roszponkę można usunąć - podajemy ze świeżą zieleniną, z pieczywem, ryżem...
Smacznego!!!
Czy łosoś należy do Waszych ulubionych ryb?
Które rodzaje ryb preferujecie?
Miłego wieczoru :)
wow uwielbiam takie połączenia i orzechy! na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńKonieczni Beatko - jest przepyszny :)
UsuńO nieeee! Idę stąd, głodna jestem. :D
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko to samo zdrowie Daisy :)
Usuńzjadłabym łososia:)
OdpowiedzUsuńPolecam to zestawienie - boski smak i aromat nie z tej ziemi :)
UsuńTak podany na pewno smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńOj tak Mirago - polecam wypróbować ;)
UsuńŚwietne zestawienie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńI bardzo smakowite Nashelly ;)
Usuńmogłabym tak jadać codziennie, tylko żeby mi ktoś szykował;D
OdpowiedzUsuńA takie danie, to się samo szykuje Lolla :) Tylko umyć, posypac, owinąć i ... poczekać kilka chwil :)
UsuńOstatnio mam bzika na punkcie łososia wcinam prawie codziennie najbardziej smakuje w sosie limonkowym. Muszę wypróbować twój przepis choć za rukolą nie przepadam ale orzeszki na pewno dodam
OdpowiedzUsuńRukolę możesz śmiało pominąć, jeśli nie lubisz, orzeszki też świetnie aromatyzują rybę ;) Polecam :)
Usuńuwielbiam łososia;)) mniam
OdpowiedzUsuńmam do Ciebie prośbę, mogłabyś poklikać mi w linki ?
http://woman-with-class.blogspot.com/2014/03/must-have-sheinside.html
byłabym bardzo wdzięczna ! ; ))
My również :)
Usuńale smacznie wygląda:) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ten przepis, spodoba sie łatwość przygotowania i smak :)
Usuńmogłabyś podać jakiś wypróbowany przepis na sałatkę z rukoli albo roszpunki ?niezbyt wymyślny i dla osób na diecie.
OdpowiedzUsuńłosoś na pewno pyszny. pozdrawiam.
Kochana, postaram się, jednak przyznam, że trudno czasem mi dostać ten " rarytas " w swojej małej miejscowości, jedynie w Biedronce mogę je kupić, lub podczas większych zakupów w mieście. Ale postaram się dodać coś świeżego, kilka propozycji sałatek już jest na blogu - sprawdź w Przepisy od A do Ż Sałatka... ( z tytułu wyczytasz Żanetko )
UsuńUwielbiam łososia! Mogłabym go jeść bez przerwy szczególnie w tak pysznie wyglądjaącej postaci :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
mmm... ale bym teraz to zjadła mniam ! <3
OdpowiedzUsuńendrie-blog.blogspot.com
Prosto, łatwo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńto fakt roszponka jest delikatniejsza i wiem, że dzieciom łatwiej się ją je. sama nie przepadam za smakiem rukoli
OdpowiedzUsuńtakim połączeniem to mnie zaskoczyłaś, ale rybka wygląda bosko
OdpowiedzUsuńAle pyszności *.*
OdpowiedzUsuńTitanium Pen | Titanium Art
OdpowiedzUsuńTitanium Pen. Titsanium titanium tube art is a tool for art, titanium dive watch design, production and recreation. These titanium white fennec artists share in titanium coating a number of different ion chrome vs titanium industries: Art, Design,