czwartek, 27 marca 2014

Łosoś z orzechami i rukolą - to jest pyszne!

Witajcie ;)
Teraz jest najlepszy czas na rybę! W sumie to nie tylko teraz, ryba zawiera bardzo wiele cennych dla nas składników odżywczych, a więc powinna zajmować znaczące miejsce w naszej diecie, a po ile teraz mamy Wielki Post, dania rybne tym bardziej są mile widziane i z przyjemnością zajadane :)
Nasza dzisiejsza propozycja łączy w sobie doskonały smak i aromat, a do tego przygotowuje się szybko i piecze się nie dłużej jak 30 minut - musicie ja wypróbować, a więc zapraszamy na...

Łosoś Pieczony z Orzechami Nerkowca i Rukolą

Orzechy nerkowca dodają rybie delikatnej słodyczy i cudownego aromatu, natomiast rukola, jest cennym źródłem wapnia, żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego, któremu zawdzięcza lekko orzechowy smak, smak ten doskonale współgra zarówno z orzechami jak i samą rybą - mmm, pycha!
Jeśli nie lubicie rukoli, możecie ją zastąpić roszponką - ma neutralny smak i również jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.


Składniki dla 4 osób:
  • 4 szt.           dzwonków łososia 
  • 100 g          masła naturalnego
  • 1 szkl.         orzechów nerkowca
  • 150 g           rukoli lub roszponki
  • sól i pieprz   do smaku

Przygotowanie:

Dzwonki łososia umyć, delikatnie osuszyć.
Roszponkę i rukolę umyć pod bieżącą wodą, pozostawić na sicie, by ociekły.
Masło podzielić na cztery równe porcje, a orzechy nerkowca rozdzielić na połówki, wtedy dają mocniejszy aromat.


Osuszone dzwonki łososia wyłożyć na folię, każdy dzwonek na osobny kawałek.
Kawałki folii dostosowujemy do wielkości ryby  w ten sposób, aby dało się je złożyć na pół i jeszcze zawinąć szczelnie, kilka razy, brzegi, by aromat i smak nie uciekały, a ryba była soczysta :)




Dzwonki oprószyć solą i pieprzem, włożyć do każdego po kawałku masła, posypać rukolą i orzechami, a następnie zrobić z folii paczuszkę, dokładnie zwijając wszystkie brzegi.


Przygotowane w ten sposób paczuszki wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min., czas pieczenia zależy od wielkości dzwonków, te ze zdjęć miały szerokość 3 - 3,5 cm, czas pieczenia wynosił 30 min. :)
Po upieczeniu rukolę/roszponkę można usunąć - podajemy ze świeżą zieleniną, z pieczywem, ryżem...


Smacznego!!!

Czy łosoś należy do Waszych ulubionych ryb?
Które rodzaje ryb preferujecie?
Miłego wieczoru :)

27 komentarzy:

  1. wow uwielbiam takie połączenia i orzechy! na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O nieeee! Idę stąd, głodna jestem. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam to zestawienie - boski smak i aromat nie z tej ziemi :)

      Usuń
  4. Tak podany na pewno smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne zestawienie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. mogłabym tak jadać codziennie, tylko żeby mi ktoś szykował;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A takie danie, to się samo szykuje Lolla :) Tylko umyć, posypac, owinąć i ... poczekać kilka chwil :)

      Usuń
  7. Ostatnio mam bzika na punkcie łososia wcinam prawie codziennie najbardziej smakuje w sosie limonkowym. Muszę wypróbować twój przepis choć za rukolą nie przepadam ale orzeszki na pewno dodam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rukolę możesz śmiało pominąć, jeśli nie lubisz, orzeszki też świetnie aromatyzują rybę ;) Polecam :)

      Usuń
  8. uwielbiam łososia;)) mniam
    mam do Ciebie prośbę, mogłabyś poklikać mi w linki ?
    http://woman-with-class.blogspot.com/2014/03/must-have-sheinside.html
    byłabym bardzo wdzięczna ! ; ))

    OdpowiedzUsuń
  9. ale smacznie wygląda:) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować ten przepis, spodoba sie łatwość przygotowania i smak :)

      Usuń
  10. mogłabyś podać jakiś wypróbowany przepis na sałatkę z rukoli albo roszpunki ?niezbyt wymyślny i dla osób na diecie.
    łosoś na pewno pyszny. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, postaram się, jednak przyznam, że trudno czasem mi dostać ten " rarytas " w swojej małej miejscowości, jedynie w Biedronce mogę je kupić, lub podczas większych zakupów w mieście. Ale postaram się dodać coś świeżego, kilka propozycji sałatek już jest na blogu - sprawdź w Przepisy od A do Ż Sałatka... ( z tytułu wyczytasz Żanetko )

      Usuń
  11. Uwielbiam łososia! Mogłabym go jeść bez przerwy szczególnie w tak pysznie wyglądjaącej postaci :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm... ale bym teraz to zjadła mniam ! <3

    endrie-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. to fakt roszponka jest delikatniejsza i wiem, że dzieciom łatwiej się ją je. sama nie przepadam za smakiem rukoli

    OdpowiedzUsuń
  14. takim połączeniem to mnie zaskoczyłaś, ale rybka wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  15. Titanium Pen | Titanium Art
    Titanium Pen. Titsanium titanium tube art is a tool for art, titanium dive watch design, production and recreation. These titanium white fennec artists share in titanium coating a number of different ion chrome vs titanium industries: Art, Design,

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!