czwartek, 30 sierpnia 2012

Arbuzowe inspiracje - słodko czy wytrawnie?

Cześć,
Arbuzy należą do jednych z naszych największych faworytów, uwielbiamy wiele owoców, ale arbuzowy sezon odznacza się codzienną, lub prawie codzienną, porcją tego soczystego owocu, choć jest też zaznaczony jako warzywo, musi być!
W poszukiwaniu inspiracji, eksperymentujemy, wymyślamy różne smakołyki z jego " udziałem ". Dziś pyszna owocowa sałatka, która może być w wersji słodkiej, preferowana przez małych smakoszów, oraz w wersji wytrawnej - smak niesamowity!

Sałatka - Arbuz i Mango

Połączenie soczystego i słodkiego arbuza z oryginalnym smakiem mango, doprawione totalną słodyczą lub wytrawnym dressingiem - sałatka ta z powodzeniem zastępuje deser i przy tym jest bardzo zdrowa, a wersja wytrawna doskonale pasuje do dań mięsnych: smażonych, gotowanych, grillowanych...

Sałatka Arbuz i Mango - na słodko

Składniki

  • 1/2 szt.       małego arbuza
  • 2 szt.          mango 
  • 3 łyż.          miodu naturalnego
  • 1/2 łyżecz.  cukru waniliowego
  • 3 łyżecz.     octu balsamicznego
  • 2 łyż.          oliwy z oliwek
  • 1 szcz.        chilli 


Przygotowanie:

Z miąższu z połówki arbuza wykroić kulki, ułożyć na półmisku.
Mango oczyścić ze skóry i pokroić w cienkie plasterki, według uznania, wyłożyć na półmisek owijając kulki arbuzowe.
Słodko. Dla słodkiej wersji, wystarczy polać owoce miodem wymieszanym z wanilią, ale można też zastąpić mód syropem klonowym.
Wytrawnie. Do wytrawnej wersji przygotować dressing - wymieszać 1 łyżkę miodu z octem balsamicznym i oliwą, doprawić szczyptą chilli, składniki dokładnie połączyć i polać sałatkę.

Sałatka Arbuz i Mango - wytrawnie

Smacznego!!!



8 komentarzy:

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!