poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Smak owoców w... zupie

Witajcie Kochani,
Pamiętam z dzieciństwa ten wspaniały smak zupy owocowej, gotowała ją babcia latem, bardzo często, ponieważ doskonale smakuje, tamuje głód i zapewnia dobre samopoczucie. Lato obfituje w różnorodne owoce, a do tej zupy można dodawać wszystko to, co najbardziej lubimy - jabłka, wiśnie, śliwki, gruszki, jagody... Za każdym razem, ze względu na dodane składniki, smakuje inaczej, ale zawsze pysznie!

Zupa Owocowa

Nasza wersja jest skomponowana z jabłek i wisien, ale składniki możecie modyfikować do woli, po prostu dodajecie te owoce, które macie pod ręką, plus odrobina śmietany, wanilii i cukru - smakuje rewelacyjnie!
Można podawać ją na gorąco, na ciepło i na zimno, z bułeczkami, pełnoziarnistym chlebem, krakersami...
Jedno jest pewne, szybka zupa pełna smaku gwarantowana, a i dzieci nią zachwycają się - znika z talerzy w mig ;)

Zupa Owocowa
Składniki:

  • 6 szt.         jabłek
  • 1 kg          wisien 
  • 1 szkl.       cukru
  • 2 łyżecz.    cukru waniliowego
  • 300 ml       śmietany do zup

Przygotowanie:

W garnku zagotować 3l wody, dodać cukier.Jabłka umyć, oczyścić z gniazd, pokroić w plastry, nie zbyt cienkie, lub kostkę, według uznania.
Wiśnie spłukać i wydrylować, nie jest to konieczne, jeśli gotujemy zupę dla dorosłych i dzieci, które potrafią oddzielić pestki, ale dla maluchów jest to niezbędne. My drylujemy wiśnie za pomocą agrafki ( babcina metoda :-)) - na zdjęciu poniżej " krótka instrukcja" - włożyć agrafkę, wyciągnąć delikatnie pestkę, aby nie naruszyć jej formy.

Etapy Przygotowania

Do gotującej się wody z cukrem dodać jabłka, gotować 5 - 8min., w zależności od rodzaju jabłek i też sposobu w który są pokrojone, jednym słowem mają być półmiękkie, następnie dodajemy wiśnie - gotować 5min., powoli wlewać śmietanę, aby się nie zwarzyła, można ją wcześniej zahartować dodając stopniowo kilka łyżek gorącego wywaru, energicznie mieszając, jak będzie już ciepła, wlewamy do zupy - zamieszać, zagotować, dodać cukier waniliowy, dosłodzić, ewentualnie, według swoich upodobań, i wyłączyć. Można od razu podawać, lub schłodzić.


Pyszna Schłodzona Zupka na Upalne Dni

Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł,jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupki:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do wypróbowania - jest naprawdę pyszna i szybka w gotowaniu ;)

      Usuń
  2. jeny! przypomniała mi się zupa wiśniowa mojej babci.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) To tak jak mi :) To też jest przysmak od babci :-) I jaka pyszna! Teraz serwuję swojej rodzince i dzieciom :)

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się twój blog :) Obserwuje :D Zapraszam do mnie http://betiandbetti.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!