wtorek, 19 lutego 2013

Pyszny Boczek - kto się skusi?

Witajcie,
Pewnie zastanawiacie się, po co samym przyrządzać boczek, czemu nie kupić gotowego w sklepie??
Hmm, a przede wszystkim dla tego, że zrobiony domowym sposobem jest o wiele smaczniejszy i, co najważniejsze, wiemy z czego go przyrządzamy, a podstawą smaku jest niesamowita kombinacja smaków, które można samemu stworzyć, a potem cieszyć się swym sukcesem kulinarnym delektując się pysznym smakiem.

Boczek Rolowany

Jedzenie z reguły przyrządzamy wspólnie, jest to dla nas swoista zabawa w kuchni, czas na rozmowę, a co za tym idzie, świetnie spędzony czas, zawsze coś staramy się ulepszyć w każdym przepisie, a to składniki, a to zmieniając ich kombinacje, żona woli więcej kminku, ja za nim nie przepadam, ale zawsze jest kompromis na tym polega świetne małżeństwo i cudowny smak potraw które sami wypracowujemy.
Boczek ma delikatny smak, aż rozpływa się w ustach i jest niesamowicie aromatyczny - spróbujcie.

Pyszny Boczek
Składniki:
  • 3 kg.           boczku surowego najlepiej bez skóry 
  • 6 szt.           liści laurowych 
  • 3 łyż.           kminku 
  • 3 łyż.           słodkiej  papryki w proszku
  • 1 łyżecz.      ostrej papryki w proszku
  • 2 łyż.           przyprawy typu kucharek
  • 3 łyż.           ulubionych mieszanek ziołowych
  • olej 

Składniki na marynatę:
  • 1/2 szkl.       octu
  • 10 szt.          listków laurowych 
  • 20 szt.          ziele angielskie
  • 20 szt.           pieprzu ziarnistego 
  • 10 szt.           ząbków czosnku 
  • sól do smaku 
  • 3 l   wody

Przygotowanie:

Marynata: 
Trzy litry wody zagotować, do wrzątku dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól do smaku - gotować ok. 10 minut, dodać czosnek i wlać ocet, przykryć pokrywką garnek, zagotować, wyłączyć i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej marynaty wkładamy boczek surowy tak, by marynata go w całości pokryła, zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, zalecamy przez ten okres parę  razy go obrócić.

Przygotowanie

Boczek: Po skończonym okresie marynowania boczek wyjąć, delikatnie osuszyć, natrzeć częścią przypraw, posypać kminkiem, ilość zależy od Was, kto jak lubi, teraz zwijamy boczek, do tego najlepiej przydałyby się cztery ręce, obwiązujemy szpagatem, do związania boczku sprawdza się bardzo dobrze, pod sznurek wkładamy liście laurowe, także ilościowo zależy kto jak lubi smak i zapach liścia laurowego.

Boczek jak malowany 

1/4 szklanki oleju wraz z pozostałymi przyprawami mieszamy i smarujemy lub polewamy boczek, wstawić do rozgrzanego na 220 C piekarnika, piec ok. 20 min., po tym czasie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 C i tak pieczemy jeszcze około godziny, sprawdzając szpilą jaki kolor ma "sok" wypływający z wnętrza boczku, gdy będzie jasny i wypływać go będzie znacznie mniej, jest gotowy.
Upieczony boczek dajemy do ostygnięcia, ściągamy sznurek i... życzymy smacznego.                                              

Boczek gotowy do spożycia 

Mniam - próba generalna ;) 

Smacznego!!!

35 komentarzy:

  1. a ona znowu kusi :D
    robisz przecudne zdjęcia, prawie czuję zapach tych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz i odwiedziny naszego bloga, zdjęcia zrobiła żona opublikowałem ja a boczek robiliśmy razem polecamy jest pyszny pozdrawiamy.

      Usuń
    2. zdolny z Was duet, a właściwie to chyba tercet ;)

      pozdrawiam całą rodzinkę :)

      Usuń
  2. Ja niestety z mięsa jem tylko kurczaka;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, jasna rzecz nie wszyscy wszystko jedzą, ale kolejnym razem postaramy zrobić coś z drobiu ;))

      Usuń
  3. Ja boczku nie jadam, bo zazwyczaj jest tłusty i jakiś taki... galaretkowaty, niesmaczny. A ten Twój boczuś wygląda mega apetycznie! Aż się głodna na noc zrobiłam :D Dla takiego boczka mogłabym zrobić wyjątek i go zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej boczek galaretowaty bierze się z tego że firmy które go przetwarzają szprycują go różnymi rzeczami stąd bierze się jego miękkość i galaretowatość.
      A nasz jest tęgi i zarazem smaczny polecamy na pewno by ci smakował.

      Usuń
  4. moja mama czasami robi taki boczek ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękniutki, robię ciut podobnie, ale jednak inaczej(ja gotuję boczek)- pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo,ze uwielbiam takie cuda,to postanowilam sie zywic jedynie kurczakiem i rybami. Jakos nie moge juz jest wieprzowiny,cieleciny ani wolowiny. Niemniej bardzo apetycznie to wszystko wyglada...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że chociaż ci się podoba :))

      Usuń
    2. Bardzo, ja generalnie bardzo bardzo lubie takie jedzenie. Sek w tym,ze coraz bardziej swiadomie ostatnio przerzucam sie na biale mieso (indycze i kurze), tak wiec ciezko tu o boczek. I tak i tak jestem pelna zachwytu dla tak pieknie zawinietego i upieczonego miesa:)

      Usuń
  7. ja się skuszę :) moja mama takie robi :) ja jeszcze nie podejmowałam wyzwania!! ale wiedzę że Mała Ślicznotka też się skusiła :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj wszyscy jedli ze smakiem, polecamy jest wyśmienity:))

      Usuń
  8. wygląda apetycznie ;D ciekawy przepis... w wolnej chwili wyrobuję ;D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Prawda, smak bardzo dobry, na kanapeczkę jak znalazł ;)

      Usuń
  11. Robicie mi smaczka na noc :)

    OdpowiedzUsuń
  12. witam ja dzisiaj go zamarynowałem i jutro go będę piec :) oczywiście wedle waszego przepisu jutro napisze jak wyszedł pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. witam tak jak obiecałem że napiszę :) boczek wyszedł super! polecam i życzę wesołych świąt .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Panie Marcinie za opinię :) Bardzo nas to cieszy :)
      Życzymy Wesołych, szczęśliwych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia oraz radosnego Nowego Roku :)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!