środa, 27 marca 2013

Keks świąteczny Dwa Kolory

Witajcie ;)
Słodkich wypieków na świątecznym stole zabraknąć nie może, a więc do dzieła - proponujemy szybki i prosty przepis na smakowity keks, który aż rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje i dużym, i małym, i do kawy, i do herbaty, a nawet solo ;)

Keks Dwa Kolory

Przepis na keks jest jeden, lecz tylko od Waszej fantazji będzie zależał wygląd końcowy ;) Możecie keks zrobić łaciaty, w paski, w kropki czy esy floresy, niezmiennym pozostaje fakt, że niezależnie od wyglądu, smak jest zawsze wspaniały!


Składniki na ciasto:

  • 3 szt.             jajka kurze
  • 125 g             masła naturalnego 
  • 0.5 szkl.         mąki pszennej 
  • 0.25 szkl.       mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyż.              cukru pudru 
  • 2 łyż.              kakao naturalnego w proszku 
  • 1 łyżecz.         proszku do pieczenia 
  • 1 szcz.            soli
  • 1 łyż.              margaryny do formy
  • 2 łyż.              tartej bułki do wysypania formy

Składniki na polewę:
  • 2 łyż.              cukru 
  • 2 łyż.              kakao 
  • 100 g              masła  
  • 0.5 szkl.          pistacji bez łupinek 


Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną - przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
125 g masła roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek,ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia - ubijać, pod koniec ubijania wlać ostudzone masło i ubijać do połączenia wszystkich składników.


Piekarnik rozgrzać na 180 C. Foremkę do keksu, o wymiarach 10 x 28, wysmarować cienką warstwą margaryny, wysypać tartą bułką. Połowę ciasta wlać do formy, do drugiej połowy dodać dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszać - delikatnie wlewać ciemne ciasto na białe i robić za pomocą patyczka lub widelca esy-floresy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25-35 min., aż ciasto zacznie odstawać od boków foremki, na złoty kolor. Ostudzić.


W rondelku roztopić 100 g masła, dodać cukier i kakao - energicznie mieszając rozpuścić, by wszystkie składniki połączyły się, pogotować na wolnym ogniu, czas od czasu mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję śmietany - ostudzić.
Wystudzony keks polać półpłynną czekoladą i posypać drobno posiekanymi pistacjami.



Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. bardziej mi to przypomina babke niz keksa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to taki keks bez bakalii, wersja " nasza " ;)

      Usuń
  2. Jak dawno mnie u Ciebie nie było ;) Własnie przeglądałam u mnie stare posty i postanowiłam Ciebie odwiedzić ;)

    Zapraszam także do mnie: ilonastejbach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzoo smakowicie; )

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!