Słodkich wypieków na świątecznym stole zabraknąć nie może, a więc do dzieła - proponujemy szybki i prosty przepis na smakowity keks, który aż rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje i dużym, i małym, i do kawy, i do herbaty, a nawet solo ;)
Keks Dwa Kolory
Przepis na keks jest jeden, lecz tylko od Waszej fantazji będzie zależał wygląd końcowy ;) Możecie keks zrobić łaciaty, w paski, w kropki czy esy floresy, niezmiennym pozostaje fakt, że niezależnie od wyglądu, smak jest zawsze wspaniały!
Składniki na ciasto:
- 3 szt. jajka kurze
- 125 g masła naturalnego
- 0.5 szkl. mąki pszennej
- 0.25 szkl. mąki ziemniaczanej
- 4 łyż. cukru pudru
- 2 łyż. kakao naturalnego w proszku
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
- 1 szcz. soli
- 1 łyż. margaryny do formy
- 2 łyż. tartej bułki do wysypania formy
Składniki na polewę:
- 2 łyż. cukru
- 2 łyż. kakao
- 100 g masła
- 0.5 szkl. pistacji bez łupinek
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną - przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
125 g masła roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek,ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia - ubijać, pod koniec ubijania wlać ostudzone masło i ubijać do połączenia wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzać na 180 C. Foremkę do keksu, o wymiarach 10 x 28, wysmarować cienką warstwą margaryny, wysypać tartą bułką. Połowę ciasta wlać do formy, do drugiej połowy dodać dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszać - delikatnie wlewać ciemne ciasto na białe i robić za pomocą patyczka lub widelca esy-floresy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25-35 min., aż ciasto zacznie odstawać od boków foremki, na złoty kolor. Ostudzić.
W rondelku roztopić 100 g masła, dodać cukier i kakao - energicznie mieszając rozpuścić, by wszystkie składniki połączyły się, pogotować na wolnym ogniu, czas od czasu mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję śmietany - ostudzić.
Wystudzony keks polać półpłynną czekoladą i posypać drobno posiekanymi pistacjami.
Smacznego!!!
Ommm maammm pychota:)
OdpowiedzUsuńMnom, mnom, no ;)
Usuńpiękny! ja dzis sernik..
OdpowiedzUsuńO tak, serniczek też dziś będzie ;)
Usuńbardziej mi to przypomina babke niz keksa:)
OdpowiedzUsuńA to taki keks bez bakalii, wersja " nasza " ;)
UsuńJak dawno mnie u Ciebie nie było ;) Własnie przeglądałam u mnie stare posty i postanowiłam Ciebie odwiedzić ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do mnie: ilonastejbach.blogspot.com
Zaglądaj częściej Ilonko ;)
UsuńWygląda bardzoo smakowicie; )
OdpowiedzUsuńDzięki Magdalenko ;)
Usuń