piątek, 22 marca 2013

Pyszna Pieczeń Wielkanocna z jajkiem

Witajcie ;)
Patrząc za okno aż ciężko uwierzyć, że za niedługo są święta Wielkanocne, wcale nie ogarnia ta wspaniała atmosfera świąteczna, raczej bardziej Bożonarodzeniowo jest, niżeli wiosennie ;)
Ale prawda jest taka, że święta nie zostały odwołane z powodu kapryśnej pogody, a więc przygotowujemy smakowite dania i będziemy świętować, na przekór złej pogodzie ;)

Pieczeń Wielkanocna z Jajkiem i Oliwkami

Pieczeń jest jedną z najpopularniejszych potraw Wielkanocnych, króluje na stołach w niejednym domu, smakuje wybornie i pięknie wygląda z jajkiem.
My proponujemy pieczeń z jajkiem, a także wersję wzbogaconą oliwkami, które uwielbiamy, ale są opcją dodatkową, więc jeśli za nimi nie przepadacie, pomijacie ten składnik.
Pieczeń z jajkiem jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna, czy z oliwkami, czy bez nich ;)


Składniki:

  • 1 kg          mięso mielone wieprzowo-wołowe 
  • 4 szt.         jajka ugotowane na twardo 
  • 2 szt.         jajko surowe 
  • 1 szt.         marchewka  
  • 1 szt.         bułka pszenna   
  • 1 szt.         duża cebula 
  • 20 szt.       oliwki zielone ( opcjonalnie ) 
  • 1 szt.         pęczek natki pietruszka 
  • 1 łyżecz.    imbir w proszku 
  • 2 łyż.         oleju
  • 1 łyż.         margaryna do formy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie, gdy zmięknie, odcisnąć, i dodać do mielonego mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać olej, wyłożyć cebulkę, podsmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając, by się nie przypaliła, ostudzić i dodać do mielonego mięsa.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mielonego mięsa, wbić dwa jajka, wsypać posiekaną pietruszkę, doprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku - wyrobić gładki farsz!


Do podłużnej foremki, wysmarowanej margaryną, wyłożyć połowę farszu, na farsz wzdłuż wyłożyć cztery ugotowane jajka, jeśli dodajecie oliwki, to również powciskać je w farsz, przykryć pozostałym farszem, wyrównać zwilżoną łyżką górę, posmarować farsz oliwą lub olejem - wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika i piec 40-45 min.


Odstawić do ostudzenia w zimne miejsce.
Podawać pieczeń pokrojoną w plastry.


Smacznego!!!


15 komentarzy:

  1. taka pieczeń kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda Twoja pieczeń mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna ta pieczeń pewnie smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, świetny pomysł na danie! Odpiszę ten przepis i pokażę go mojej mamie- może na świąteczny obiad zrobimy sobie takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie, jednak mi te jajka tu nie pasują ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką pieczeń! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna pieczeń. Dziękuję za przepis i szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy pięknie Joanno ;) Wesołych świąt i bardzo smacznych życzymy ;)

      Usuń
  8. 30 year-old Accounting Assistant IV Glennie McGeever, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Genealogy. Took a trip to Himeji-jo and drives a Town & Country. wykop to

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!