Wielkanoc się zbliża, czas pomyśleć o świątecznych potrawach, a jak by wyglądał wielkanocny stół bez jajek? Muszą być!
Na blogu są już zamieszczone przepisy na Jajka z Mięsnym Musem i Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem ale pomysłów na nie jest mnóstwo, dziś propozycja na świąteczne jajka dla maluchów, bo choć nie gardzą tradycyjnymi, te smakują im najlepiej ;)
Faszerowane Jajka Muchomorki
Wyglądają ciekawie, a jednocześnie zabawnie, bez wątpienia przyciągają nie tylko wzrok maluchów, lecz zachęcają do zjedzenia, smakują wspaniale, a w środku kryją pożywne, pyszne nadzienie.
Dorosłych też kuszą, ale bez obaw, w każdym z nas przecież drzemie dziecko ;)
Składniki:
- 8 szt. jajka
- 100 g tuńczyk w sosie własnym
- 2 łyż. zielony groszek z puszki
- 2 szt. pomidory
- 1 łyż. majonezu dekoracyjnego
- 8 szt. listków pietruszki
- 1 szt. pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować na twardo - 8 min. od momentu zagotowania, odcedzić wrzątek i zalać zimną wodą pozostawiając na 5 min., ułatwi to obieranie jajek bez uszkodzeń.
Obrać ze skorupek, pościnać ostrym nożem odrobinę jajka z dołu, by mogły stać stabilnie. Następnie pościnać górne części jajek w ten sposób, by ściąć jak najmniej białka, ale aby było łatwo dostać się do żółtka, delikatnie je wyjąć, by nie uszkodzić białek.
Tuńczyka rozgnieść widelcem razem z sosem, dodać żółtka, zgnieść delikatnie i wymieszać z tuńczykiem, dodać pół łyżki majonezu i groszek, doprawić do smaku odrobiną soli i szczyptą pieprzu, delikatnie wymieszać - powstałym farszem nadziewać jajka.
Z pomidorów odkroić z czterech stron boki i delikatnie je wydrążyć z nasionek, powstaną czapeczki do muchomorków.
Na każde jajko położyć pomidorową " czapeczkę ", z pozostałego majonezu zrobić kropeczki i położyć " listek " z natki.
Wyłożyć " muchomorki " na paterę udekorowaną szczypiorkiem " trawą ".
Smacznego!!!
Wow,te grzybki wyglądają bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie smakują ;)
Usuńmuchomorki kuszą, oj kuszą ;)))
OdpowiedzUsuńTo do dzieła Kochana ;)
UsuńFajną niespodziankę mają pod kapeluszem :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńSmakowite i zabawne dla dzieci idealne, a i dla gości fajny pomysł ;)
UsuńWykonanie genialne!
OdpowiedzUsuńGdybym miała więcej cierpliwości już grzebałabym w kuchni :)
Mogłabym takie wcinać bez końca...
He, he, no pewnie, trocha czasu w kuchni i pyszne muchomorki gotowe ;)
UsuńOjej są cudowne ,ale jak bardzo pracochłonne :P i taka miła niespodzianka w środku ;)
OdpowiedzUsuńNo trocha trzeba się nabawić, ale warto, warto ;)
Usuńpięknie podane!
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie ;)
UsuńEj no! A ja głupia zawsze robiłam zwykłe na twardo z takimi "kapeluszami" a o farszu żadnym nie pomyślałam... Kradnę pomysł!
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj Kochana ;)
UsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ani pasty jajecznej ani jajek faszerowanych... U mnie w domu nigdy się nie robiło, a nigdzie indziej też nie miałam okazji spróbować, a żałuję i chyba kiedyś sama zrobię:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania, jak się raz spróbuje, to już będzie się chciało więcej ;)
Usuń58 yrs old Librarian Sigismond Breeze, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like My Father the Hero and Kite flying. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Z8. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuń