środa, 20 marca 2013

Jajka faszerowane - Muchomorki ;)

Witajcie ;)
Wielkanoc się zbliża, czas pomyśleć o świątecznych potrawach, a jak by wyglądał wielkanocny stół bez jajek? Muszą być!
Na blogu są już zamieszczone przepisy na Jajka z Mięsnym Musem i Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem ale pomysłów na nie jest mnóstwo, dziś propozycja na świąteczne jajka dla maluchów, bo choć nie gardzą tradycyjnymi, te smakują im najlepiej ;)

Faszerowane Jajka Muchomorki

Wyglądają ciekawie, a jednocześnie zabawnie, bez wątpienia przyciągają nie tylko wzrok maluchów, lecz zachęcają do zjedzenia, smakują wspaniale, a w środku kryją pożywne, pyszne nadzienie.
Dorosłych też kuszą, ale bez obaw, w każdym z nas przecież drzemie dziecko ;)


Składniki:

  • 8 szt.        jajka 
  • 100 g             tuńczyk w sosie własnym 
  • 2 łyż.              zielony groszek z puszki 
  • 2 szt.              pomidory 
  • 1 łyż.              majonezu dekoracyjnego
  •  8 szt.             listków pietruszki
  • 1 szt.              pęczek szczypiorku 
  • sól i pieprz     do smaku


Przygotowanie:

Jajka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować na twardo - 8 min. od momentu zagotowania, odcedzić wrzątek i zalać zimną wodą pozostawiając na 5 min., ułatwi to obieranie jajek bez uszkodzeń.
Obrać ze skorupek, pościnać ostrym nożem odrobinę jajka z dołu, by mogły stać stabilnie. Następnie pościnać górne części jajek w ten sposób, by ściąć jak najmniej białka, ale aby było łatwo dostać się do żółtka, delikatnie je wyjąć, by nie uszkodzić białek.


Tuńczyka rozgnieść widelcem razem z sosem, dodać żółtka, zgnieść delikatnie i wymieszać z tuńczykiem, dodać pół łyżki majonezu i groszek, doprawić do smaku odrobiną soli i szczyptą pieprzu, delikatnie wymieszać - powstałym farszem nadziewać jajka.
Z pomidorów odkroić z czterech stron boki i delikatnie je wydrążyć z nasionek, powstaną czapeczki do muchomorków.
Na każde jajko położyć pomidorową " czapeczkę ", z pozostałego majonezu zrobić kropeczki i położyć " listek " z natki.
Wyłożyć " muchomorki " na paterę udekorowaną szczypiorkiem " trawą ".


Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Wow,te grzybki wyglądają bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajną niespodziankę mają pod kapeluszem :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite i zabawne dla dzieci idealne, a i dla gości fajny pomysł ;)

      Usuń
  3. Wykonanie genialne!
    Gdybym miała więcej cierpliwości już grzebałabym w kuchni :)
    Mogłabym takie wcinać bez końca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no pewnie, trocha czasu w kuchni i pyszne muchomorki gotowe ;)

      Usuń
  4. Ojej są cudowne ,ale jak bardzo pracochłonne :P i taka miła niespodzianka w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ej no! A ja głupia zawsze robiłam zwykłe na twardo z takimi "kapeluszami" a o farszu żadnym nie pomyślałam... Kradnę pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ani pasty jajecznej ani jajek faszerowanych... U mnie w domu nigdy się nie robiło, a nigdzie indziej też nie miałam okazji spróbować, a żałuję i chyba kiedyś sama zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do wypróbowania, jak się raz spróbuje, to już będzie się chciało więcej ;)

      Usuń
  7. 58 yrs old Librarian Sigismond Breeze, hailing from Port McNicoll enjoys watching movies like My Father the Hero and Kite flying. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Z8. sprobuj na tej stronie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!