Lubicie zjeść coś lekkiego i słodkiego czas od czasu?
Jeśli tak, to z pewnością przypadną Wam do smaku bezy, przepis na które dziś zaproponuję.
Kakaowe bezy mają wspaniały, lekki smak, dlatego zasmakują nawet najbardziej wybrednym łasuchom :)
Wspaniała słodycz kakaowej bezy jest dopełniona delikatnym, kremowym smakiem mascarpone i lekką goryczką żurawiny - połączenie idealne!!!
Zapraszam na...
Bezy Kakaowe z Mascarpone i Żurawiną
Bezy te są bardzo łatwe w przygotowaniu, należy tylko pamiętać, aby dokładnie oddzielić białka od żółtek, już malutka ilość żółtka uniemożliwi ubicie puszystej piany, to samo dotyczy naczynia w którym ubijamy białka - musi być całkowicie suche.
Bezy wymagają jedynie trocha więcej czasu podczas pieczenia, a raczej suszenia, powinny być suszone w temperaturze 80 - 140 C, przez ok. 1- 2 godziny, jednak czas ten jak i sposób pieczenia zależy od piekarnika, więc musimy się uzbroić w cierpliwość i ciągle obserwować nasz deser, a wynikiem końcowym będziecie zachwyceni :)
Składniki:
- 4 szt. białka
- 200 g cukru kryształu drobnego
- 1/2 łyżecz. kakao w proszku
- 1 szcz. soli
- 250 g mascarpone
- 3 - 4 łyż dżemu żurawinowego
Przygotowanie:
Mocno schłodzone białka ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę, powoli, porcjami, wsypywać cukier, nie przerywając ubijania, ubijać do momentu aż cukier rozpuści się, a piana nabierze połysku, pod koniec ubijania wsypać kakao, ubijać jeszcze przez chwilę.
Piekarnik rozgrzać do 110 C.
Blaszki wyłożyć pergaminowym papierem, na papier, za pomocą dwóch łyżek lub rękawa cukierniczego, wykładać/wyciskać nieduże porcje piany, lekko je spłaszczyć łyżką, a górę poruszać, by tworzyły się "rożki". Pamiętajcie by robić duże odstępstwa między bezami, bo rosną w trakcie suszenia.
Wstawić do piekarnika i suszyć 2 - 2,5 godziny, jeśli zaczną przypalać się, lekko uchylić drzwiczki i wydłużyć czas pieczenia o kolejne 30 - 40 min. Po wysuszeniu bezy nabierają karmelowego koloru.
Po wysuszeniu bezy zostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż wystygną.
Uwaga! Jeśli chcemy przechować bezy przez kilka dni, warto włożyć je do puszki i szczelnie zamknąć, inaczej szybko zmiękną.
Przygotować masę do przekładania: mascarpone delikatnie wymieszać z żurawinowym dżemem ( lepiej wybierać z całymi jagodami, ładniej się prezentuje ) ja nie mieszam na jednolitą masę, tylko zostawiam miejscami białe mascarpone.
Masą smarować bezę i delikatnie dociskać drugą - tak przygotowane ciastka należy od razu podawać.
Smacznego!!!
Lubicie bezy?
Próbowaliście je w takiej wersji?
Miłego wieczoru :)
Ja bezy lubię, ale jeszcze nigdy sama nie robiłam. Te są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńOjojoj :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę ! Do tego krem i żurawina i jestem w niebie :)
ja robię bezy z tego przepisu, http://www.wielkiezarcie.com/recipe40234.html
OdpowiedzUsuńgdy zostawiam uchylony piekarnik, włączam termoobieg i podwyższam temperaturę wychodzą prawie białe. uwielbiam domowe bezy
rany boskie!!!! dawno ich nie robiłam, a na pewno nie robiłam z kakao, do zapisania;)
OdpowiedzUsuńBezy zawsze wydawały mi się czymś bardzo skomplikowanym:)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie , a Ty mnie tak katujesz ;( ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie na WIELKĄ WYPRZEDAŻ KSIĄŻEK!
Nie mogę tu za często wchodzić, bo potem rodzinka będzie musiała w domu drzwi poszerzać :D
OdpowiedzUsuńHi! Lovely blog and yummy post! We invite you to visit my blog :) kisses! ;) www.mvesblog.com
OdpowiedzUsuńMniaaam jakie pyszności! :)) Zjadłabym takie ciasteczka akurat w sobotnie popołudnie! :))
OdpowiedzUsuńjesuuu.. nie zasnę dziś ;)))))))
OdpowiedzUsuńO matko!! Jakie pysznosci!!!!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają super, spróbuję zrobić. :D
OdpowiedzUsuń