Ostatnio miałam taką niezapowiedzianą wizytę koleżanek, chyba nie tylko mi to zdarza się, wpadły niczym tajfun, oznajmiając, że były w pobliżu więc... Jestem osobą gościnną, z reguły zawsze mam " coś pysznego, na wszelki wypadek ", a tu jak na złość, nawet czekolady nie było, aby podać do kawusi. Na szczęście w lodówce zawsze mam francuskie ciasto...
Błyskawiczne Babeczki Francuskie
Tak, tak, francuskie ciasto jest doskonałym " materiałem" na szybki deser, przekąskę, a nawet danie. Tym razem postanowiłam wykombinować coś słodkiego, do kawki. W lodówce prócz francuskiego znalazłam słoik nutteli i mrożone porzeczki, co roku mrożę owoce. W efekcie powstały pyszne babeczki, na przygotowanie i pieczenie których poświeciłam... 25minut. Były pyszne! Więc nic dziwnego, że w mig zniknęły ze stołu, wszystkim bardzo smakowały, więc mam teraz patent na błyskawiczny deser do kawy :)
W ten sposób można przygotować babeczki z różnymi sezonowymi owocami - malinami, brzoskwinkami, jagodami, morelami, winogronami...
Babeczki Francuskie z Czekoladą i Porzeczkami |
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 8 łyż. czekolady nutella lub innej z tego gatunku
- 8 łyż. porzeczek lub innych owoców
- 4 łyż. grubego cukru
- 1 szt. jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 8 równych kwadratów, wyłożyć nimi foremki do babeczek, nie naciągając.
Do każdego kawałka włożyć łyżkę czekolady i posypać owocami, ja dawałam zamrożone porzeczki.
Etapy Przygotowania |
Roztrzepać jajko, posmarować wystające brzegi ciasta i posypać grubym cukrem.
Wstawić do rozgrzanego na 200C piekarnika - piec, aż się zarumienią, ok.10 - 15min. Podawać :)
Babeczka w... Rozgryzie :) |
Smacznego!!!
pyszotka! :) na pewno kiedyś wypróbuje na podniebieniu moim i moich przyjaciółek... :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i szybkie Ruda, koleżankom i Tobie na pewno przypadną do gustu :)
Usuńmmm, jakie pyszne! rzeczywiście do kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńKochana, i są takie słodkie, że dwa ciastka na osobę, to góra, ile można zjeść :)
UsuńOj tak Magdalenko! Słodycz czekolady z kwaśnym smakiem porzeczek i chrupiącym ciastem - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń