Cukinie młodziutkie aż kuszą ze sklepowych półek, są tak pyszne, słodkawe i delikatne w smaku, aż zachęcają do jedzenia, nawet maluchów, więc jak tylko zaczyna się sezon na cukinie i są łatwo dostępne, kupujemy je na okrągło oraz przyrządzamy rozmaite pyszności z jej użyciem.
Bardzo pysznym i szybkim sposobem na kolacje, obiad i też jako przystawkę jest cukinia smażona na patelni i podana z pikantnym sosem.
Chrupiące Cukinie z Pikantnym Sosem
Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne do pochrupania, ale tak naprawdę chrupiąca jest tylko " powłoczka " a w środku kryje się delikatny miąższ o słodkawym posmaku - połączenie tego wspaniałego smaku z pikantnym sosem nadaje całości wyrazistości - zachęcamy do spróbowania :)
Chrupiące Cukinie z Pikantnym Sosem |
Składniki:
- 2 szt. cukinie młode
- 5 łyż. mąki pszennej
- 150 ml gęstego jogurtu
- 1 łyż. śmietany 18%
- 2 szt. ząbki czosnku
- 2 szczyp. ostrej papryczki w proszku
- 1 szczyp. cukru
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyż. olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na plasterki o grubości mniej więcej 1cm, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 5min., by zmiękły, dokładnie osuszyć, obtoczyć lekko w mące i wykładać na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć po 3min. z każdej strony, na złoty kolor.
Przygotować sos: Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem - wyłożyć do malutkich miseczek, z góry posypać szczyptą ostrej papryczki.
Na talerz wyłożyć cukinię, podawać z sosem.
Chrupiące Cukinie - pycha! |
Smacznego!!!
Pięknie podane;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agiatis ;*
UsuńNa noc takie pyszności pokazujesz, żebym się głodna zrobiła? Nieładnie. Chcesz, żebym podjadała po nocach i tyła? :P
OdpowiedzUsuńTa cukinia wygląda tak apetycznie, że naprawdę głodna się robię, jak patrzę na zdjęcia!
xkeylimex cukinia nie tuczy, więc śmiało możesz podjadać nawet w nocy, bez szkody na sylwetce :)
Usuństrasznie pochłaniają tłuszcz z patelni..
OdpowiedzUsuńTak, tak częściowo jest, ale dzięki cienkiej warstewce maki i smażeniu na mocno rozgrzanym oleju, da się tą niedogodność zniwelować do minimum :)
Usuńaz sie glodna zrobilam! :D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńto jest pyszota!!! :) moja przyjaciółka często robi różne wynalazki i kiedyś zdarzyło jej się usmażyć coś takiego -rewelka!:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam Ruda :) Pysznota, a z sosikiem.... Ach, uwielbiamy!
Usuńbardzo często jemy tak przyrządzoną cukinię, ale nigdy nie próbowałam jej jeść z takim sosem :) byle do lata .... a na pewno spróbuję!!
OdpowiedzUsuń20 years old Health Coach I Danielle Worthy, hailing from Kelowna enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Scuba diving. Took a trip to Redwood National and State Parks and drives a Pathfinder. zawartosc
OdpowiedzUsuń