sobota, 7 stycznia 2012

Grzybowo na niedzielę :-)

Niedzielny obiad w naszym domu zawsze jest urozmaicony - zawsze staramy się przyrządzać dania, które wyróżniają się jakimś interesującym smakiem, jedną z takich propozycji własnie jest prezentowana dziś potrawa - pysznie smakują upieczone chrupiące ziemniaki w połączeniu z soczystym karczkiem i sosem borowikowym.

Pieczony Karczek z Sosem Borowikowym i Ziemniakami 

Podane z sałatą lub surówką ( np. marchwiową lub z kapusty kiszonej ) smakuje jeszcze lepiej! 

Składniki: 

  • 1,5 kg          karkówki wieprzowej 
  • 10 szt.         ziemniaków 
  • 50 g             suszonych borowików
  • 1 szt.            kostka grzybowa 
  • 3 ząbki         czosnku 
  • 1 łyżeczka    suszonego majeranku 
  • 1 łyżeczka    suszonego rozmarynu  
  • 1 łyżka          słodkiej papryki 
  • 3 łyżki           oleju  
  • 2 łyżki           mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne  
  • 1 łyżka           oleju do ziemniaków 
  • sól i pieprz do smaku 
  
Przygotowanie:  

 Suszone grzyby umyć i namoczyć na noc w 1l zimnej wody. 
 Majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, cayenne wymieszać z trzema łyżkami oleju, dodać zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku - połączyć składniki w jednolitą marynatę. Mięso umyć, osuszyć, obficie posmarować marynatą włożyć do szczelnego naczynia lub worka - trzymać w lodówce przez co najmniej 4 godz. 
 Piekarnik rozgrzać na 240 C - włożyć mięso na 20 min., gdy się zarumieni zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze ok. 35 - 45 min. w zależności od walorów smakowych ( może być bardziej lub mniej soczyste ) zawsze warto sprawdzić mięso szpikulcem - jeśli po przekłuciu leci przejrzysty płyn, gotowe. 
 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki - skropić olejem i piec w temperaturze 180 C ok. 20 - 30 min, aż się za złocą. 
 W czasie gdy piecze się mięso przyrządzamy sos borowikowy - grzyby zagotować w tej samej wodzie w której się moczyły, dodać kostkę grzybową i odrobinę pieprzu mielonego - gotować do miękkości grzybów. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody - wlewać do gotującego się wywaru energicznie mieszając, zagotować i wyłączyć, doprawić do smaku. 
 Podajemy pokrojony w plastry karczek polany sosem borowikowym i pieczone ziemniaczki na sałacie lub z surówką :-) 

Pieczony Karczek z Sosem Borowikowym i Ziemniakami


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!