sobota, 21 stycznia 2012

Rarytas na Dzień Babci i Dziadka

Witamy ciepło!
Najserdeczniejsze życzenia przesyłamy dla Babć i Dziadków! Spełnienia marzeń, zdrowia i szczęścia życzymy!
Cóż może być najwspanialszym prezentem? Nasza miłość i troska! A także coś pysznego, bo wkładamy nie tylko potrzebne składniki, ale także nasze serce i duszę. Dzisiejsza  propozycja to prawdziwy rarytas!


Tort Rarytas

Tort jest bardzo łatwy do zrobienia, nie jest drogi, ale smakuje na prawdę bajecznie - spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje.


Tort Rarytas
 

Składniki na ciasto:

  • 6 szt.       jajka
  • 125 g      mąki tortowej
  • 125 g      maki ziemniaczanej
  • 200 g      cukru
  • 1/2 szkl.  kakao w proszku
  • 2 łyżecz.  proszku do pieczenia 
  • 3 łyż.       zimnej wody
  • margaryna do formy
  • bułka tarta do wysypania formy


Składniki na krem:

  • 2 łyż.     mąki pszennej
  • 2 łyż.     cukru
  • 1 szkl.    mleka
  • 200 g     masła
  • 1 szkl.    cukru pudru
  • 5 łyż.      kakao w proszku


Składniki na poncz:

  • 300 ml      wody
  • 3 łyż.        cukru brązowego
  • 3 łyż.        brandy lub cherry 


Składniki na polewę i dekorację:

  • 100 g      czekolady białej
  • 2 łyż.       masła
  • kandyzowane wiśnie koktajlowe
  • wiórki lub posypka z czarnej czekolady
  • posiekane pistacje
  • czekoladowe herbatniki

Przygotowanie:

  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
  Białka oddzielić od żółtek, ( pamiętajcie, że jajka muszą być mocno schłodzone! ) dodać do nich szczyptę soli, trzy łyżki zimnej wody i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, potem wsypujemy po łyżce mieszanki mak, ciągle ubijając i na samym końcu kakao, ubijać aż wszystkie składniki połączą się na jednolite ciasto - wlać go na wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką tortownice o wymiarach 25 - 28 cm. wstawić do nagrzanego na 150 C piekarnika i piec przy temperaturze 170 C ok. 35 - 45 min. aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Wyłączyć piekarnik, delikatnie podchylic i zostawić ciasto, by powoli ostygało ( nagła zmiana temperatury spowoduje, że ciasto opadnie! ).
  Mąkę i cukier wymieszać z mlekiem, aby nie powstały grudki, postawić na gaz i ciągle mieszając zagotować, pogotować 3 min., energicznie mieszając, by powstała jednolita konsystencja - ostudzić. Masło i cukier puder ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce ugotowanego kremu, ciągle ubijając dodać kakao i  miksować do powstania jednolitego kremu - wstawić do lodówki na 20 min.
 Ostudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier, wystudzić jak będzie zimna dodać alkohol i nasączyć obydwie części ciasta, na spód tortu nałożyć obficie krem, pozostawiając jedynie 4 łyżki kremu - będzie potrzebny do smarowania boków tortu, przykryć drugą częścią i delikatnie  docisnąć - wstawić do lodówki na 20 min. Pozostałym kremem posmarować boki  schłodzonego tortu i posypać obficie drobno pokruszonymi  herbatnikami, wstawić do lodówki.
 W garnuszku roztopić masło, dodać drobno połamaną białą czekoladę , mieszać aż się rozpuści i połączy się z masłem na jednolitą polewę, ostudzić, półpłynną polewą polać górę tortu, rozprowadzić równomiernie szpatułką w ten sposób, aby delikatnie ociekała na boki tortu , udekorować pistacjami, posypką lub wiórkami czarnej czekolady i pistacjami, schłodzić.



Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Tort prezentuje się przepięknie! Szkoda tylko, że moja babcia ma cukrzycę i nie mogłaby go spróbować :( za to druga babcia i dziadek zjedliby za dwóch :D może za rok im takie coś przygotuję ;)

    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. :-)))) Oczywiście że tak, na pewno się ucieszą :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!