środa, 6 lutego 2013

Na Tłusty Czwartek - oponki serowe z różowym lukrem

Witajcie ;)
To już jutro będziemy " grzeszyć " zajadając się kalorycznymi pysznościami - pączki, faworki, oponki, racuszki, placuszki, ciasta, ciasteczka, łakocie... Wybór jest jest naprawdę niesamowicie szeroki, a na sam widok tych pyszności aż ślinka leci, a różnorodność polew, lukrów, czekolady na owych smakołykach działa   jak największa pokusa :)
My zapraszamy Was dziś na oponki serowe - uwielbiane!

Oponki Serowe z Truskawkowym Lukrem

Oponki i pączki serowe są naszym wspomnieniem z dzieciństwa, nie mniej lubiane od tradycyjnych pączków drożdżowych i faworków, faworki już tu publikowaliśmy, teraz czas na oponki.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu i jak że smaczne! Nasza propozycja jest dziś z lukrem truskawkowym, który nie tylko ślicznie wygląda, ale i rewelacyjnie pasuje do smaku serowych oponek - zapraszamy :)

Oponki Serowe z Lukrem Truskawkowym
Składniki na ciasto:

  • 320 g           mąki tortowej
  • 1 łyżeczk.     sody oczyszczonej
  • 300 g           twarogu
  • 6 łyż.            cukru
  • 2 szt.            jajka
  • 1 łyż.            gęstej śmietany
  • 1 łyżeczk.     spirytusu
  • mąka do posypania stolnicy
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • 6 łyż.          cukru pudru
  • 1 łyż.          syropu truskawkowego

Przygotowanie:

Do mąki dodać oczyszczoną sodę - przesiać na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie.
Dodać pokruszony palcami twaróg i łyżkę śmietany, jeśli twaróg jest dosyć wodnisty, śmietany już lepiej nie dodawać.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, aż stanie się biała i puszysta, dodać spirytus, wymieszać i wlać do zagłębienia w mące i twarogu - zagnieść miękkie, lekkie ciasto, aby nie kleiło się do rąk ani stolnicy, jeśli się klei, podsypać odrobiną mąki.

Etapy przygotowania ciasta

Stolnice posypać mąką, ciasto rekami spłaszczyć tworząc płat o grubości 1,5 cm, może być oczywiście trocha grubsze, ale wtedy czas pieczenia należy również wydłużyć.
Szklanką wykroić kółka, a za pomocą małego kieliszka w środku każdego kółka wykroić małe kółeczka, czynność tą powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. U nas z tej porcji ciasta wyszło 26 oponek ;)
Smażyć na rozgrzanym na 170 C głębokim oleju, 3 min., obracając czas od czasu, by równomiernie się usmażyły.
Uwaga! Należy uważać, by olej nie był za gorący, trzeba przestrzegać temperatury 170 C, bo inaczej oponki usmażą się zewnątrz szybko, a w środku będą surowe!!!

Lukier i lukrowanie :)

Usmażone oponki wykładać na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładać na deskę lub paterę, do dekorowania.
Przygotować lukier - cukier puder wsypać do kubka, dodać syrop truskawkowy, lub inny smak, jak wolicie ;)
Ilość cukru pudru może się zwiększyć, wiele zależy od konsystencji syropu, mieszać energicznie łyżeczką, aż powstanie gęsta i lśniąca masa, bez grudek, dosypując puder wedle potrzeby.
Zbyt rzadki lukier szybko spłynie.
Posmarować ostudzone oponki lukrem za pomocą łyżeczki, pozostawić do wyschnięcia.
Gotowe, polukrowane oponki... zjeść! :)

Pyszne Oponki z Lukrem Różowym 

Mniam! Ale pycha!

Dodatkowo można lukier ozdobić posypką, ale to już wedle Waszych upodobań i preferencji smakowych :)
A nam na kilka oponek zabrakło lukru, dobrze że pod ręką była czekolada, z kuleczkami ryżowymi, więc ją roztopiliśmy z odrobiną mleka i łyżeczki kakao w proszku, w ten sposób powstało kilka oponek serowych z czekoladą!

Oponki Serowe z Czekoladą 
Smacznego!!!

49 komentarzy:

  1. Genialnie! A zastanawiałam się co by tu zrobić jutro, bo babrać się w pączkach mi się nie chciało. Oponki są szybsze, łatwiejsze i równie dobre :)

    Życzę Wam smacznego czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z oponkami jest mniej pracy, a efekt końcowy smacznie zaskakuje ;)
      Dziękujemy i nawzajem ;)

      Usuń
  2. aż mi się buzia uśmiechnęła jak zobaczyłam ten post, bo ja dziś też robiłam oponki :)))
    tylko, że w trakcie pracy padła mi bateria w aparacie :/


    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi, no to ładnie ;)
      Smacznego Tłustego Czwartku ;)

      Usuń
    2. pewnie objemy się nieprzyzwoicie ;))))

      Usuń
    3. Dzisiaj można, a potem jazda by spalić kalorie ;)

      Usuń
  3. Pycha! Musze koniecznie wyprobowac, choc jutro juz chyba nie dam rady.:-/

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamusiu, jakie cuda! Mam ślinotok potworny, a do tego zalecenie aby przytyć i to z 10 kg - może dobry duszek mi naśle, bo sama mam dwie lewe łapki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Z różowym lukrem świetny pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smak bajeczny! Można zamiast truskawkowego syropu dodać wiśniowy lub żurawinowy - pomysłów wiele, można improwizować do woli!

      Usuń
  6. Pycha!! Właśnie się zajadam :) Powiedz tylko proszę jakie firmy soku użyłaś? Bo mój lukier wyszedł strasznie blady a ty masz taki piękny głęboki róż ;) Ja użyłam syropu malinowego ale to raczej nie zmienia wiele, nawet myślałam że malinowy da jeszcze lepszy kolor a tu klops :D Ale najważniejszy jest smak, a tu same plusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze Wiola ;)
      My kupujemy syropy w Biedronce, Dar Lata, są bardzo pyszne i zrobione na cukrze, a barwę mają strasznie intensywną, ale kolor lukru nie jest najważniejszy, super ze smakują ;)

      Usuń
  7. ale mała wcina - najlepsze zdjecie. Ja mam juz dosc slodkosci na dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam oponki a jeszcze nigdy sama nie robiłam :(
    Pozwolisz, że kiedyś skorzystam z Twojego przepisu?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Kochana, zachęcam, są pyszne i szybkie, a przepisy tu są sprawdzone i publikowane, abyście mogli z nich korzystać do woli ;)

      Usuń
  9. O nieeeeeeeee! Oponki z rozowa polewa :D Tak jak rozu nie cierpie,tak tu wyglada on na paczkach mniamniusnie! Widac jak pociecha wcina az milo:) Musialy byc pyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były... Ale się skończyły ;) Seanaith, z pewnością byś się przekonała do różu smakując jego smak ;)

      Usuń
  10. Piękne zdjęcie córeczki:) Wprost na reklamę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. He, he, smacznego, rzeczywiście łatwo o " przedawkowanie " ;)

      Usuń
  12. jak to dobrze, ze wczesniej tu nie zajazalam :) ale pycha :p

    OdpowiedzUsuń
  13. Uhh, jak to wszystko smacznie wygląda :) Szkoda ,że się odchudzam no !
    Pozdrawiam :)

    www.useyourbrain.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzieki za ten przepis!! Planuje zrobic w tym tygodniu.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochwal się Kasiu,m jak Ci wyszły ;) Wiola, powyżej pisze, już wypróbowała, natychmiastowo - zasmakowały jej, Tobie też życzę udanych, pamiętaj by nie był olej do smażenia za gorący, bo z góry będą się piec szybko, a w środku będą surowe.

      Usuń
  15. Oponki! Zjadłabym z tonę! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszności:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    :***********

    OdpowiedzUsuń
  17. Oponki-tak ,a potem oponka na brzuszku:)
    Bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wreszcie znalazłam. Kiedy byłam mała moja mama bardzo często je robiła. Moje bardzo miłe z nimi wspomnienie to tato jeżdżący traktorem i wiszące na sznurku oponki którymi zajadał się pracując od rana do wieczora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł na miłą pracę ;) Oponki takie z pewnością umilały każdy dzień ;)

      Usuń
  19. Jestem pod wrażeniem! Cudowny przepis i wspaniałe zdjęcia! Na bank zrobię! Malutka - śliczniutka!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam oponki:) jutro sobie zrobię z Twojego przepisu:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. 35 yr old Research Assistant II Modestia Durrance, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like It's a Wonderful Life and Mushroom hunting. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Legacy. oficjalne oswiadczenie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!