Domowe ciasto smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jeśli jest przez nas, własnoręcznie, zrobione, czasami jednak brak czasu sprawia, że nie mamy ochoty na " siedzenie w kuchni ", co w takim wypadku zrobić?
A skorzystać z przepisu, który jest banalnie prosty, szybki, łatwy i tani, kosztem kilku składników i chwilą wolnego czasu upieczecie smakowite ciasto, które swoim smakiem sprawi wiele przyjemności!
Proste Ciasto Na Śmietanie
Ciasto na śmietanie zawsze się udaje, ma rewelacyjny smak i jest przyjemnie wilgotne w środku. Można go dodatkowo nasączyć ulubionym ponczem lub podawać z dżemem, powidłami lub czekoladą na gorąco.
Nasza dzisiejsza propozycja jest właśnie z czekoladą, białą i mega słodką, bo ją dzieci uwielbiają, ale Wy sami decydujecie z czym i jak go spożyjecie ;)
Kawałek Ciasta Śmietanowego z Białą Czekoladą |
- 300 g mąki pszennej
- 220 ml śmietany 18%
- 100 g masła miękkiego
- 100 g margaryny mlecznej
- 220 g cukru
- 2 szt. jajka kurze
- 2 łyżeczk. proszku do pieczenie
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyż. margaryny do formy
- 4 łyż. bułki tartej do formy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito.
Miękką margarynę i masło włożyć do miski, posypać cukrem - ucierać za pomocą miksera do powstania białej, puszystej masy.
Ubite Ciasto |
Do ubitej masy dodać jedno jajko, miksując na średnich obrotach, gdy się połączy z masą, wbić kolejne, ciągle ubijając, gdy masa będzie jednolita wsypać cukier waniliowy, dodawać po łyżce śmietany, ciągle ubijając, następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ubijać do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.
Ciasto gotowe do pieczenia |
Formę do pieczenia, my wykorzystaliśmy tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować cienką warstwą margaryny, wysypać bułką tartą, wyłożyć równomiernie ciasto do formy i odstawić na 5 min., by siadło, jest dosyć gęste! Wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika - piec 40 - 45 min., aż ciasto za złoci się, można również sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy po wyjęciu z ciasta - ciasto jest upieczone ;)
Upieczone Cisto Śmietanowe |
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto w piekarniku jeszcze na 5 min., by doszło.
Ostudzić, a po ostudzeniu można nasączyć go ponczem lub kroić na porcje i podawać go polanym gorącym dżemem, marmoladą lub ulubioną czekoladą, u nas tym razem 100 g białej czekolady roztopionej z 2 łyżkami masła - ciasto polewamy porcją gorącej czekolady, wedle preferencji i upodobań smakowych, i od razu podajemy ;)
Chcecie kawałek? ;) |
smakowicie, moja droga :) na pewno upiekę to ciasto i na pewno poleję czekoladą ;)))
OdpowiedzUsuńNo, czekolada musi być, dodaje niesamowitego smaku ;)
UsuńJejku, ale nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania ;)
Usuńczłowiek się napatrzy, robi sie głodny....i...... d....rośnie :D
OdpowiedzUsuńEj tam, du... w cycusie wszystko idzie Małgorzatko ;)
UsuńUwielbiam wszystko, co delikatne i śmietankowe, pycha ;)
OdpowiedzUsuńI my też ;) A to ciasto właśnie takie jest ;)
UsuńCzy chcemy kawałeczek? Ależ oczywiście!!! Ja nawet poproszę dwa, bo kotek też by się chętnie skusił ;)
OdpowiedzUsuńTo macie dwa ;) Nikomu nie żałujemy ;)
Usuńach palce lizać!
OdpowiedzUsuńTak, tak Magdalenko, to prawda ;)
Usuńpiszę sie na kawałeczek ;D
OdpowiedzUsuńChcesz i masz Kochana ;)
UsuńWygląda tak puszyście i smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie właśnie jest, a także przyjemnie wilgotne w środku ;)
Usuńmmmm - chcę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi się ciacho jogurtowe i pewnie w niedalekiej przyszłości je zrobię :)
Częstuj się mixoflife ;) Zrób i daj znać jak smakowało ;)
UsuńU mnie ślinotok na zawołanie, już mam ochotę na słodycze, a to dopiero ranek :) Jak ja zazdroszczę umiejętności pieczenia - sama nie umiem nic, a zepsuć - wszystko...
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować Martusiu, a na pewno Ci wyjdzie idealnie ;)
Usuńale świetnie wygląda , skozystam z twojego przepisu i dam znać jak mi poszło:)))))
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać ;)
UsuńWygląda na bardzo delikatne, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania gin ;)
Usuńwłaśnie przymierzam się do niego;)
OdpowiedzUsuńLa Lolla daj znać jak smakowało ;)
Usuń2 razy robiłam i 2 razy zakalec :c
OdpowiedzUsuńco mogłam zrobić nie tak?
Hmm, dziwna sprawa, to ciasto mi zawsze się udaje, a pieczesz bez termoobiegu?
UsuńWłaśnie zrobiłam i czekam na efekt :)jeszcze 40 min:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńPięknie wygląda taki biały kolor środka, zastanawiam się czy uda się je przekroić na pół jak biszkopt i przełożyć?
OdpowiedzUsuńKatarzyno, pewnie że tak :)
UsuńJa robiłam według przepisu i tez mam zakalec :(
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńNie wiem co powiedzieć, co jest nie tak, zawsze robię wszystko jak w opisie powyżej, ale zakalca jeszcze nie miałam, nie wiem co się dzieje... ;(
Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Może zimne jajka z lodówki dodałeś?
UsuńDziś wypróbuję przepis, mam nadzieje że wyjdzie znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWygląda przepysznie, zwłaszcza że uwielbiam mokre ciasta, na pewno spróbuję! *-* :)
OdpowiedzUsuńNiestety u mnie też zakalec :( Napisz proszę jaką dokładnie śmietanę używasz może to od nie zależy? Czy gęsta, że łyżka staje ( taką mam) czy raczej z tych płynnych?
OdpowiedzUsuńOjej, przykra sytuacja... nie wiem od to czego zależy, ja zawsze używam do pieczenia śmietany Piatnica, ona do gęstych nie należy, jest półpłynna.
UsuńHmm więc może tu różnica, spróbuje znowu za kilka dni z taką płynną bardziej bo na oko ciasto wygląda na takie jak lubię :)
UsuńTrzymam kciuki, aby wyszło takie, jak należy, jest przepyszne! I też mi niektóre osoby piszą, że wychodzi zakalec, a wiele dziękuje za pyszny przepis :)
UsuńJakby ciasto było zbyt tęgie, dodaj trocha więcej śmietany ( ok. 100 ml więcej ) :)
Daj znać jak Ci wyjdzie ;)
Wspaniale wygląda, wykorzystam przepis, mam nadzieje że się nie pogniewasz :)
OdpowiedzUsuńPozrowienia
Oczywiście, bardzo proszę Kasieńko ;)
UsuńBardzo podoba mi się ten przepis bo jest z tej grupy " zrób coś z tego co masz w domu" :) raz upieklam i się zakochałam. Jak dla mnie bez czekolady lepsze ale to kwestia gustu. Dziś robie znów ;) polecam :)2
OdpowiedzUsuńCiesze się, że ciasto smakuje, a co do czekolady... oczywiście, kto jak woli, można bez, a można z mleczną bądź czarną polewą ;)
UsuńDziękuję za polecenie :)
wlasnie zrobilam to ciasto, wyszlo wysmienite, robilam z polowy skladnikow, jednoczesnie zostawiajac 2 jajka, na wierzchh dalam gruba warstwe startych jabluszek, pycha!
OdpowiedzUsuńMmmm, z tymi jabłuszkami to świetny pomysł :)
UsuńPierwszy raz w życiu nie wyszło mi ciasto... Środek niewypieczony. Próbowałam ratować sytuację, wrzuciłam jeszcze do piekarnika i co kilka minut sprawdzałam, czy coś się zmieniło, ale niestety... ,,Góra'' zaczęła już się mocno przypiekać, a w środku dalej zakalec :(
OdpowiedzUsuńZakalec, potężny ;(
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuń35 yr old Data Coordiator Estele O'Collopy, hailing from Manitou enjoys watching movies like Planet Terror and Snowboarding. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Ferrari Dino 206SP. polaczone z
OdpowiedzUsuńPysznie, tanio, smacznie.
OdpowiedzUsuń