czwartek, 1 sierpnia 2013

Mleko sojowe i cappuccino = napój ViveSoy :)

Witajcie :)
Nie od dziś wiadomo, że soja jest bardzo pożywnym i zdrowym produktem, co więcej posiada wiele cennych właściwości, zapewniających nam nie tylko dobre samopoczucie, zdrowie i kondycje, ale chroni też przed wieloma chorobami.
Soja jest cennym źródłem białka, aminokwasów, witamin, między innymi witaminy K, tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego, składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, fosfor, potas i mangan, przez co z powodzeniem może zastępować mięso lub ryby w naszej codziennej diecie, jest doceniana przez wegetarian na całym świecie, niezastąpiona podczas odchudzania.
Soja jest również bogata w lecytynę i kwasy omega-3 i omega-6, które skutecznie chronią układ sercowo-naczyniowy i są niezbędne do życia, zdrowia i urody, a także błonnik, który obniża poziom „złego” cholesterolu, poprawia i przyśpiesza proces trawienia i zapobiega chorobom nowotworowym.


Soja, jak zarówno produkty sojowe, coraz bardziej zapełniają półki sklepowe, nic w tym dziwnego, teraz bardziej świadomie podchodzimy do sposobu odżywiania się, nie wystarczy już tradycyjny kotlet i ziemniaki, tym bardziej, że nieraz jakość mięsa jest mniej niż zadowalająca, w czym również przekonują afery z tym związane, które co jakiś czas wybuchają i tym samym zniechęcają jeszcze bardziej do sięgnięcia po kawałek mięsa.
Obecnie na rynku jest duży wybór produktów sojowych - miso, toffu, sosy, mleko, jak i na pół gotowych lub gotowych do spożycia dań - gulasze, kotlety, batony, gołąbki, desery, jogurty... i również napoje sojowe, w naturalnych wariantach  i w smakowych. Ja najbardziej lubię te smakowe, chociaż to zależy też od marki i też samego smaku, wypróbowaliśmy już wiele różnych produktów tego typu, każdy na swój sposób jest smakowity,  a przede wszystkim zdrowy, można nimi zastąpić tradycyjne mleko, a także dodając do kawy, herbaty, kakao czy do płatków śniadaniowych.
Ostatnio delektowaliśmy się nowym produktem, który dopiero wchodzi na nasz rynek, a mianowicie ViveSoy hiszpańskiego producenta napojów sojowych Pascual o smaku Cappuccino - mmm, co za doznania :)


Co powiada producent

Produkty ViveSoy Pascual charakteryzują się naturalnym składem i wysoką wartością odżywczą.
Są pysznym uzupełnieniem codziennej diety, gdyż w 100 ml znajduje się 3,1 g białka, witaminy A i D  oraz taka sama ilość wapnia, jak w mleku.
Najważniejszą cechą napoju Pascual Natural Vivesoy jest uniwersalność, jego delikatny smak sprawia, że jest doskonałym substytutem mleka na każdą okazję i dla każdego!
Może być spożywany samodzielnie (na zimno lub na gorąco), a także stosowany do przygotowania deserów, puddingów, kremów.
Jest to idealny napój na każdą porę!
Vivesoy Cappuccino to mleko sojowe połączone z kawą i odrobiną kakao. Smak cappuccino świetnie zatrzyma ochotę na słodkie przekąski.
Zaskakujące połączenie, które pokochasz!


Opinia 

Mleko sojowe nie jest mi obce, wręcz odwrotnie, uwielbiam go i kupuję, chociażby ze względu na to, że smakuje mi o wiele lepiej jak krowie czy kozie, które ostatnie kilka lat mój organizm o wiele gorzej toleruje. Całkowita rezygnacja z mleka nie wchodzi w grę, a to sojowe, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mleka, prócz tego jest bardzo zdrowe i zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze nie gorzej od krowiego, a może nawet lepiej.


Skład produktu 

Woda, fasola Sojowa (11 %), Cukier, naturalny ekstrakt Kawy (0,3%), Kawa bezkofeinowa (0,1%), Sól wapniowa, Stabilizatory (celuloza, karagen), odtłuszczone Kakao w proszku,  Aromaty, Sól, substancja słodzące: Acesulfam i Sukraloza, Przetiwutleniacz - ekstrakt bogaty w tokoferol, witaminy A oraz D.

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:


Walory Energetyczne
243 kJ (58 kcal)
Białko
3,1 g
Węglowodany
7,5 g
  > Cukry
5,9, g
Tłuszcz
1,6 g
  > Nasycone
0,20 g
  > Mono nienasycone
0,40 g
  > Wielonienasyconych
1,00 g
     > Omega-6
0,9 g
     > Omega-3
0,1 g
Włókno
0,5 g
Sód
0,040 g
Wapń
120 mg (15% RDA)
Witamina A
120 ug (15% RDA)
Witamina D
Ug 0,75 (15% RDA)























* RDA: Zalecana dzienna porcja do spożycia.


Napój sojowy jest bardzo smakowity, nie ma tego specyficznego posmaku który jest wyczuwalny w bezsmakowym mleku sojowym, więc z pewnością przypadnie do gustu nawet tym, którzy za sojowym nie przepada - jeśli tacy są :)
Ma wspaniały kawowy smak, kakao nie jest wyczuwalne, ale to wiadoma sprawa, przy kawie nie ma szans, tutaj ono raczej pełni rolę barwnika, by nadać bardziej głębokiej barwy temu napojowi i wzbogacić napój w składniki odżywcze.
Smak delikatny, lekko słodki, schłodzony napój smakuje jak rozpuszczalna kawa z mlekiem :) Nie jest wodnisty, tylko treściwy, tradycyjna konsystencja dla 100% mlek sojowych.
Szklaneczka schłodzonego napoju Cappuccino doskonale gasi pragnienie i rzeczywiście zaspokaja chęć sięgnięcia po coś słodkiego i kalorycznego - co za kompromis! Zdrowo i pysznie!
Ale można też z jego użyciem przygotować smaczny deser, ja wykorzystałam to mleko do przygotowania...

Racuszki z Duszonymi Gruszkami

Pyszne, mięciutkie, delikatne, o ciekawym smaku w połączeniu z gruszkami stanowią doskonałą przekąskę i choć są trochę kaloryczne, to nie szkodzi, najważniejsze, że smakują obłędnie!

Składniki dla 5 osób:
  • 1 szkl.        mąki 
  • 1 szt.          jajko
  • 250 ml       jogurtu naturalnego
  • 150 ml        napoju sojowego ViveSoy Cappuccino
  • 4 łyż.          cukru kryształu
  • 1 szcz.        soli
  • olej             do smażenia
  • 3 szt.          duże słodkie gruszki
  • 2 łyż.          cukru brązowego
  • 1 łyż.          soku z cytryny
  • 1 łyż.           masła

Przygotowanie:

Do głębokiego naczynia przesiać mąkę, wbić jajko, dodać jogurt, napój sojowy, szczyptę soli i cukier - zmiksować do powstania gładkiego ciasta.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć racuszki po 3 - 5 min. z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru - przekładać do podgrzanego naczynia i przykryć pokrywką, owinąć ręcznikiem, by nie ostygły.
Gruszki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić w ósemki lub na małe kawałki - jak wolicie.
Na patelni rozpuścić masło, wyłożyć gruszki, posypać cukrem brązowym i dusić aż zmiękną - czas jest zależny od gruszek. 
Na talerze wykładać racuszki, na nie kawałki duszonych gruszek, przykryć kolejnym racuszkiem i powtórzyć czynność, polać gotowe piramidki powstałym gruszkowym syropem i od razu podawać.


Smacznego!!!

A Wy co sądzicie o mleku i napojach sojowych, lubicie, spożywacie?
A może macie swoich faworytów sojowych, podzielcie się :)
Miłego wieczoru :)

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mleko sojowe i to w każdym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie ja nie lubię tego zwykłego, bo takie jakieś dziwne jest...i jakoś unikam, ale ciekawa jestem tego cappuccino, bardzo, na pewno kupię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego smaku jeszcze nie poznałam :) A racuchy - bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do poznania Martusiu :) I racuszki wypróbuj ;)

      Usuń
  4. nigdy nie piłam i jakoś boję się spróbować, nie wiem, czy mleko sojowe jest dla mnie
    racuszki wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a z pewnością Ci zasmakuje, wybieraj jednak na pierwszy raz smakowe :)

      Usuń
  5. ktoś tu narobił mi smaku,mm :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!