Co najbardziej lubicie jeść na śniadanko? Jakie przysmaki królują na Waszym stole o poranku? Każdy ma swoje ulubione propozycje, my też, chociaż nie skupiamy się na monotonności, lubimy różnorodność. Dziś, na poprawę humoru, bo pogoda jakoś nie specjalnie rozpieszcza, przyrządziliśmy treściwe śniadanie - bułki z jajkiem. Bułki nie muszą być podawane tylko tradycyjne, z masłem i szynką, możemy czarować z nimi do woli, w efekcie powstają bardzo dobre i pyszne dania na śniadania i nie tylko.
Bułki Zapiekane z Jajkiem
Bułeczki te smakują wyśmienicie i są bardzo szybkie w przygotowaniu, my do zapiekania używamy piekarnika, ale można też przyrządzić je w kuchence mikrofalowej, będzie o wiele szybciej :-) Treściwa i pyszna propozycja śniadaniowa.
Bułki Zapiekane z Jajkiem |
Składniki:
- 4 szt. bułki ziarniste
- 4 szt. jajka kurze
- 8 szt. plasterków szynki lub mielonki
- 2 łyż. masła
- 1 szt. papryka czerwona
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik i rozgrzać na 160 C , jeśli wolicie szybciej, można przyrządzić te bułki w mikrofalówce, na opcji grill. Od bułek odkroić góry, odłożyć je, w bułkach delikatnie palcami zrobić wgłębienie, aby zmieściło się jajko ( i nie wylało się ) , posmarować wnętrze masłem.
Przygotowanie krok po kroku |
Mielonkę lub szynkę do połowy ponacinać w paseczki o szerokości 0,5 cm, następnie zwinąć je w rulonik, w ten sposób powstanie finezyjny " kwiatek ". Do każdej bułki wbić jajko, włożyć po dwie mielonki, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do zapiekania na 8 - 10 min., w mikrofalówce wystarcza 5 min., pod koniec zapiekania na 2 - 3 min, przykryć każdą bułkę odkrojoną częścią.
Paprykę oczyścić z nasionek, z połowy powykrawać dekoracje w dowolnych kształtach, drugą połowę drobno pokroić w kostkę. Wyjąc bułki z piekarnika, posypać papryką, udekorować.
Smacznego!!!
Super śniadanko :) Sama chętnie bym takie zjadła
OdpowiedzUsuńZachęcam ;-)
OdpowiedzUsuńKurcze az mi slinka pociekla :\
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie i smaczne :)
Usuń