niedziela, 1 kwietnia 2012

Babka Świąteczna musi być

Witajcie!
U nas na świątecznym, Wielkanocnym, stole nie może zabraknąć baby, to już taka tradycja, pyszna bardzo, więc trzymamy się jej. Bab jest wiele różnych rodzai, my proponujemy dziś najprostszą na świecie babę parzoną - zawsze udaje się doskonała, i tak samo smakuje.

Babka Parzona

Przepis ten od lat figuruje w rodzinnych zbiorach naszej mamy, uwielbiamy ją, bo jest łatwa do zrobienia i pyszna do zjedzenia. Przyozdabiać ją można na wiele sposobów, my jednak najbardziej lubimy posypaną pudrem - ciasto jest delikatne, słodkie i, dosłownie, topi się w ustach.


Baba Parzona

Składniki:

  • 1/2 szkl.       mąki pszennej tortowej
  • 4 łyż.            mąki ziemniaczanej
  • 3 szt.            jaja kurze
  • 1/2 szkl.       cukru 
  • 125 g           margaryny mlecznej
  • 1 łyżecz.       proszek do pieczenia
  • 2 łyżecz.       cukier waniliowy
  • 5 łyż.            cukier puder
  • 1 łyż.            margaryny do formy
  • 2 łyż.            tartej bułki do formy


Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia - przesiać przez sitko. Margarynę włożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu, by była płynna. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku, gdy masa będzie jednolita, ciągle ubijając wsypywać po łyżce mieszanki mąk z proszkiem do pieczenia, na samym końcu wlewać po woli cienką strużką gorącą margarynę i miksować, wsypać cukier waniliowy, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 C. Formę na babkę wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką i wlać ciasto, ma być pół formy, bo mocno rośnie! Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 150 C i piec babę jeszcze ok. 15 - 20 min. aż babka nabierze złotego koloru, a brzegi będą odstawać od formy, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, po 10 min., wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.


                                                               
                                                      
Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie wygląda! Ja jednak przygotowanie ciast drożdżowych i babki na Wielkanoc zostawiam mojej babci. Tzn teraz już babcia tylko podpowiada, co zrobić, bo sama już niestety nie może robić ciast... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Kochana, to polecam wypróbować samodzielnie upiec babeczkę, na pewno Ci się uda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się - babka musi być ;)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech będzie pysznie :-) Uwielbiamy świąteczne potrawy i wypieki, w Święta smakują wyśmienicie i niepowtarzalnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!