piątek, 27 kwietnia 2012

Jajka w roli głównej

Witajcie :-)
Jajka są bardzo pyszne i też bardzo smaczne, na przyrządzenie ich potrzebujemy dosłownie kilka chwil, dzięki temu powstaje wiele różnorodnych dań z ich użyciem, bo każdy z nas lubi pyszne dania z jak najmniejszym wkładem czasowym do jego przyrządzenia. My ostatnio przyrządzaliśmy tartę ziemniaczaną z jajkami, pomysł powstał już jakiś czas temu, a potrawa tak nam zasmakowała, że wracamy do niej znowu i znowu.


Tarta Ziemniaczana z Jajkami

Tarta ta jest nie typowa, co nie znaczy że nie smaczna, wręcz odwrotnie, smakuje wyśmienicie! Jest treściwa, a jednocześnie lekka, pięknie się prezentuje i doskonale smakuje - zachęcamy do wypróbowania naszej jajecznej inspiracji :-)


Tarta Ziemniaczana z Jajkami

Składniki:

  • 500 g             ugotowanych ziemniaków
  • 300 g             mąki
  • 9 szt.              jajka
  • 200 g             karczku lub szynki wędzonej
  • 1 łyż.              masło do formy
  • 4 łyż.              bułki tartej
  • 1 szt.              pęczek koperku
  • sól i pieprz      do smaku


Przygotowanie:

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować na gładką masę, dodać mąkę, dwa jajka,  doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolite ciasto, bez grudek - wstawić do lodówki na 20 min., by stężało. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać dokładnie bułką tartą. Piekarnik nagrzać na 170 C.


Etapy przygotowania

Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki  przygotowanej formy, wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec ok 20 min., po tym czasie wyjąć z pieca, wyłożyć pokrojony w plastry karczek lub szynkę i wstawić z powrotem do piekarnika, piec jeszcze ok.15 min., aż szynka się za złoci. Wyjąć tartę, delikatnie wbijać jajka, jedno po drugim, aby nie naruszyć żółtka - piec w piekarniku ok. 10 min., aż jajka się zaciągną . Gotową tarte posypać drobno posiekanym koperkiem.



                                                            
Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam tartę pod każdą postacią- na słodko, na ostro, na słono ;) Twój przepis oczywiście znowu mnie kusi ;) I tak idealnie wyszło jedno żółtko na środku- jakby na zamówienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tymi jajkami :) w końcu coś innego niż 'smietanowa jajecznica' :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Dziewczyny :-) Tarta jest też bardzo smakowita i bardzo łatwa do zrobienia :-) Jajka w takiej postaci nigdy się nie nudzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdalena Piniaha27 kwietnia 2012 12:47

    Tatianko, jeżeli tylko znajdę formę do tarty, wyprobuję ten przepis na roczek Asiuni. Wygląda to tak apetycznie, prosto a z drugiej strony bardzo ładnie, że musi sie to znaleźć na naszym stole.
    Dam Ci znać jak wyszło!
    Piszę to tu a nie na FB, ponieważ chcę zrobić gościom niepodzankę kulinarną, a tam goście chętnie czytają moje wpisy ;)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdalenko, bardzo mi miło, że piszesz tutaj;-) Życzę smacznego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo odpowiada mi taka tarta - składniki idealnie do siebie pasują;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawda, prawda Agiatis - całość idealnie komponuje się ze sobą i też dobre smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oszaleć można na tym blogu :) Same smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!