Jajka są bardzo pyszne i też bardzo smaczne, na przyrządzenie ich potrzebujemy dosłownie kilka chwil, dzięki temu powstaje wiele różnorodnych dań z ich użyciem, bo każdy z nas lubi pyszne dania z jak najmniejszym wkładem czasowym do jego przyrządzenia. My ostatnio przyrządzaliśmy tartę ziemniaczaną z jajkami, pomysł powstał już jakiś czas temu, a potrawa tak nam zasmakowała, że wracamy do niej znowu i znowu.
Tarta Ziemniaczana z Jajkami
Tarta ta jest nie typowa, co nie znaczy że nie smaczna, wręcz odwrotnie, smakuje wyśmienicie! Jest treściwa, a jednocześnie lekka, pięknie się prezentuje i doskonale smakuje - zachęcamy do wypróbowania naszej jajecznej inspiracji :-)
Tarta Ziemniaczana z Jajkami |
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki
- 9 szt. jajka
- 200 g karczku lub szynki wędzonej
- 1 łyż. masło do formy
- 4 łyż. bułki tartej
- 1 szt. pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować na gładką masę, dodać mąkę, dwa jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić jednolite ciasto, bez grudek - wstawić do lodówki na 20 min., by stężało. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać dokładnie bułką tartą. Piekarnik nagrzać na 170 C.
Etapy przygotowania |
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki przygotowanej formy, wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec ok 20 min., po tym czasie wyjąć z pieca, wyłożyć pokrojony w plastry karczek lub szynkę i wstawić z powrotem do piekarnika, piec jeszcze ok.15 min., aż szynka się za złoci. Wyjąć tartę, delikatnie wbijać jajka, jedno po drugim, aby nie naruszyć żółtka - piec w piekarniku ok. 10 min., aż jajka się zaciągną . Gotową tarte posypać drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!!!
WoW! Ale pychota! Idealna tarta!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam tartę pod każdą postacią- na słodko, na ostro, na słono ;) Twój przepis oczywiście znowu mnie kusi ;) I tak idealnie wyszło jedno żółtko na środku- jakby na zamówienie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tymi jajkami :) w końcu coś innego niż 'smietanowa jajecznica' :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Dziewczyny :-) Tarta jest też bardzo smakowita i bardzo łatwa do zrobienia :-) Jajka w takiej postaci nigdy się nie nudzą :-)
OdpowiedzUsuńTatianko, jeżeli tylko znajdę formę do tarty, wyprobuję ten przepis na roczek Asiuni. Wygląda to tak apetycznie, prosto a z drugiej strony bardzo ładnie, że musi sie to znaleźć na naszym stole.
OdpowiedzUsuńDam Ci znać jak wyszło!
Piszę to tu a nie na FB, ponieważ chcę zrobić gościom niepodzankę kulinarną, a tam goście chętnie czytają moje wpisy ;)
Buziaki:)
Magdalenko, bardzo mi miło, że piszesz tutaj;-) Życzę smacznego ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo odpowiada mi taka tarta - składniki idealnie do siebie pasują;)
OdpowiedzUsuńPrawda, prawda Agiatis - całość idealnie komponuje się ze sobą i też dobre smakuje :-)
OdpowiedzUsuńOszaleć można na tym blogu :) Same smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Melania ;)
Usuń