czwartek, 12 kwietnia 2012

Co dziś na śniadanie...

Śniadanie, to dla nas najważniejszy posiłek dnia, bo można sobie zrobić coś bardzo smacznego, szybkiego i nawet mniej kalorycznego, niż zazwyczaj. Śniadania u nas w domu jadamy regularnie, każdy ma swoje preferencje smakowe, dla tego na stole jest z reguły kolorowo. Dziś śniadaniowa wariacja jest " kanapkowa ", na gorąco.

Kanapki Zapiekane

Kanapki podane na gorąco smakują bardzo pysznie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych, rozgrzeją, nasycą, a i zawsze można poeksperymentować z " treścią " :-) My dziś przyrządziliśmy kanapki z żółtym i pleśniowym serem, jeśli jednak Wam nie smakują " skórki" z pleśniowego, można je po prostu poodcinać, a topiony pleśniak nabiera lekkiej i kremowej konsystencji - pycha! Ale my skórki lubimy, więc zostawiamy.


Kanapki Zapiekane

Składniki:

  • 2 szt.       ciabatta
  • 100 g       pleśniowego sera camembert
  • 100 g       żółtego sera
  • 100 g       kiełbasy szynkowej
  • 80 g         salami 
  • 10 szt.      oliwek czarnych drylowanych
  • 1 szt.        malutka cebula cukrowa
  • 2 łyż.        masła
  • ulubione warzywa do dekoracji

Przygotowanie:

Ciabatty przekroić na pół , każdą połówkę posmarować masłem. Kiełbasę i salami pokroić w cienkie plasterki, oliwki też pokroić w plasterki lub przeciąć na połówki, cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, sery też pokroić w plastry.


Przygotowane do pieczenia

Na dwie połówki ciabatty wyłożyć salami, oliwki i pleśniowy ser, na dwie kolejne wyłożyć kiełbasę szynkową, plasterki cebuli i przykryć plastrami żółtego sera - zapiekać w mikrofalówce, ok. 3 - 5 min., na opcji grill, lub w rozgrzanym na 180C piekarniku, ok. 7-10 min. aż ser się roztopi, lub podpiecze, w zależności jak lubicie. Podawać zapiekane kanapki na liściach sałaty z pokrojonymi, ulubionymi warzywami.



                                                            
Smacznego!!!



7 komentarzy:

  1. cudnie wyglądają;) robiłam podobne;) Poproszę o takie śniadanko jutro na 8.00 rano do łóżeczka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agiatis, zamówienie przyjęte :-) Dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne,zjdło by się, nawet jesli jestem juz po kolacji. pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki, to może na dobry początek dnia warto zaserwować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie wybieram tę z serem camembert ;] i olwikami. oj, ale smacznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. To też mój typ Karmel-itka :-) Maż i dzieci wolą z żółtym serem, a ja salami, oliwki i pleśniowy ser - mniam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!