Kanapki Zapiekane
Kanapki podane na gorąco smakują bardzo pysznie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych, rozgrzeją, nasycą, a i zawsze można poeksperymentować z " treścią " :-) My dziś przyrządziliśmy kanapki z żółtym i pleśniowym serem, jeśli jednak Wam nie smakują " skórki" z pleśniowego, można je po prostu poodcinać, a topiony pleśniak nabiera lekkiej i kremowej konsystencji - pycha! Ale my skórki lubimy, więc zostawiamy.
Kanapki Zapiekane |
Składniki:
- 2 szt. ciabatta
- 100 g pleśniowego sera camembert
- 100 g żółtego sera
- 100 g kiełbasy szynkowej
- 80 g salami
- 10 szt. oliwek czarnych drylowanych
- 1 szt. malutka cebula cukrowa
- 2 łyż. masła
- ulubione warzywa do dekoracji
Przygotowanie:
Ciabatty przekroić na pół , każdą połówkę posmarować masłem. Kiełbasę i salami pokroić w cienkie plasterki, oliwki też pokroić w plasterki lub przeciąć na połówki, cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, sery też pokroić w plastry.
Przygotowane do pieczenia |
Na dwie połówki ciabatty wyłożyć salami, oliwki i pleśniowy ser, na dwie kolejne wyłożyć kiełbasę szynkową, plasterki cebuli i przykryć plastrami żółtego sera - zapiekać w mikrofalówce, ok. 3 - 5 min., na opcji grill, lub w rozgrzanym na 180C piekarniku, ok. 7-10 min. aż ser się roztopi, lub podpiecze, w zależności jak lubicie. Podawać zapiekane kanapki na liściach sałaty z pokrojonymi, ulubionymi warzywami.
Smacznego!!!
cudnie wyglądają;) robiłam podobne;) Poproszę o takie śniadanko jutro na 8.00 rano do łóżeczka;)
OdpowiedzUsuńAgiatis, zamówienie przyjęte :-) Dziękuje :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne,zjdło by się, nawet jesli jestem juz po kolacji. pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńDzięki, to może na dobry początek dnia warto zaserwować ;-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wybieram tę z serem camembert ;] i olwikami. oj, ale smacznie ;]
OdpowiedzUsuńTo też mój typ Karmel-itka :-) Maż i dzieci wolą z żółtym serem, a ja salami, oliwki i pleśniowy ser - mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuje ;-)
OdpowiedzUsuń