Serniki są przez nas uwielbiane! Nie wiemy czy Wy też tak macie, ale my owszem :-) Serników jest wiele, każdy ma inny smak i wykonanie, są na zimno i tez pieczone, my gustujemy we wszystkich. Ale na naszym Wielkanocnym, świątecznym stole zawsze gości sernik królewski, nie wiemy czemu taką nazwę nosi, może po przez ten rewelacyjny, delikatny, słodki, wyszukany smak? Z pewnością tak! Uwielbiamy i Wam polecamy.
Sernik Królewski
Sernik ten odznacza się bardzo pysznym smakiem, jest pieczony na spodzie z ciasta kruchego, wypełniony słodkimi, sułtańskimi rodzynkami, a potem dekorowany cukrem pudrem, czekoladą i płatkami migdałowymi - pycha!
Sernik Królewski |
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąka pszennej
- 100 g margaryna mlecznej
- 2 szt. żółtka z jaj
- 1 łyżecz. proszek do pieczenia
- 3 łyż. cukru
- 1 szcz. soli
- 1 opak. cukru waniliowego
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru
- 6 szt. jajek
- 1 opak. budyniu śmietankowego
- 150 g rodzynek sułtańskich
Składniki na dekoracje:
- 150 g czekolady czarnej lub mlecznej
- 3 łyż. masła
- 3 łyż. cukru pudru
- 1 szkl. płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta:
Wysypać na stolnicę mąkę, dodać margarynę i posiekać ostrym nożem na drobne kawałeczki, dodać pozostałe składniki - zagnieść elastyczne ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Po upływie czasu, wyłożyć ciastem tortownicę - dno i boki, wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika, piec 10 min., ostudzić.
Przygotowanie masy serowej:
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 5 - 10 min, odcedzić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Białka oddzielić od żółtek, białka schłodzić w lodówce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać cukier waniliowy, ser twarogowy, budyń - zmiksować, do masy serowej dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec 45 - 60 min., aż ciasto za złoci się, wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki, nagła zmiana temperatury powoduje opadnięcie sernika! Gdy ostygnie - wyjąć z piekarnika.
Przygotowanie dekoracji:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać masło i na wolnym ogniu rozpuścić ją, ciągle mieszając, ostudzić. Płatki migdałowe wysypać na suchą patelnię i na wolnym ogniu podrumienić je, mieszając, aby nie przypaliły się. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem, następnie polać półpłynną czekoladą tworząc finezyjne wzory oraz posypać wystudzonymi płatkami migdałowymi - schłodzić.
Smacznego!!!
piękny sernik, elegancki jak na królewski przystało.
OdpowiedzUsuńI jakże smakuje... po królewsku ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, aż mi narobiłaś apetytu na sernik :) Niestety w te święta odpuszczam sobie serniki wszelkiego rodzaju- będzie strucla, baba i mazurek ;)
OdpowiedzUsuńA to też same pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha! Oddala bym prawie wszystko za kawalek sernika ale nie koniecznie z rodzynkami :)))
OdpowiedzUsuńNiestety mieszkam w kraju gdzie nie ma twarogu....wiem dziwne to jest. To znaczy nie zle napisalam twarog jest oczywiscie ale tylko w Polskich sklepach gdzie jego cena powala z nog.Szwedzi chyba twarogu na oczy nigdy nie widzieli ;D Nie wiedza co traca!
Ojej, bardzo Ci współczuje, Kochana :)
UsuńMy uwielbiamy twaróg, pod każdą postacią, a serniki... Mmmm! Cudowne ciasta!
o jakiej srednicy byla foremka z ktorej te ciasto bylo pieczone?
OdpowiedzUsuńaska forma o średnicy 30 cm
Usuń