Jak Wielkanoc, to jajka w głównej roli muszą być, są symbolem tych świąt, a i bardzo lubiane przez wszystkich. Na święta każdy tworzy coś niesamowitego, smacznego, tradycyjnego, a można też poeksperymentować, a potem " wynalazek " zjeść :-) W trakcie takich oto eksperymentów powstały jajka, które zaraz Wam zaprezentuje - idealne na śniadanie, nie tylko świąteczne.
Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem
Wspaniale się prezentują i doskonale smakują, wersja light - każdemu zasmakują, a i na stole Wielkanocnym będą ozdobą :-)
Różowe Jajka z Musem Żurawinowym i Kawiorem |
Składniki:
- 5 szt. jajka
- 4 łyż. gęsty jogurt
- 2 łyżecz. gęstego dżemu żurawinowego
- 1 łyż. startego chrzanu
- 5 łyż. koncentratu z czerwonych buraków
- 5 łyżecz. czarnego kawioru
- 3 łyżecz. skórki otartej z cytryny
- 1 szczyp. drobnej soli morskiej
- 1 szczyp. pieprz cayenne
Przygotowanie:
Jajka umyć, zalać zimną wodą, zagotować, gotować 10 min., na twardo, jajka wyjąc i potłuc w ten sposób, aby skorupka drobno popękała, nie obierać! Do gorącej wody, po gotowaniu jajek, wlać koncentrat buraczany, włożyć jajka i gotować 2 min., wyłączyć i odstawić na kolejne 15 min. Po tym czasie wyjąć jajka i zanurzyć w zimnej wodzie, ostudzić, oczyścić ze skorupek, przekroić każde jajko wzdłuż na pół i wyłożyć na paterę.
Jogurt zmiksować z żurawinowym dżemem, bez owoców, i chrzanem na puszysty, gładki mus, doprawić solą i pieprzem - wstawić do lodówki na na 20 min. Za pomocą szprycy wyciskać mus na połówki jajek, na mus wyłożyć po pół łyżeczki kawioru i posypać startą skórką z cytryny, schłodzić.
Smacznego!!!
Wow! Takich jeszcze nie spotkałam:) Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie :-) Wodza fantazji i wyszło takie kobiece wydanie :-) Różowe jajka :-)
OdpowiedzUsuńKolor mają fantastyczny ;)
OdpowiedzUsuńWytworne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny ;-) Smakują nie mniej interesująco ;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :-) Zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńbardzo eleganckie i gustowne. no, pierwszej klasy! nawet w drogiej restauracji tak wykwintnych się nie spotka. wspaniałe.
OdpowiedzUsuńDziękuje Karmel-itka :-) Miło że Wam się podoba :-)
OdpowiedzUsuńjajek z tego przepisu nie zabraknie w Święta na moim stole :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuje Szana :-)
OdpowiedzUsuńO ludzie! Kochana, Ty mnie zadziwiasz! Te jajka prezentują się po prostu przepięknie! W takim wydaniu są nie tylko potrawą, ale i ozdobą- aż szkoda by mi było ich jeść ;) Chyba wypróbuję ten przepis, bo kusi mnie niesamowicie. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu kulinarnego i dekoratorskiego (jeśli tak to można określić :P).
OdpowiedzUsuńDzięki piękne :-) Zachęcam do spróbowania :-)
OdpowiedzUsuń34 yrs old Developer II Ira Jesteco, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Gambling. Took a trip to Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen and drives a Aston Martin DB3S. sprawdz te strone
OdpowiedzUsuń