niedziela, 11 marca 2012

Lubimy mięsne roladki

Roladki są wspaniałym daniem bo można z nimi czarować do woli, wystarczy podstawowy produkt, a nadzienie już wedle smaków, upodobań i fantazji. Tak czy inaczej, zawsze smakują wspaniale, u nas dziś roladki mięsne nadziane pikantną marchewką, szybkie i łatwe do zrobienia, a połączenie smaków zrównoważone i bardzo smakowite :-) Zapraszamy!


Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką

Na roladki wykorzystaliśmy karkówkę, nie jest zbyt sucha, ani za tłusta, soczyste mięso z nie mniej soczystą marchewką pikantnie doprawioną - kolorowo, smacznie i sycąco. Podane z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami tworzą pyszne danie, ale i z samym pieczywem czy ulubionym makaronem, kaszą, ryżem, też stanowią zgrany duet.


Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką


Składniki:

  • 6 szt.           plastrów karkówki
  • 5 szt.           dużej marchewki
  • 100 g          masła
  • 5 szt.           ząbków czosnku
  • 1 łyżecz.      papryczki chilli mielonej
  • 6 łyż.           mąki pszennej 
  • sól i pieprz   do smaku
  • olej              do smażenia 


Przygotowanie:

Plastry karkówki, o grubości 1 cm, lekko rozbić tłuczkiem, ale uważać, ponieważ karkówka jest dosyć miękka i łatwo ja " podziurawić ", a wtedy nadzienie będzie sączyć się i straci cały smak!


Etapy wykonania


Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o małych oczkach, na patelni rozpuścić masło, na wolnym ogniu, dodać łyżkę oleju, wyłożyć marchewkę i dusić ją, czas od czasu mieszając, przez 5 minut. Czosnek oczyścić i pokroić na plasterki, dodać do marchewki, wsypać chilli, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i wyłączyć, ostudzić go trocha - nadzienie gotowe. Karkówkę oprószyć pieprzem, odrobina soli, wyłożyć na środek duża łyżkę marchewki, rozprowadzić nie dochodząc do brzegów, potem zwinąć dwa boki do środka ( jak na zdjęciu ) i rolować roladki, delikatnie dociskając, aby były zbite, wolny brzeg zaczepiamy precyzyjnie wykałaczką.


Roladki gotowe do smażenia 


Tak przygotowane roladki obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w mące, wkładać do mocno rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złotawy kolor, można również smażyć je na głębokim oleju, po smażeniu wyłożyć roladki na wyścielony papierowymi ręcznikami talerz, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami bądź z pieczywem lub kaszą, według uznania.


Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką 

Smacznego!!!



4 komentarze:

  1. Kto by nie lubił takich roladek? Ja się zakochałam już w samych zdjęciach. Muszę wypróbować ten przepis! Prezentuje się bardzo efektownie i pewnie równie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Smakują jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ mi się podoba ten efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie :-) Smakuje też wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!