Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką
Na roladki wykorzystaliśmy karkówkę, nie jest zbyt sucha, ani za tłusta, soczyste mięso z nie mniej soczystą marchewką pikantnie doprawioną - kolorowo, smacznie i sycąco. Podane z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami tworzą pyszne danie, ale i z samym pieczywem czy ulubionym makaronem, kaszą, ryżem, też stanowią zgrany duet.
Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką |
Składniki:
- 6 szt. plastrów karkówki
- 5 szt. dużej marchewki
- 100 g masła
- 5 szt. ząbków czosnku
- 1 łyżecz. papryczki chilli mielonej
- 6 łyż. mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry karkówki, o grubości 1 cm, lekko rozbić tłuczkiem, ale uważać, ponieważ karkówka jest dosyć miękka i łatwo ja " podziurawić ", a wtedy nadzienie będzie sączyć się i straci cały smak!
Etapy wykonania |
Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o małych oczkach, na patelni rozpuścić masło, na wolnym ogniu, dodać łyżkę oleju, wyłożyć marchewkę i dusić ją, czas od czasu mieszając, przez 5 minut. Czosnek oczyścić i pokroić na plasterki, dodać do marchewki, wsypać chilli, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i wyłączyć, ostudzić go trocha - nadzienie gotowe. Karkówkę oprószyć pieprzem, odrobina soli, wyłożyć na środek duża łyżkę marchewki, rozprowadzić nie dochodząc do brzegów, potem zwinąć dwa boki do środka ( jak na zdjęciu ) i rolować roladki, delikatnie dociskając, aby były zbite, wolny brzeg zaczepiamy precyzyjnie wykałaczką.
Roladki gotowe do smażenia |
Tak przygotowane roladki obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w mące, wkładać do mocno rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złotawy kolor, można również smażyć je na głębokim oleju, po smażeniu wyłożyć roladki na wyścielony papierowymi ręcznikami talerz, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami bądź z pieczywem lub kaszą, według uznania.
Mięsne Roladki z Pikantną Marchewką |
Smacznego!!!
Kto by nie lubił takich roladek? Ja się zakochałam już w samych zdjęciach. Muszę wypróbować ten przepis! Prezentuje się bardzo efektownie i pewnie równie pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Smakują jeszcze lepiej :-)
OdpowiedzUsuńależ mi się podoba ten efekt końcowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :-) Smakuje też wspaniale :-)
OdpowiedzUsuń