Wielkanocna Łopatka Peklowana
Samo przygotowanie marynaty jest bardzo łatwe, mięso nabiera wspaniałego smaku, przechodzi całe aromatem przypraw i tez szybciej piecze się. Do marynaty najlepiej wybierać duże kawałki mięsa, co najmniej 2,5 kg i więcej. Do tej marynaty możemy dawać różne gatunki mięs: kotlet, boczek, szynkę i łopatkę, najlepiej z kością, mięsa te smakują wspaniale!
Łopatka z kością Peklowana |
Składniki:
- 6 kg łopatka wieprzowa z kością
- 15 szt. owoce jałowca
- 10 szt. ziela angielskiego
- 10 szt. ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
- 7 szt. liści laurowych
- 10 szt. dużych ząbków czosnku
- 3 łyż. cukru
- 1 łyż. pieprzu mielonego
- 5 łyż. soli
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml oleju
Przygotowanie:
Mięso opłukać, włożyć do naczynia, w którym będzie go z łatwością obracać się, zalać zimną wodą, aby w pełni pokryła mięso, wyjąć mięso, osuszyć go, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki, do " odmierzonej " wody dodać owoce jałowca, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe cukier i sól - zagotować, pogotować 5 min., dodać pokrojony w plastry czosnek i wino, zagotować, wyłączyć i ostudzić.
Do zimnej marynaty włożyć mięso, przykryć i wstawić do lodówki lub zimnej spiżarni, peklować co najmniej 7 dni, codziennie obracając mięso w marynacie.
Łopatka w Marynacie 7 Dzień |
Zapeklowaną łopatkę wyjąć z marynaty, osuszyć, ostrym nożem porobić w kilku różnych miejscach nakłucia i włożyć w nie kilka plasterków świeżego czosnku, posmarować mięso olejem, wyłożyć na brytfannę i wstawić do rozgrzanego na 250 C piekarnika, piec 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze 50 - 60 min., w zależności od mięsa, warto sprawdzać gotowość szpikulcem, gdy po przekłuciu leci przezroczysty płyn, gotowe. Ostudzić i podawać krojąc w plasterki na zimno lub z sosem na gorąco.
Łopatka w Rozkroju z Czosnkiem |
Smacznego!!!
Mniam! Gdyby moja babcia (która przygotowuje świąteczne śniadanie i obiad) miała internet, od razu podesłałabym jej link do Twojego przepisu i zażyczyła sobie takie smakowitości na Święta :D
OdpowiedzUsuńHi, hi, no na pewno babcia też ma swoje pyszne sposoby, bo ten przepis mam od swojej babci - tradycja jest pyszna!
OdpowiedzUsuńWłaśnie studzę tą zalewę. Myślę że mięsko będzie pyszne!!!!!
OdpowiedzUsuń